Comunicatul apărut în spațiul public cu titlul „MediaSind cere membrilor CA să-și respecte votul legat de convocarea ședinței de analiză a managementului dezastruos al șefei TVR”, este plin de minciuni, de acuzații fără dovezi și de o evidentă (și rușinoasă) necunoaștere a legii.
Le luăm pe rând:
1. O minciună e chiar în titlu, când se spune de ”managementul dezastruos al șefei TVR”. De la instalarea în funcția de Președinte-Director General a Doinei Gradea, SRTv a înregistrat profit net, după cum urmează: în 2017 – 583.670.356 lei, în 2018 – 1.996.496 lei, în 2019 – 86.637,85 lei. Rezultatele bune obținute în ultimii trei ani vorbesc de la sine.
2. MediaSind insistă: ”Având în vedere faptul că au trecut 15 zile de la decizia CA iar șefa TVR nu a organizat, până la această dată, respectivul Consiliu extraordinar…” MediaSind induce în eroare opinia publică, instituțiile statului și pe proprii membri de sindicat prin vehicularea de informații false - în ședința CA din data de 18 iunie 2020, nu s-a supus votului organizarea unei ședințe extraordinare. Adoptarea unei atare hotărâri de către Consiliul de Administrație ar fi necesitat o expunere de motive, o motivație, care nu a fost furnizată de membrii CA în cadrul ședinței.
3. Reprezentanții MediaSind arată, încă o dată, că nu cunosc și/sau nu înțeleg legea și reglementările interne ale SRTv - în cazul în care o treime sau mai mulți membri CA doresc organizarea unei ședințe extraordinare, aceștia trebuie să solicite, motivat, Președintelui CA organizarea acesteia. O ședință oficială a membrilor CA fără motive temeinice înseamnă un consum inutil de resurse. Din bani publici.
4. O altă minciună care se repetă constant în comunicatele MediaSind, se referă la ”gravele abuzuri și managementul defectuos presărat cu mai multe fapte de corupție, confirmate în mai multe rapoarte ale Curții de Conturi și de instanțele de judecată, prin decizii definitive”. Repetăm până se va înțelege: nu există asemenea decizii ale instanțelor și nici nu au fost procese cu acest obiect. TVR somează MediaSind, acest sindicat conflictual, să se abțină de la afirmații neadevărate și de la folosirea unor acuzații fără dovezi.
În acest context, reamintim că:
• MediaSind NU este un sindicat constituit la nivelul SRTv, ci al Agerpres. Prin urmare, așa–zisa filială SRTv, invocată de MediaSind, nu are niciun temei legal;
• MediaSind îşi arogă drepturi în mod ilegal, acţionează în mod repetat și abuziv, subminând activitatea Televiziunii Publice;
• Prin propagarea constantă de informaţii false, neverificate, MediaSind devine un periculos colportor de minciuni şi sursă de fakenews;
• Prin amenințări, instigare la ură şi revoltă, MediaSind afectează grav imaginea Televiziunii Române;
• Acțiunile MediaSind pot fi calificate drept grave și periculoase iar Televiziunea Publică are dreptul, dar şi obligaţia, să ceară în instanţă încetarea acestor abuzuri şi corectarea nedreptăţilor şi a prejudiciilor aduse SRTv.
Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol