loader
Foto

Studiu: Memoria asociată muzicii nu se degradează niciodată

Abilitatea unei persoane de a-și aminti și de a recunoaște o piesă muzicală nu este afectată de vârstă, așa cum se întâmplă cu cele mai multe tipuri de memorie, scrie revista Nature.

 

Auzim anecdote despre cum oamenii cu Alzheimer nu mai pot vorbi și nu mai pot recunoaște oameni, dar pot să cânte la pian sau să fredoneze melodia preferată”, a explicat cercetătoarea Sarah Sauve, de la Universitatea din Lincoln, Marea Britanie, citată de revista Nature.

În studiul pe care l-a realizat și coordonat, ea a testat un grup de 90 de persoane cu vârste între 18 și 96 de ani care au participat la un concert în Canada. Alți 31 de oameni au urmărit înregistrarea concertului într-un mediu închis.

Citiți și: Problemele de memorie pe termen scurt pot fi îmbunătățite prin terapia cu laser

„Mica serenadă” a fost recunoscută de participanți, indiferent de vârsta lor

În cadrul studiului, participanților li s-au pus trei melodii: „Mica serenadă” a lui Mozart, despre care echipa de cercetare a presupus că este cunoscută de cei mai mulți, și două piese experimentale. „Mica serenadă” a fost recunoscută de toți participanții, indiferent de pregătirea și vârsta lor.

Cele două melodii experimentale au fost recunoscute în mai mică măsură de toți participanții, fără să existe diferențe legate de vârsta lor. Studiul nu a identificat diferențe între cei care au participat la concert și cei care au urmărit înregistrarea într-un mediu închis.

Citiți și: Studiu: Exerciţiile fizice pot ajuta la prevenirea apariţiei demenţei şi a tulburărilor de memorie la femei

De ce ținem minte muzica, chiar dacă memoria ni se degradează

Memoria tonală, asociată cu muzica, se menține odată cu trecerea timpului, pentru că este asociată mai degrabă cu emoțiile pe care muzica le stârnește oamenilor și de aceea le rămâne întipărită în minte, a explicat Steffen Herff, cercetător în neuroștiință, la Universitatea din Sydney, Australia, pentru Nature.

Puteți citi aici studiul integral privind memoria asociată muzicii.

Sursă foto: Shutterstock

Logo

 
Rhizophora mangle, despre adaptare și rezistență

Rhizophora mangle, despre adaptare și rezistență

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

Mangrovele roșii s-au adaptat perfect mediului cu salinitate crescută din Caraibe. Rădăcinile aeriene, numite pneumatofori, au nu doar rol de ...

Comori țesute: Ia românească, emblemă a feminității

Comori țesute: Ia românească, emblemă a feminității

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

Portul tradițional românesc este o expresie a creativității și identității naționale, iar ia ocupă un loc central în acest context. Mai mult ...

Dan Grecu, arhitectul succesului gimnasticii românești

Dan Grecu, arhitectul succesului gimnasticii românești

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

Denumit cu mândrie „stăpânul inelelor” datorită performanțelor sale remarcabile la acest aparat, Dan Grecu rămâne o legendă vie a gimnasticii ...