loader
Foto

Teodora Brody va concerta la Carnegie Hall

Loredana Negrilă vă dă întâlnire la „Brilliant” cu Teodora Brody, extraordinara voce a jazz-ului internațional, care va concerta la Carnegie Hall. Admirată și aclamată pentru puterea sa vocală extraordinară și pentru viziunea sa creativă, Teodora Brody a fost pioniera fuziunii jazz-ului cu doina și este recunoscută ca fiind cea care a introdus publicul internațional în această muzică extraordinară.

 

Ori de câte ori vine în România, simte că se încarcă din rădăcinile sale și că, în țara sa, emoția publicului se amplifică, iar muzica sa capătă o altă dimensiune, mărturisește artista în dialogul său cu Loredana Negrilă, la „Brilliant”, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru TVR.

(w882)

Inițial, visa să fie profesoară de matematică, însă întâlnirea cu jazz-ul i-a schimbat complet traiectoria profesională. În același timp, matematica a ajutat-o foarte mult în muzică, în special în structurarea sunetelor și în găsirea armoniilor corecte.

Muzica nu este doar o chestiune de tehnică, ci are nevoie și de grație, de o sensibilitate aparte, consideră marea artistă. A rezonat cel mai mult cu doina, care i-a deschis calea către autenticitate, „acest cântec profund, pe care l-am adus pe scena jazz-ului într-un moment în care nimeni nu o cânta”. Prin cântul doinei, care este în esență o cale spirituală și emoțională, Teodora simte că poartă cu sine vocea româncelor care își plângeau dorul.

Teodora Brody povestește la „Brilliant” cum, la începuturile sale în muzică, a trăit o mare lecție de smerenie și umilință, și a înțeles că, atunci când orgoliul învinge smerenia, artiștii pierd grația divină.

„Vocea este oglinda interiorului, iar tehnica specială pe care o folosesc își are izvorul în cea a călugărilor cantorieni”, susține artista.

(w882)

„Cred cu tărie că Sfântul Duh se pogoară prin sunet, iar cântul meu este o cale spirituală. Sunetul captează emoțiile cunoscute și necunoscute din mine, și de aceea cânt deseori desculță, ca să mă pot conecta la energiile Pământului”.

A avut onoarea de a învăța de la Johnny Răducanu, un mentor extraordinar, care a intuit cariera sa internațională.

„Am plâns de emoție atunci când m-a invitat să cânt alături de el, și nu voi uita niciodată acele momente de mare încărcătură emoțională. Însă, au fost și perioade grele, în care uneori nu aveam ce mânca, dar credința și muzica m-au ținut pe linia de plutire”, povestește Teodora Brody la „Brilliant”.

Teodora Brody s-a pregătit inițial în jazzul clasic și a devenit cunoscută la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 cântând alături de legendarul Johnny Răducanu.

(w882)

Mereu în căutare de noi teritorii muzicale de explorat, Teodora a cântat alături de muzicieni precum Stanley Jordan, Theodosii Spassov, Lars Danielsson, Johnny Răducanu, Les Paul, Curtis Fuller, Eric Legnini, Phillippe Duchemin, Guido Manusardi, Benny Rietveld, Daniele di Bonaventura, Ion Baciu și Al Copley.

Pe scena mondială s-a remarcat la prestigioasele festivaluri de jazz de la Montreux, Marciano sau Lugano. Peste ocean a cântat la Biblioteca Congresului din SUA, la Galeria de Artă Corcoran, precum şi în cluburi legendare precum Iridium New York şi Blues Alley din Washington DC.

În 2004, Guvernul american a numit-o Ambasador Cultural al României în SUA pentru puntea pe care a creat-o între jazz și tradiționala doină, fiind și prima artistă care a dat voce Rapsodiilor compuse de George Enescu. În 2007 și 2008, Teodora a primit premiul pentru „Cea mai bună contribuție internațională la jazz a unui artist român” din partea Societății Române de Radiodifuziune.

(w882)

În ultimii ani, imaginația curajoasă a Teodorei a dus-o mult dincolo de rădăcinile sale românești și de jazz, pe noi teritorii muzicale. Cu proiecte unice, printre care 'Unifying Worlds', 'From Classical to Jazz' și 'Classical Emotion', Teodora a explorat repertoriul clasic cu o abordare complet nouă, realizând relatarea fascinantă a capodoperelor unor compozitori precum Bach, Beethoven, Pachelbel, Vivaldi, Bartók, Pau Casals și îndrăgitul compozitor român George Enescu, cu versiuni vocale originale.

În 2019, „From Classical to Jazz” a fost distins cu premiul „Proiectul anului” la Gala Romanian Jazz Awards, iar Teodora însăși a fost desemnată „Muzicianul anului” pentru al doilea an consecutiv. În 2023, Teodora a iniţiat sesiunile muzicale „Impromptu”, o serie de concerte complet improvizate, susţinute cu invitaţi speciali din toată Europa şi a lansat „Rhapsody”, un album înregistrat la Londra cu renumita London Symphony Orchestra.

Sunteți invitați la „Brilliant” sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 14:30, pe TVR INFO să descoperiți nu doar vocea inconfundabilă a Teodorei Brody, ci și destinul demn de un artist cu acces la universalitate. Totodată, puteți urmări concertul „Unifying Worlds”, susținut de Teodora Brody, pe canalul de youtube al TVR.

Info: https://www.festivalenescu.ro/artists/teodora-brody/

 

Logo

 
Iuliana Marciuc: „Am simțit cu adevărat puterea Crăciunului și a cadoului celui mai important pe care îl primisem”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...

Sportivii ajung la performanță doar datorită talentului înnăscut?

Ideea că sportivii de performanță reușesc doar datorită talentului înnăscut este una frecvent discutată și adesea idealizată. Cu toate acestea, ...

Noul Guvern Ciolacu a depus jurământul la Palatul Cotroceni

Miniştrii Cabinetului Ciolacu au depus, luni seară, jurământul de credinţă în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii ...