Televiziunea Română a organizat miercuri, 6 mai a.c., o masă rotundă cu tema „Televiziunea publică în spaţiul media din România. Situaţia actuală – cauze – perspective – soluţii”. La discuţii au participat jurnalişti, reprezentanţi ai Televiziunii Române, ai Consiliului Naţional al Audiovizualului, televiziunilor comerciale şi ai organizaţiilor nonguvernamentale.
Dezbaterea a fost structurată pe mai multe subiecte referitoare la rolul, situaţia financiară şi mecanismele de redresare ale televiziunii publice în România.
Au fost discutate soluţii pentru o finanţare corectă a serviciului public de televiziune, actualizarea cadrului legislativ, dar şi menţinerea unui echilibru între respectarea misiunii publice, audienţă şi costurile de producţie.
Preşedintele-Director General al TVR, Stelian Tănase, a prezentat o propunere de lege privind reglementarea activităţii Serviciului Public de Televiziune. Aceasta prevede reorganizarea distinctă a Societăţii Române de Televiziune (SRTv) într-o nouă entitate: Serviciul Public de Televiziune (SPTv).
Conform proiectului, SPTv este serviciu public autonom controlat de Parlament, finanţat prin taxă TV indexabilă anual.
SPTv ar urma să fie sub autoritatea unui Consiliu de Supraveghere a Misiunii Publice (CSMP), numit de Parlament şi format din reprezentanţi ai sferei politice, dar şi din afara acesteia. Îndeplinirea obiectivelor CSMP va fi raportată Parlamentului o dată la patru ani. Preşedinte al SPTv este şi preşedintele CSMP, funcţie diferită de cea a directorului executiv (manager).
Proiectul stabileşte următoarele structuri de conducere: administrativă - Consiliul de Administraţie (CA), şi executivă - Comitetul Executiv Director (CED), alcătuite din personalul de conducere. Proiectul prevede înfiinţarea unui Consiliu Editorial al SPTv, organism intern care răspunde de politica editorială.
„Dacă nu schimbăm legea, televiziunea publică va avea o soartă tragică”, a declarat Stelian Tănase, în cadrul dezbaterii. „Acest proiect asigură autonomia televiziunii publice. TVR a reuşit până acum să supravieţuiască, dar nu ne mai putem susţine singuri, fără un consens pe ideea că este nevoie de o televiziune publică, puternică şi independentă”, a mai spus PDG al TVR.
Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale prezenţi au afirmat că vor susţine un proiect de modificare a legii de funcţionare a serviciului public de televiziune. În acelaşi timp, aceştia au propus invitarea Preşedintelui Klaus Iohannis de a media o consultare cu reprezentanţi ai forţelor politice, în vederea adoptării unei noi legi pentru salvarea TVR.