loader
Foto

Dosar transnistrean: O analiză a crizei energetice din regiune

STIRI-TVRMOLDOVA

În contextul actual al geopoliticii regionale, expertul în energetică Eugen Muravschi, de la Watch Dog, subliniază o situație alarmantă în Transnistria, evidențiind faptul că Rusia ar putea sacrifica această regiune pentru a destabiliza Republica Moldova.

 

Această acțiune strategică a Kremlinului se manifestă prin refuzul Gazprom de a livra gaze prin rute alternative, începând cu 1 ianuarie 2025, concomitent cu încetarea contractului de tranzitare a gazelor rusești pe teritoriul ucrainean.

Muravschi afirmă că Gazprom nu se comportă ca o entitate comercială obișnuită, ci ca o instrumentație politică menită să exercite presiune asupra Chișinăului. În viziunea sa, refuzul de livrare a gazelor este parte integrantă a unei operațiuni orchestrate de Rusia, având scopul de a crea o criză și de a spori disconfortul în rândul populației din Republica Moldova. Expertul observă că Transnistria este folosită ca un pion în strategia Rusiei, menționând că regimul separatist pe care Moscova l-a susținut nu urmărește interesele cetățenilor din regiune, ci servește doar scopurilor geopolitice ale Kremlinului.

De asemenea, el consideră că Rusia are în vedere alegerile parlamentare din 2024 în Republica Moldova, susținând că scopul concret al acestor acțiuni este de a submina încrederea populației în autorități și în partenerii europeni. Prin generarea unei crize energetice, Moscova speră să inducă panică în rândul cetățenilor, determinându-i să se îndrepte spre soluții rapide, chiar și în detrimentul intereselor naționale pe termen lung.

Totuși, Muravschi se arată optimist în privința capacității Republicii Moldova de a face față acestei crize. El subliniază progresele realizate în integrarea în rețeaua electrică europeană și diversificarea surselor de gaze. Chiar și în fața provocărilor actuale, cum ar fi bombardamentele asupra rețelei electrice ucrainene, expertul sugerează că o soluție eficientă ar putea fi cumpărarea de gaze pentru a susține producția de energie electrică în centrala de la Cuciurgan.

Muravschi, cu un accent pe responsabilitate socială, avertizează că, în vreme ce trebuie să ne îngrijim de cetățenii din stânga Nistrului, nu trebuie să oferim un „colac de salvare” regimului separatist. Această distincție este esențială pentru a nu legitima autoritățile de la Tiraspol care funcționează sub tutela Moscovei. În acest context, abordarea unei politici clare și ferme din partea Chișinăului este imperativă, pentru a contracara încercările de destabilizare venite dinspre Kremlin.

Tag-uri: Regional, TVR Moldova
 
Despre Iuliana, cu drag...

Despre Iuliana, cu drag...

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Gânduri frumoase şi vorbe alese merg către vedeta TVR la aniversarea celor 25 de ani de carieră în televiziune. Ultima parte a „Galei Iuliana ...

Eșecul și lecțiile lui: Cum te ajută greșelile să ajungi la succes

Într-o lume obsedată de premii și câștiguri, concentrată pe triumf rapid, uităm să învățăm din greșeli și să avem răbdare cu noi. Asta dacă ...

Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Aniversăm 166 de ani de la Unirea Prin­ci­patelor Române sub conducerea dom­nitorului Alexandru Ioan Cuza. TVR difuzează vineri, 24 ianuarie, ...