loader
Foto

Ce au în comun statuia lui Hercules Apulensis și Colierul de la Căpâlna?

Pe strada Dacilor din Alba Iulia, la o adâncime de 4 metri, a fost excavată accidental, în 2012, statuia antică a lui Hercules Apulensis, cum a fost numită. Această statuie nu mai văzuse lumina soarelui de 2000 de ani. Povestea descoperirii sale pare o continuare a ”muncilor lui Hercule” din mitologie, a treisprezecea.

 

Au fost două operațiuni polițienești de amploare care au stat la baza descoperirii și recuperării a două dintre cele mai valoroase artefacte din patrimoniul cultural național. Prof.dr Marius Mihai Ciută, expert arheolog și ofițer de poliție, a reușit să restituie comorile Muzeului de Istorie din orașul Alba Iulia.

Statuia romană din marmură a lui Hercules şi Colierul antic de la Căpâlna au avut o soartă similară. Ele au fost furate de hoţi, direct din siturile arheologice. Statuia a fost recuperata în ţară printr-un flagrant, iar colierul a ajuns în mâinile unor traficanţi din Germania. Acum, ambele sunt în siguranță la muzeu, dar poveștile recuperării lor sunt demne de a fi subiectul unor romane polițiste.

(w882)

Statuia din marmură a lui Hercules provine din situl arheologic Apulum, Colonia Aurelia Apulensis, oraşul roman din Partoş (secolele II-III), aflat pe Lista Monumentelor Istorice. Ea ar aparţine, potrivit cercetărilor ulterioare, unui tip iconografic cunoscut sub numele de „Hercules Farnese”, o replică de epocă romană după statuia sculptorului grec Lisipp, din epoca clasică (secolul al IV-lea î. Hr.).

(w882)

(w882)

(w882)

Colecţia de bijuterii de la Căpâlna, formată dintr-un colier şi doi cercei din aur, datează din secolul al II-lea î.Hr. A fost găsită în 2003, în timpul unor săpături arheologice, însă la puţin timp după descoperire a fost furată. Autoritzăţile au reuşit să le recupereze şase ani mai târziu, după ce un cetăţean străin din Serbia a vrut să le vândă.

***

Aflați toată povestea din această ediție ”Locuri, oameni și comori”:

De luni până vineri, de la ora 9:30, descoperiți la TVR 3 noi ”Locuri, oameni şi comori”, descoperite de Emilia Nicolaescu și echipa sa.

Logo

 
”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În fiecare an, Gala Premiilor Radar de Media celebrează profesioniştii din media prin intermediul voturilor cititorilor publicaţiei. Printre ...

Istorii de bun gust: Marile familii

Istorii de bun gust: Marile familii

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În ultimele sute de ani, câteva familii au condus România. Au fost elita aristocratică a țării. Strămoșii lor bogați, culți, rafinați, școliți ...