loader
Foto

Studiu: Memoria asociată muzicii nu se degradează niciodată

Abilitatea unei persoane de a-și aminti și de a recunoaște o piesă muzicală nu este afectată de vârstă, așa cum se întâmplă cu cele mai multe tipuri de memorie, scrie revista Nature.

 

Auzim anecdote despre cum oamenii cu Alzheimer nu mai pot vorbi și nu mai pot recunoaște oameni, dar pot să cânte la pian sau să fredoneze melodia preferată”, a explicat cercetătoarea Sarah Sauve, de la Universitatea din Lincoln, Marea Britanie, citată de revista Nature.

În studiul pe care l-a realizat și coordonat, ea a testat un grup de 90 de persoane cu vârste între 18 și 96 de ani care au participat la un concert în Canada. Alți 31 de oameni au urmărit înregistrarea concertului într-un mediu închis.

Citiți și: Problemele de memorie pe termen scurt pot fi îmbunătățite prin terapia cu laser

„Mica serenadă” a fost recunoscută de participanți, indiferent de vârsta lor

În cadrul studiului, participanților li s-au pus trei melodii: „Mica serenadă” a lui Mozart, despre care echipa de cercetare a presupus că este cunoscută de cei mai mulți, și două piese experimentale. „Mica serenadă” a fost recunoscută de toți participanții, indiferent de pregătirea și vârsta lor.

Cele două melodii experimentale au fost recunoscute în mai mică măsură de toți participanții, fără să existe diferențe legate de vârsta lor. Studiul nu a identificat diferențe între cei care au participat la concert și cei care au urmărit înregistrarea într-un mediu închis.

Citiți și: Studiu: Exerciţiile fizice pot ajuta la prevenirea apariţiei demenţei şi a tulburărilor de memorie la femei

De ce ținem minte muzica, chiar dacă memoria ni se degradează

Memoria tonală, asociată cu muzica, se menține odată cu trecerea timpului, pentru că este asociată mai degrabă cu emoțiile pe care muzica le stârnește oamenilor și de aceea le rămâne întipărită în minte, a explicat Steffen Herff, cercetător în neuroștiință, la Universitatea din Sydney, Australia, pentru Nature.

Puteți citi aici studiul integral privind memoria asociată muzicii.

Sursă foto: Shutterstock

Logo

 
În culisele colindului „Acesta-i Crăciunul!” – urare muzicală a vedetelor Televiziunii Române

„Acesta-i Crăciunul /În suflet e soare/Deși este iarnă în calendare!”... Vă sunt cunoscute versurile? Cu siguranţă aţi ascultat colindul ...

Masa de sărbători: Salată aperitiv cu pește afumat. Bonus: Rețeta clasică franțuzească de maioneză

Mesele din perioada sărbătorilor încep cu feluri care colorează camera și momentul festiv de care ne bucurăm cu toții. Aperitivul de astăzi este ...

Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...