loader
Foto

"Ştefan cel Mare - Vaslui 1475", la TVR1 | VIDEO

Dacă e sâmbătă, la  #TVR1 ​ e blockbuster românesc! Pe 13 martie, de la 21.10, vedem filmul istoric "Ştefan cel Mare - Vaslui 1475".

 

Evocare cinematografică a figurii domnitorului Ştefan cel Mare, inspirată de volumele 2 şi 3 ale romanului "Frații Jderi" de Mihail Sadoveanu şi concentrată în jurul victoriei de la Vaslui din 1475.

Regia: Mircea Drăgan
Cu: Gheorghe Cozorici, Gheorghe Dinică, Violeta Andrei, Colea Răutu

Filmul se află pe locul 10 în topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

În 1975, la începutul filmului, Nicolae Ceauşescu a cerut ca filmul să poarte dedicaţia sa: „În cinstea aniversării a 500 de ani de la Bătălia de la Vaslui. «Niciodată poporul nostru nu a îngenuncheat și a luptat ori de cîte ori a trebuit să-și apere ființa națională. Statuia lui Ștefan cel Mare este un simbol al acestei lupte a poporului nostru.»

Filmul se concentrează în jurul victoriei de la Vaslui din 1475. Bătălia a avut loc la 10 ianuarie 1475, pe o ceaţă cruntă, într-o zonă mlăștinoasă din apropierea Vasluiului. Otomanii au fost atrași de sunetul trâmbițelor moldovenești într-o râpă mlăștinoasă, unde au fost atacați din toate părțile de Oastea lui Ştefan. În bătălie au murit 8.000 de moldoveni și peste 30.000 de otomani.

Bătălia a fost filmată în luna martie a anului 1974 în zona Vasluiului, unde au fost folosiţi circa 30.000 de figuranți, „cea mai importantă scenă de masă realizată în cinematografia românească” – după cum s-a scris în revista „Cinema” nr. 4/1974.

Logo

 
Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...