loader
Foto

Galerie foto

Ţinutul Zimbrului, izvorul Slatina şi Humuleşti, unicate „Exclusiv în România”

Ţinutul Zimbrului Neamţ, personajele lui Ion Creangă, modelate din lut sau singurul izvor din Europa folosit neîntrerupt din neolitic se numără printre atracţiile zonei. „Exclusiv în România” s-a difuzat la TVR 1, pe 29 mai, ora 17.00. | VIDEO

 

În noua ediţie „Exclusiv în România”, Cristian Tabără şi echipa sa ne-a invitat să fim turişti în zona Târgu-Neamţ.

Pentru început, descoperim „Ţinutul Zimbrului Neamţ", singura destinaţie de turism sustenabil din România din cele 100 selectate la nivel mondial.

Ţinutul Zimbrului s-a clasat pe locul 1 la categoria People's Choice Award în cadrul competiţiei internaţionale organizate de Green Destinations, în anul 2022. Totodată, Parcul Natural Vânători Neamţ, structură administrată de Romsilva şi parte a Ţinutului Zimbrului, este singurul loc din Europa unde zimbrii se află, concomitent, în libertate, semi-libertate şi în captivitate.

(w882)

(w882)

Cu reprezentanţii Parcului Natural Vânători, Neamţ

Nu departe de Târgu Neamţ, dăm o fugă în satul Oglinzi, unde se află un izvor sărat. Localnicii îi spun „Slatina” şi este singurul izvor din Europa care este folosit neîntrerupt încă din neolitic, adică de vreo 8.000 de ani. Şi astăzi, apa este pusă la conservarea murăturilor şi la gătit. Şi dacă tot a venit vorba de gătit, vom gusta o tochitură moldovenească, la ea acasă. Evident, este gătită cu... „slatină”.

(w882)

La izvorul Slatina, vechi de 8000 de ani, din satul Oglinzi

Ne pomenim apoi în vizită la soţii Ionela şi Costi Lungu, artişti populari din Humuleşti. Ea modelează din lut personajele lui Ion Creangă: Păcală, Smărăndiţa Popii, Moş Ion Roată. Costi este singurul meșter popular din țară care lucrează bâte, baltage și toiege ciobănești. El a reînviat cu drag acest meșteșug străvechi. Pe lemnul obiectelor lucrate aplică foițe de cositor, realizând adevărate opere de artă.

(w882)

Ansamblul de dansuri populare Ţinutul Zimbrului

(w882)

În comuna Târpești, judeţul Neamţ, se află Muzeul Etnografic ,,Nicolae Popa”, unul dintre primele muzee private din România, acesta funcţionând din anul 1957. Muzeul deţine o colecţie impresionantă de obiecte populare şi nu numai, iar fondatorul muzeului, Nicolae Popa, fost deţinut politic, are o poveste fabuloasă pe care ne-o va împărtăşi.

Logo

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...