loader
Foto

Galerie foto

Călătorii de la Paris în Tibet, la Teleenciclopedia

Teleenciclopedia, cel mai vechi magazin TV de ştiinţă şi cultură, v-a adus noi subiecte şi sâmbătă, 28 octombrie, la TVR 1.

 

ARTA ARHITECTURII (ep.9/15)

Stilul gotic este cel mai bine  reprezentant în Franța de două splendide lăcaşuri romano-catolice: Catedrala Nôtre Dame din Reims şi Catedrala Nôtre Dame din Strasbourg, cu impresionantul orologiu astronomic, vechi de 173 de ani şi înalt de 18 metri. La realizarea complexului mecanism – ce indică ora, calendarul laic şi bisericesc, dar şi eclipsele de Soare şi Lună – au colaborat mai mulți ceasornicari elveţieni, pictori, sculptori şi matematicieni.


 

REGATUL MARI (ep. 3/4)

Grandiosul palat al dinastiei Shakkanaku rămâne şi astăzi cea mai revelatoare descoperire de la Tell Hariri – important sit arheologic în Siria.

TAMARINUL (ep.1/2)

Specific zonelor tropicale, tamarinul, zis şi tamarind, se numără printre cele 1500 de specii de acacie, răspândite în Africa, India şi Australia.

ALEXANDRA DAVID NÉEL. CĂLĂTOARE ÎN TIBET (ep.1/3)

În luna octombrie a anului 1923, scriitoarea şi exploratoarea franco-belgiană Alexandra David Néel, în vârstă de 55 de ani, se deghiza într-un umil pelerin, pentru a traversa munţii Himalaya, cu destinația Lhasa. Însoţită de Aphur Yongden, călugăr budist și slujitor loial, ea a fost prima femeie care a reușit să ajungă în Tibet (interzis, pe atunci, străinilor).

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător  OANA HAŞEGAN

Realizator: CORNELIA RĂDULESCU

Logo

 
“Punctul Critic”, ediție specială din zonele cele mai afectate de inundații, un duplex București-Galați

TVR1 transmite miercuri, 25 septembie, de la ora 18:30, o ediție specială a emisiunii „Punctul critic” dedicată situației din județele Galaţi şi ...

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Primele dovezi că omul se împodobea, vin de acum zeci de mii de ani, pe când bijuteriile erau șiraguri de scoici, de dinți de animale, ...

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

O nouă ediție ”Investiți în România!” dedicată patrimoniului național vă așteaptă pe TVR Internațional, marți, 24 septembrie, de la ora 21:00.