loader
Foto

Singurul cuplu cu transplant de cord din țară, la "DOSAR ROMÂNIA"

Miercuri, la TVR1, de la ora 21:15, aţi aflat povestea singurului cuplu din România, în care ambii parteneri au făcut un transplant de cord și aţi împărtășt drama câtorva dintre ultimii deținuți politici rămași în viață.

 

Ediţia este disponibilă pe TVR+
Adina, 24 de ani și Florin, 29, s-au cunoscut în 2010 la Institutul Inimii de la Târgu Mureș. Din 2012 formează un cuplu unic: sunt singura familie din România în care ambii parteneri au făcut un transplant de cord. Acum își trăiesc povestea de dragoste la Cenade, în județul Alba, alături de familia lui Florin.
În pieptul Adinei bate inima unui băiat de 17 ani, care a murit în urma unui anevrism cerebral, iar în pieptul lui Florin - inima unei femei de 42 de ani din Oradea, mamă a cinci fete, care a murit într-un accident în Austria și a cărei familie a insistat ca organele să ajungă în România. Cum este viața lor acum, ce vise și bucurii au, dar și care este cel mai mare regret, vă arătăm în reportajul Soranei Stănescu "Viață contra viață", miercuri, de la 21.15. Și tot atunci aflați și cu cât sunt plătiți medicii care își riscă viața în misiunile de prelevare, zburând cu avioane vechi, mereu contra-timp, mereu sub presiune.

În cel de-al doilea reportaj: "Poveste din infernul uitat", Cătălin Apostol continuă seria mărturiilor emoționante ale unor foști deținuți politici, care trăiesc acum discret, uitați de lume, ducându-și povara anilor și-a amintirilor. În freamătul nebun de astăzi, nimeni nu mai are răbdare să le asculte ori să le creadă povestea. Și totuși, ei sunt printre ultimii martori ai acelui infern ce pare deja uitat. Astăzi, foștii deținuți politici asistă neputincioși la un spectacol grotesc, fără nici o nădejde în viitorul țării pentru care au luptat.

Nicolae Tomaziu are 98 de ani. Trăiește singur într-o cameră închiriată la marginea orașului. În 1946, a participat activ la manifestațiile anticomuniste din Piața Palatului Regal. A fost arestat pentru „uneltire împotriva ordinii sociale” și condamnat la șapte ani de temniță grea, îndurând cele mai cumplite chinuri la Jilava, Aiud și la Canal. Valerian Begănescu are 83 de ani și a fost acuzat pentru organizarea unei grupări anticomuniste cu numele conspirativ „Pui de lei”. A plătit cu trei ani de temniță grea la Canalul Dunăre Marea Neagră. "

***

Emisiunea poate fi urmărită în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

Logo

 
Liana Stanciu: „Românii sunt campioni mondiali, intergalactici și interplanetari la colinde!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

„M-am născut, probabil, în dorinţa mea de a fi actor”

Regizor, scenarist, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, actor, tată – Laurenţiu Damian este, cu toate faţetele personalităţii sale, ...

Folclorul românesc, vedetă pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Iuliana Tudor ne aduce, la TVR 1, cele mai frumoase spectacole din cadrul ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional „Cântecele ...