loader
Foto

Galerie foto

Teatrul Național din Caracal, în “Memoria locului”

RECOMANDARI

Într-un orășel de provincie al zilelor noastre, cunoscut mai ales pentru legendele sale, descoperim un minunat edificiu, ce ne duce cu gândul la vremurile de altădată. Este vorba de Teatrul Național din Caracal, clădire de patrimoniu, de care oricine rămâne impresionat.

 

Edificiu emblematic al celui de-al doilea municipiu al județului Olt, Teatrul Național din Caracal a fost ridicat în urmă cu 100 de ani. Clădirea impresionează prin frumusețea arhitecturii, dar și a poveștilor din spatele spectacolelor susținute de-a lungul timpului, aici, de mari actori ai scenei românești.

(w882) Teatrul Na

Municipalitatea și moșierii din Caracal au contribuit la ridicarea acestei clădiri, care, la început, avea o dublă funcționalitate: sală de teatru și sală pentru jurați. În vara anului 1896, s-a pus piatra de temelie a Teatrului Național, menit să aducă propășirea culturii locuitorilor din Caracal.

(w882) Teatrul Na

Atât exteriorul, cât și interiorul teatrului impresionează prin frumusețea decorațiunilor și diversitatea formelor. Arhitectul, de origine austriacă, a promovat stilul eclectic cu accente neobaroce si neorenascentiste, specific vremii. Franz Billek și antreprenorul lucrărilor de constucție, Rizzieri Spaulenzi Mariani, sunt cei care au dat viață acestui măreț edificiu.

(w882) Teatrul Na

Așa cum era moda vremii, construcția are o varietate de ornamente atât la exterior, cât și în interior. Interiorul se remarcă prin coloane, capiteluri, statui, balcoane, cupole, panouri pictate cu scene idilice și pastorale, toate specifice baricului târziu, la care se adaugă și alte stiluri ce ne bucură ochiul și ne introduc în atmosfera boemă a acelor timpuri.

(w882) Teatrul Na

După premiera spectacolului, Străini în noapte, regizat de Radu Beligan, pe scena Naționalului din Caracal, unul dintre cei mai iubiți actori, Florin Piersic, mărturisea: "Aș vrea ca toate teatrele din România să arate ca acesta".

(w882) Teatrul Na

Memoria locului își propune să descopere poveştile ce stau încă ascunse în zidurile sau în lemnul vechilor ctitorii, locuri minunate, pline de însemnătate și oameni care ne dau o stare de bine.

Vă invităm să revedeți o ediție a emisiunii “Memoria locului”, miercuri, 26 februarie 2025, de la ora 13.30, la TVR 3.

Puteți viziona emisiunea și online pe TVR+.

***

Producător Simona Carauleanu

Credit foto: capturi din emisiune/ youtube TVR Craiova

 

 
Ce atribuții are președintele României

Ce atribuții are președintele României

publicat: Luni, 28 Aprilie 2025

Românii sunt chemați la urne în 4 mai, pentru alegerea unui nou șef al statului. Președintele este reprezentantul statului român și garantul ...

TVR organizează confruntarea decisivă a candidaţilor la preşedinţie în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni

Dezbaterea „Un preşedinte pentru România" va fi difuzată în direct şi simultan pe TVR1, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA, marţi, 29 ...

„Solaris”, un film marca Tarkovski, la TVR CULTURAL

Când bariera dintre realitate și memorie se estompează, omul se confruntă cu cele mai profunde temeri și regrete. „Solaris”, filmul regizat de ...