Când la Meteo se anunţă caniculă, cu toţii visăm la îngheţată, iar ideea de a mânca ceva cald poate să ne taie apetitul pe toată ziua. Aşa încât, o supă rece de dovlecei și castraveți, rudă cu tarator-ul, pare soluţia ideală.
Ingrediente
400g dovlecel, tăiat cubulețe (nu trebuie curățat de coajă)
4 linguri ulei de măsline
1 castravete mare sau câțiva mai mici, tăiați cuburi
2 căței de usturoi, tăiați mare
câteva fire de ceapă verde, tăiate în bucăți mari
2 legături de mărar proaspăt
10 frunze de mentă proaspătă
sucul unei lămâi
150g iaurt grecesc gras
condimente după gust – sare, piper negru proaspăt măcinat, fulgi de chili
apă rece, cam 200 ml
Mod de preparare
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius.
- Pune dovleceii tăiați într-o tavă care merge la cuptor. Stropește cu o lingură de ulei de măsline, dă un praf de sare. Pune tava în cuptor, pe raftul din mijloc, pentru 20 minute. Când s-au înmuiat și rumenit, scoate din cuptor și lasă să se răcorească complet.
- Când dovleceii s-au răcit, pune-i în vasul blender-ului, împreună cu castraveții, usturoiul, ceapa verde, mărarul, menta, sucul de lămâie și restul de ulei de măsline. Mixează totul până când textura este fina, omogenă. Adaugă iaurtul și mai mixează o tură, să fie totul yummy și cremos.
- Toarnă într-un castron încăpător, adaugă apa rece și amestecă bine. Condimentează după gust cu sare, piper și fulgi de chili. Dacă supa ți se pare prea groasă, adaugă-i câteva cuburi de gheață, că nu strică. Servește cu puțin ulei de măsline, eventual mărar verde sau câteva crutoane rumene.
Poftă bună și caniculă ușoară în continuare!
Sursă: smarandavornicu.ro
credit foto: pexels.com, smarandavornicu.ro