TEATRU TV: Războiul domnului de Beaumarchais

TVR.RO | actualizat: Vineri, 16 Mai 2014

Casa de Producţie a TVR vă invită la teatru. Luni, de la 20 şi 10 minute, pe TVR 2, este programat teleplay-ul „Războiul domnului de Beaumarchais” în regia lui Constantin Dicu.

Într-o lume tabloidizată forţat, regizorul Constantin Dicu respectă telespectatorul român şi ne mărturiseşte că „are încredere în inteligenţa lui şi în bunul lui simţ”. „Să nu credem că el înghite orice”, mai spune regizorul, ci din contră, „se uită cu dispreţ şi cu compătimire la ceea ce vede astăzi”.

Războiul domnului de Beaumarchais realizat în 1993

Piesa are o distribuţie de excepţie şi ne introduce în lumea aristocraţiei franceze, în timpul ultimilor regi ai Franţei, Louis al XVI-lea şi Maria Antoinette, înainte de Revoluţia Franceză. Pierre de Beaumarchais, interpretat admirabil de Virgil Ogăşanu, a fost contemporan cu ei şi a fost victima cenzurii nemiloase a „Grăsunului”, respectiv a Regelui, jucat de  Alexandru Bindea. La vremea respectivă, „Nunta lui Figaro”, piesa lui Beaumarchais, a suferit timp de 3 ani revizuiri, pentru a fi pe placul Regelui şi a putea fi jucată. Lui Ludovic al XVI-lea îi displăcea felul în care dramaturgul satiriza aristocraţia. Un mare rol de intrigă şi de culise l-a jucat Maria Antoinette, regina, interpretată de frumoasa actriţă Manuela Ciucur.

 

Radu Duda, în rolul de amant favorit al Reginei

Cu toate că, la începutul piesei, telespectatorul poate fi uşor bulversat – regizorul simte nevoia să familiarizeze publicul alternând secvenţe din viaţa de la curte şi din biografia scriitorului, cu mici fragmente din operele acestuia, „Nunta lui Figaro” şi „Bărbierul din Sevilla” - încet, lucrurile se aşează şi devii curios de ce se va întampla. Elementul de atracţie îl oferă actorul Radu Duda, un onorabil marchiz, pe care Antoinette îl numeşte intendentul cultural şi de distracţii al Curţii. Dincolo de intrigile amoroase, marchizul va avea un rol hotărâtor în punerea în scenă a lui Figaro. Ajunge până într-acolo încât, îşi înfrânge gelozia şi îi cere Reginei să-i facă un favor intim, nepăsătorului Grăsun.

 

Regina şi marchizul, împreună cu şeful de secţie, Lenoir (Petrică Popa) fac într-un final ca Nunta lui Figaro să fie jucată într-un cerc restrâns şi primită cu aplauze de către aristocraţie.

 

19 actori în distribuţie

Regizorul Constantin Dicu a distribuit în piesă 19 actori. Pe lângă cei menţionaţi deja, îi amintim pe Ileana Stana Ionescu, Anca Sigartău, Diana Gheorghian, Victoria Dobre Timonu, Andreea Măcelaru, Ion Pavlescu, Paul Chiribuţă, Cristian Şofron, Ion Chelaru, Constantin Dinulescu, Alexandru Lungu, Mihai Marta şi Paul Nadolski.

Constantin Dicu, un regizor care lasă moştenire o arhivă de aur în TVR!

Regizorul Constantin Dicu colaborează cu Televiziunea Română din 1977. Este autorul cunoscutelor teleplay-uri: „Escu”, „Milionar la minut”, „Uniforme de general”, „Straniul paradis”, „Boala incompatibilă” şi altele. În 1995 primeşte premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol TV, „Mesagerul”, iar 4 ani mai târziu, „Frumoşii nebuni ai marilor oraşe” va primi aceeaşi distincţie.

Despre Beaumarchais

Pe 18 mai 2014 se împlinesc 215 ani de la moartea lui Pierre Augustin Caron de Beaumarchais, cunoscut pentru seria Figaro care cuprinde: „Bărbierul din Sevilla”, „Nunta lui Figaro” şi „La Mere coupable”. A fost deopotrivă ceasornicar, inventator, muzician, politician, spion, traficant de arme si revoluţionar. Ca şi ultimii regi ai Franţei, a avut o existenţă controversată. Inamicii lui spun că şi-ar fi otrăvit primele două soţii pentru a ramâne cu moştenirile lor. Pe lânga cele 3 piese, el mai rămâne în istorie ca fiind editorul operelor postume ale lui Voltaire.

(Savina Bantaş)

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a programat luni, 19 mai 2014, de la ora 20.10, la TVR 2, un spectacol de colecţie – „Războiul domnului de Beaumarchais” (scenariul şi regia artistică: Constantin Dicu; premiera tv: 1993). Scenariul acestei producţii este realizat după „Vulpile în vie” de Lion Feuchtwanger, „Bărbierul din Sevilla” şi „Nunta lui Figaro” de Beaumarchais.