O dată la 10 ani, berzele albe din întreaga Europă fac obiectul unui recensământ internațional. Anul acesta, procesul s-a desfășurat în România între 15 iunie și 15 iulie. Proiectul ce a stat la baza recensământului s-a bazat pe o procedură „citizen science”, ce colectează datele cu ajutorul voluntarilor, al tuturor celor care iubesc păsările.
Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone – Uite barza!, care a fost creată special pentru acest proiect. Pentru cei interesați, programul este derulat de Societatea Ornitologică Română (SOR) și Asociația pentru Protecția Păsărilor și Naturii „Grupul Milvus”.
Potrivit datelor SOR, ”Populația globală de berze este estimată la 700 000 - 704 000 de indivizi. Cea europeană cuibăritoare este estimată la 224 000 - 247 000 de perechi. În România, estimările arată o populație de aproximativ 7 500 - 9 000 de perechi cuibăritoare. Având o populație atât de mare și un teritoriu de răspândire imens, specia este clasificată ca ”Risc scăzut”. Tendința populațională în Europa este considerată crescătoare. În România tendința populațională este fluctuantă.”
Dar nu este și cazul în Alsacia, unde la mijlocul anilor 1970, mai rămăseseră doar nouă perechi de berze albe. Pentru că liniile electrice de înaltă tensiune pe care își construiseră cuib aceste păsări reprezentau o capcană mortală pentru ele. Gérard Wey, unul dintre inițiatorii programului de reintroducere a acestei specii în regiune, a participat la mai multe operațiuni de salvare și a creat aproximativ douăzeci de centre de reproducere prin importul de exemplare. Misiune îndeplinită după treizeci de ani de efort. Dar această repopulare nu este dorită de toată lumea în egală măsură.
Un documentar dedicat acestor maiestuoase păsări ”Alsacia – tărâm al berzelor” (L'Alsace, terre de cigognes, Franţa-Germania, 2020) a fost difuzat pe TVR Info, miercuri, 14 august, de la ora 22. Realizator: Jean-Luc Nachbauer
foto: pixabay.com