„Atunci când o dorință se regăsește în alegerea unanimă a unei națiuni, ea se manifestă cu o asemenea forță, încât politicul trece pe planul doi.
Sigur că oamenii politici semnează tratatele și convențiile. Tot ei fac declarații care înfierbântă auditoriul și negociază la masa marilor puteri. Uneori pun mâna și pe arme. Avem nevoie de aceste figuri conducătoare, așa cum avem nevoie și de date: 1600, 1859, 1918.
Această idee a prins viață la Muzeul Municipiului București, într-un proiect numit Fizionomii unificatoare. Istoricul Adrian Majuru, inițiatorul acestei expoziții, consideră că aceste fizionomii unificatoare - Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, I.C.Brătianu - și-au însușit poziția de lideri și și-au dovedit, astfel, fidelitatea față de acest popor. Tot la Muzeul Bucureștiului vom vedea în premieră o reconstituire din silicon a capului lui Mihai Viteazul, prima de acest fel în muzeele din România. Reconstituirea, realizată de sculptorul Radu Tudor Panait, se bazează pe măsurătorile antropometrice făcute acum mai bine de 100 de ani de către profesorul de anatomie și antropologul Iosif Francisc Rainer”.
Emilia Nicolaescu, realizator
***
Imagine: Marian Oprea
Sunet: Marius Stanciu
PPS: Mihnea Ciulei
Editor imagine: Elena Nițu
Ilustrație muzicală: Tudor Stănescu
Organizator de producție: Marius Flonta
***
Seria „Locuri, oameni și comori" este o producţie a Casei de Producţie a TVR.
Producător coordonator: DEMETER András István
*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.