Stelian Tănase: „Trebuie să garantăm dreptul plătitorilor de taxă TV la programele televiziunii publice şi după trecerea la sistemul digital”

TVR.RO | actualizat: Miercuri, 08 Aprilie 2015
TVR propune Guvernului prelungirea transmisiei analogice, până la data de 31.12.2016

TVR propune prelungirea transmisiei analogice, în paralel cu cea terestră digitală, până la data de 31.12.2016. Televiziunea Română doreşte să vină în întâmpinarea publicului care nu are posibilitatea de a recepţiona în sistem digital canalele TVR, începând cu data de 16 iunie 2015 – dată de la care va fi oprită transmisia analogică în România, conform Strategiei Naţionale aprobată de Guvernul României prin HG 403/2013.

TVR a încheiat unui acord cu Societatea Română de Radiocomunicaţii (SNR) în baza căruia propunerea va fi înaintată Guvernului.

TVR şi SNR vor înainta Executivului şi un proiect de lege prin care va fi acordat un ajutor financiar categoriilor defavorizate, pentru achiziţionarea de aparatură necesară recepţionării programelor de televiziune.

Deşi aproximativ 90% dintre gospodării sunt abonate la operatorii de cablu şi nu vor fi influenţate de trecerea la emisia digital terestră, nu a fost găsită, până acum, o soluţie pentru restul gospodăriilor care nu vor avea acces la servicii de televiziune. Conform datelor oficiale, aproximativ 7% din gospodării (aproximativ  500 000) sunt dependente de recepţia terestră a programelor de televiziune.

„Plătitorilor de taxă TV trebuie să li se garanteze dreptul la programele televiziunii publice şi după trecerea la transmisia terestră digitală”, declară Preşedintele – Director General Stelian Tănase.

Conform deciziei luate în cadrul Conferinţei Regionale pentru Radiocomunicaţii, semnate la Geneva, în iunie 2006, ziua de 16 iunie 2015 este data limită de funcţionare a transmisiunilor analogice de televiziune în Europa. După această dată, programele de televiziune vor fi recepţionate în sistem digital terestru.

În acest moment, furnizarea seviciilor de programe de televiziune prin intermediul frecvenţelor radio terestre a canalelor TVR 1 şi TVR 2 se face în format analogic, acoperirea fiind de 97% din populaţie şi aproximativ 93% din teritoriu. Pentru distribuirea serviciului public de televiziune, TVR foloseşte reţelele operate de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii.