Trecerea reputatului actor la cele veşnice este o imensă şi de neînlocuit pierdere. Televiziunea Română regretă dispariţia maestrului Mitică Popescu, care a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani şi îşi modifică programele ca un ultim omagiu adus regretatului artist.
Vineri, 6 ianuarie, de la ora 22.30 şi sâmbătă, 7 ianuarie, ora 15.15, TVR 1 difuzează „Mitică, simpaticul parizian al Orientului” - un program In memoriam Mitică Popescu, realizat cu cele mai bune momente de divertisment interpretate de marele actor.
Şi „Duminica filmului românesc” va fi dedicată maestrului Mitică Popescu. TVR 2 va difuza pe 8 ianuarie filmele „Tufă de Veneţia” (ora 13.00) şi „Gustul şi culoare fericirii” (ora 20.00). Dacă în primul film îl vom vedea pe Mitică Popescu împreună cu Toma Caragiu, Marin Moraru, Stela Popescu, Octavian Cotescu, Coca Andronescu, în cel de seară, pe generic sunt şi alţi mari artişti precum: Cornelia Gheorghiu, Vasile Cosma, Dorel Vişan, Gheorghe Visu.
TVR 2 a mai programat, duminică, 8 ianuarie producţiile speciale „Iarna amintirilor” (ora 14.20); „In memoriam Mitică Popescu” (ora 17.00) şi „Portret recompus Mitică Popescu” (ora 21.35).
În semn de preţuire şi omagiu adus marelui actor, Televiziunea Română a difuzat mai multe programe.
Miercuri, 4 ianuarie, la TVR 1, telespectatorii l-au revăzut pe Mitică Popescu într-unul dintre rolurile memorabile, cel din filmul „Vânătoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), o ecranizare a romanului „Nişte ţărani” de Dinu Săraru. Din distribuţie au mai făcut parte actorii Valeria Seciu, Mircea Diaconu, Gheorghe Cozorici.
În aceeaşi zi, TVR CULTURAL a programat, de la ora 22.00, „Mătrăguna”, un spectacol realizat împreună cu Teatrul Mic, în care Mitică Popescu i-a avut parteneri pe Dinu Manolache, Coca Bloos, Nicolae Dinică, Adriana Schiopu. Programul a fost difuzat şi pe TVR MOLDOVA, de la ora 22.10, iar de la 22.50, pe TVR Internaţional.
Pe 5 ianuarie, de la ora 19.00, telespectatorii au putut urmări, la TVR CULTURAL, „Monştrii sacri”, în care Mitică Popescu apare alături de Coca Bloos, Ana Scarlat, Adriana Şchiopu, Ion Lupu, dar şi de cea care i-a fost parteneră în viaţa reală, Leopoldina Bălănuţă. „Monştrii sacri” este un spectacol despre jocurile sentimentale din lumea bună a personalităților artistice, dar şi o perfectă pledoarie pentru teatru şi tot universul uman pe care arta teatrală îl descoperă şi îl imaginează. Spectacolul aduce poveşti din viaţa culiselor teatrului presărate cu agreabile mondenităţi şi adevăruri omeneşti. Povestea unui cuplu ideal de actori, care se iubesc şi se tachinează, se petrece într-o cabină de teatru din alte vremuri, apoi într-un interior sofisticat impecabil imaginat de scenograful Mihai Mădescu.
De-a lungul unei cariere fabuloase de peste patru decenii, Mitică Popescu a interpretat sute de personaje în cinematografie şi teatru. Născut la 2 decembrie 1936, în Bucureşti, a absolvit, în 1967, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, a jucat pe scena Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Timişoara, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, dar cea mai mare parte a carierei şi-a petrecut-o pe „scândura” Teatrului Mic.
Dincolo de impresionanta carieră de actor, Mitică Popescu a avut o vastă activitate şi în televiziune, unde a înregistrat numeroase momente umoristice alături de Leopoldina Bălănuţă, Nicu Constantin, Sebastian Papaiani, Ştefan Iordache, Florin Piersic etc, şi a fost prezentatorul uneia dintre cele mai longevive producţii TVR, emisiunea „D'ale lu’ Mitică", difuzată din 1999 la postul TVR 2. Timp de aproape 24 de ani, Mitică Popescu a introdus în casele telespectatorilor reportaje sociale şi poveşti din zona rurală spuse cu un haz inconfundabil.
În cinematografie, rămân marcante rolurile Cocoşilă din „Moromeţii”, în regia lui Stere Gulea, în care a jucat alături de Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu sau cel al comisarului Munteanu din „Trenul de aur”.
A fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc”.
Rămas bun, Maestre!