În apropierea aniversării a 67 de ani ai Televiziunii Române, am urmărit povestea unui om și a unui profesionist a cărui carieră s-a împletit cu istoria TVR şi a dezvoltării industriei de divertisment tv. Documentarul semnat de regizoarea Victoria Baltag s-a văzut vineri, 29 decembrie, de la ora 22.30.
În prezilele împlinirii a 67 de ani de existenţă a Televiziunii Române, TVR 1 a oferit telespectatorilor săi filmul vieţii unuia dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi realizatori de televiziune, care a creat zeci de programe de divertisment, printre care şi celebrul format „Şcoala vedetelor”, la TVR. Documentarul „Titus Munteanu. O viaţă în televiziune” (România, 2023), semnat de regizoarea Victoria Baltag, este un omagiu adus regretatului om de televiziune şi l-am urmărit la TVR 1, în premieră şi exclusivitate, vineri, 29 decembrie, de la ora 22.30.
Povestea documentarului a început în 2004, când Victoria Baltag, pe atunci studentă la Jurnalism, a realizat un interviu minuţios documentat cu Titus Munteanu. Ideea proiectului a început, însă, în 2018, când regizoarea a ales să dezvolte interviul realizat cu ani în urmă, cercetând arhive şi discutând cu oameni care l-au cunoscut. Astfel, pe lângă istoria vieţii şi carierei realizatorului, filmul spune povestea Televiziunii Române, a dezvoltării industriei de divertisment susţinute de TVR, dar şi a inconvenientelor producţiei formatelor TV în perioada comunistă şi a vieţii sociale între anii 1960-1989.
Interviul este presărat cu imagini ce ilustrează istoria Societăţii Române de Televiziune, momente memorabile cu şi despre oameni mari ai culturii şi artei româneşti şi momente muzicale puse la dispoziţie de TVR, fotografii şi materiale video din partea familiei Munteanu şi o serie de alte interviuri. În imagini de arhivă, Titus Munteanu împărtăşeşte parcursul său în Televiziunea Română şi povesteşte cum s-a dezvoltat industria tv de divertisment, oferind detalii cu privire la nume valoroase din lumea muzicii pe care el însuşi le-a descoperit.
Filmul face o incursiune în trecutul cultural al României şi vorbeşte despre unii dintre cei mai mari oameni de cultură şi artă ai ţării, precum muzicianul Richard Oschanitzky (despre care Titus Munteanu spunea că îi datorează cariera sa în televiziune), dirijorul şi compozitorul Constantin Silvestri, celebrii realizatori Tudor Vornicu şi Alexandru Bocăneţ, actori precum Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Stela Popescu, Tamara Buciuceanu, artiști – Angela Similea, Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Marius Țeicu, Tudor Gheorghe, formația Phoenix. De asemenea, filmul face referire la „Școala Vedetelor”, program creat de Titus Munteanu, pentru care a şi fost recompensat, de altfel, cu prestigioase premii naţionale şi internaţionale, precum și la trecutul societății românești din perioada pre-'89.
Regizoarea Victoria Baltag, care a regizat şi filmul artistic „Experimentul Pitești”, deține o diplomă în Sociologie și una în Jurnalism, ambele la Universitatea din București. În 2010, a obținut un master în Management și Marketing Internațional la Academia de Studii Economice din București, iar în 2011 a finalizat un master în Film, Istorie și Televiziune la Universitatea din Birmingham. În prezent, este cursantă a Școlii Doctorale la Universitatea Queen's din Belfast, Marea Britanie.
Regia şi scenariul: Victoria Baltag
Cu: Titus Munteanu, Radu Muntean, Tudor Gheorghe, Toma Caragiu, Alexandru Bocăneţ, Tudor Vornicu, Stela Popescu, Tamara Buciuceanu, Stela Popescu, Dem Rădulescu