Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.
Fac parte de secole din viaţa satului. Desprinse din negura vremurilor, unele dintre tradiţiile populare româneşti trăiesc şi azi. Mulţi dintre români le-au uitat, dar sunt, poate, la fel de mulţi care le iubesc şi doresc să nu le lase să dispară.
În ciuda asaltului nivelator al civilizaţiei contemporane, tradiţia rezistă. Evenimente mari şi mici ale vieţii, munca şi căsătoria, credinţe religioase, creştine sau precreştine, dau sens acestor obiceiuri populare româneşti, care continuă să fie parte integrantă a culturii noastre. Tradiţiile româneşti transmit un mesaj liniştitor de continuitate şi stabilitate şi încântă străinii prin autenticitatea lor.
Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.
Ştefan Onică aduce în dezbatere ştiri şi evenimente relevante, de luni până joi, la „Prim Plan”, iar duminică, de asemenea, la TVR INFO, ne aşteaptă cu noutăţi de pe „Mapamond”. Aflăm ce tradiţii i-au rămas în suflet lui Ştefan şi de ce îşi aminteşte cu plăcere.
Ce tradiţie crezi că e tipic românească?
Tradiţiile româneşti care mi se par ieşite din comun sunt cele legate de nuntă. Pentru că am văzut tot felul de tradiţii, care mai de care mai ciudate, în diferite zone ale ţării, de la dansul cu găina, până la te miri ce... Mi s-au părut întotdeauna foarte ciudate şi foarte... eterogene.
Ce tradiţii dăinuie în familie?
Tradiţiile cele mai importante sunt cele legate de sărbătorile religioase – şi anume, de Paşte şi de Crăciun. De la luat masa împreună cu familia şi până la stat acasă în perioada Paştelui sau în perioada Crăciunului... Când eram mic, de exemplu, întotdeauna mă duceam cu colindul, cu Steaua. Pentru mine era tradiţie, aşa era atunci. Eu am copilărit pe vremea lui Ceauşescu şi, în perioada aceea, cam astea erau tradiţiile pe care copiii le aveau în fiecare an.
Cu ce tradiţii te identifici?
Întotdeauna mi-au plăcut tradiţiile legate de Crăciun, legate de Paşti – tradiţiile religioase, în general, mi s-au părut cele mai interesante. Sunt născut de Crăciun şi, pentru mine, aceasta a fost dintotdeauna o perioadă aparte a anului. Mereu am ţinut la tradiţiile de Crăciun şi au fost întotdeauna pe primul loc în preferinţele mele.