Liana Stanciu, împreună cu invitații săi, discută în această ediție ”Puternici, împreună” despre tatuaj, nevoia de a ascunde anumite defecte prin arta tatuajului, despre înfrumusețare și rolul tatuajului în creșterea stimei de sine.
Ideea ediției a pornit, cum spune Liana Stanciu, de la mesajul telefonic al unui telespectator. Un om care locuiește într-un sat din România ar vrea să își facă un tatuaj pentru a-și acoperi o cicatrice de pe față. Trăind la țară, telespectatorului nostru îi este teamă că va fi judecat de comunitate, în cazul în care și-ar tatua fața. Ca să răspundem la această dilemă, dar și la multe alte întrebări, primul invitat al ediției este Costi Azoiței, președintele artiștilor tatuatori din România. Costi este însoțit de Vladimir, un tânăr care a folosit tatuajul pentru a acoperi o cicatrice. Incendiul din 2015 de la Clubul Colectiv din București va rămâne pentru multă vreme tatuat în memoria și în sufletele românilor. Acum aproape 10 ani, în acel club al morții se afla și cel de al doilea invitat al ediției, Cezar Popescu, faimosul chitarist al trupei Vița de vie.
Invitații permanenți ai emisiunii: Cătălina Hetel - psihoterapeut, Ștefan Ruxanda - life coach, Gelu Duminică – sociolog și profesor.
Discuția pornește de la tatuaj ca o procedură de estetizare: ”Tatuajul”, susține Costi Azoiței, ”e ca o operație estetică. Unii, care au o cicatrice pe zone vizibile preferă să apeleze la tatuaj pentru a arăta o formă de învingător.”
În ultima vreme, tatuajul este din ce în ce mai căutat, a devenit un trend care este promovat intens în mass-media, de sportivi sau cântăreți. Unii vor să copieze tatuajele artiștilor preferați și să fie ca idolii lor, ne spune Costi Azoiței, adăugând că, din experiența sa, clienții din străinătatea sunt mai educați, tind mai mult spre artă, atunci când solicită tatuaje. Românii, în schimb, sunt influențabili și apelează mai mult la tatuaje de familie.
Aflăm din această ediție, că tatuajul este și o modalitate de a te reinventa, de a te înfrumuseța, ceva ce ține de identitate; există tatuaje-simbol, care sunt făcute pentru a aduce noroc, tatuaje pentru a-ți aduce aminte de anumite persoane sau evenimente, tatuaje-declarații, dar și tatuaje care acoperă o cicatrice sau un alt defect al pielii.
Gelu Duminică spune că ”în teorie sunt cel puțin 5 mari zone de motivare a tatuajului care au mai degrabă legătură cu valorile.” Iar Ștefan Ruxanda este de părere că ”tatuajul este o etichetă și este o identitate, care se referă la momentul vieții la care ești atunci. Dar s-ar putea ca peste câțiva ani să nu mai ai acea identitate, să îți schimbi valorile și viziunea asupra vieții atât de mult încât acel tatuaj să nu te mai reprezinte.”
Această ediție s-a redifuzat marți, 3 septembrie, de la ora 16:30, pe TVR 2.
Foto: pexels