loader
Foto

Când ar trebui să mergem la doctor, dacă avem probleme cu somnul. Apneea, dușmanul tăcut din timpul nopții

Atunci când ne trezim obosiți dimineața, deși am dormit un număr suficient de ore, ori, dimpotrivă, ne luptăm frecvent cu insomniile, este necesar să ajungem la medic. Apneea în somn, care presupune întreruperea respirației în timpul nopții pentru zece secunde, este o afecțiune periculoasă, iar riscurile cresc cu cât ajungem mai târziu la specialist. Deseori, este nevoie de o colaborare a mai multor medici pentru corectarea unei apnee: ORL, ortodonți, specialiști în diabet zaharat, nutriție sau endocrinologi.

 

Lipsa somnului sau o calitate scăzută a somnului agravează afecțiunile întregului organism, sporind riscul unui infarct miocardic sau al unui accident vascular cerebral. Frecvent, persoanele care au probleme cu somnul se confruntă cu infertilitatea ori nicturia (urinare frecventă în timpul nopții), explică, pentru tvr.ro, dr. Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, unul dintre spitalele unde există un laborator de somnologie.

Care sunt tulburările de somn în timpul nopții și cum le tratăm

Cele două mari categorii de tulburări de somn sunt insomniile și hipersomniile, explică medicul Beatrice Mahler.

Insomnia, care, de cele mai multe ori, intră în sfera de competență a medicului psihiatru, și pot fi insomnii de inducție, adică pacienții nu pot să adoarmă, fie se trezesc foarte devreme dimineața și, atunci, pe parcursul zilei, sunt obosiți, fie vorbim de somn insuficient.

Cealaltă categorie de pacienți o reprezintă persoanele care au hipersomnie, adică dorm mai mult, dar nu sunt odihnite, pentru că au apnee în timpul somnului. Și acești pacienți trebuie să ajungă în cabinetul medicului cu competență în somnologie. Apneea în somn presupune întreruperea fluxului respirator în timpul nopții, pentru o perioadă de 10 secunde, și este însoțită de scăderea saturației oxigenului în sânge.

Până la cinci evenimente într-o oră, aceste apnee intră în zona fiziologică. Vorbim despre sindrom de apnee în somn când avem mai mult de cinci apnee într-o oră, însă recomandarea de tratament este atunci când sunt mai mult de 15 apnee, dacă există simptome, sau peste 30 de apnee într-o oră, indiferent de simptomele asociate.

Colaborarea interdisciplinară este esențială, pentru că pot exista obstrucții la nivelul nasului, faringelui, cavității bucale, care pot fi corectate. Medicii ORL vor evalua obstrucțiile induse de polipi, deviație de sept, hipertrofia de cornete nazale. Medicii ortodonți vor evalua modificările de structură a mandibulei, să fie o bărbie mică, o limbă mai mare, care poate închide căile aeriene.

Citiți și: Stresul termic, o nouă realitate. Cum ne putem proteja sănătatea în timpul valurilor de căldură

Medicii specialiști în diabet zaharat și nutriție sau medicii endocrinologi vor evalua pacienții din punct de vedere metabolic, pentru că o parte sunt supraponderali sau obezi. Gândiți-vă la țesutul adipos care este dispus în jurul gâtului sau pieptului și nu permite o respirație completă. Practic, aceste persoane au o respirație dificilă atât ziua, pentru că ei obosesc mai repede, dar și noaptea, când au cei mai mulți sindrom de apnee în somn.

Aceste modificări de somn nu sunt în legătură cu temperatura înconjurătoare, însă ele pot fi influențate de consumul excesiv de alcool sau de anumite medicamente, agravând tulburarea existentă”, atrage atenția dr. Beatrice Mahler, în interviul pentru tvr.ro.

(w882) Beatrice M

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Diabet zaharat, AVC sau infarct miocardic, între problemele pe care le poate avea o persoană cu tulburări de somn

Medicul Beatrice Mahler atrage atenția că foarte mulți pacienți ajung la medic atunci când partenerul lor de viață le atrage atenția că au o problemă cu somnul - fie că sforăie, fie că respirația li se oprește în timpul somnului. Deși mulți se simt obosiți pe parcursul zilei, rareori pun acest lucru pe seama somnului deficitar: „Simptomul de oboseală se instalează treptat, de aceea foarte puțini reușesc să sesizeze în primii ani modificările și nu consideră că o calitate scăzută a somnului este responsabilă de starea lor de oboseală permanentă”.

„În momentul în care există un deficit de somn, practic, se modifică sinteza endocrină a organsimului, și, în consecință, întreg metabolismul este afectat. Astfel, diabetul zaharat este mai greu de echilibrat, apar modificări ale metabolismului lipidic, crește riscul de infarct miocardic, de fibrilație arterială sau accident vascular cerebral, mai ales matinal, dar frecvent pot să apară tulburări de fertilitate, modificări de libidou, nicturie (urinarea frecventă în timpul nopții).

Vă invit să parcurgem împreună un exercițiu de imaginație. O respirație întreruptă de 30 de ori într-o oră presupune că, din cele 1.200 de secunde de somn, în minim 300 de secunde, pacientul nu respiră, deci scade cantitatea de oxigen în sânge, ceea ce duce la un semnal de alarmă în creier și la peste 30 de treziri repetate într-o oră, treziri pe care pacientul nu și le amintește. Se modifică, astfel, ritmul circadian, ceea ce induce un dezechilibru general, pentru că somnul are rolul de a echilibra organismul endocrinologic, metabolic, cardiovascular.

Reglarea activității organismului se face pleacând de la secreția endocrină care se produce dimineața, în primele ore, când se secretă cortizol și serotonină. Aș face o comparație, aici, a efectului lor cu doza de cafea matinală. Acești hormoni permit ca organismul să se pună în mișcare și să își desfășoare activitatea zilnică. Spre seară, intervin hormonii care ne pregătesc o noapte liniștită - și anume, melatonina”, explică dr. Mahler.

Citiți și: Studiu CIPRA: Somnul, odihna şi alimentaţia, printre aspectele cu cel mai mare impact asupra calităţii vieţii

Când se recomandă un dispozitiv de tip CPAP pe parcursul nopții

Persoanele care știu că au probleme în timpul somnului ar trebui să își facă o evaluare, urmărind o serie de întrebări puse de medicul specialist în somn. Un astfel de chestionar este „STOP BANG”. Dacă nu reușesc singure, aceste persoane pot cere ajutorul medicului de familie. Completând opt parametri, se stabilește riscul de apnee în somn.

„În momentul în care pacientul ajunge în cabinetul medicului specialist, se fac evaluări specifice, precum evaluarea de somn – poligrafia-, care impune și terapia standard. Gold standard-ul de tratament este, în acest moment, terapia CPAP – administrarea unei presiuni în căile respiratorii pe parcursul nopții, astfel încât ele să fie menținute deschise, ca oxigenul să poată pătrunde.

Aceste dispozitive sunt la început mai greu tolerate, dar, după ce pacienții percep beneficiile pe care le au aceste aparate, aceștia ajung să spună că sunt „dependeți” de ele. De fapt, nu este vorba despre o dependență, ci despre o necesitate pentru o calitate a somnului și o stare de bine pe parcursul zilei”, mai arată managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, pentru tvr.ro.

Câte ore ar trebui să dormim, ca să ne trezim odihniți dimineața

Dr. Beatrice Mahler arată că nu este necesar să dormim un număr de ore standard în fiecare noapte, dar este important să păstrăm același număr de ore de somn în toate zilele săptămânii, pentru că somnul „nu se recuperează” în weekend, așa cum suntem tentați să credem.

„Nu este important să atingem un număr de ore de somn care să fie standard, pentru că nu suntem la fel, dar este foarte important să ne păstrăm același număr de ore, atât în timpul săptămânii, cât și în weekend; pot să fie șase ore și să fie suficient, iar alte persoane să aibă nevoie de opt ore de somn pentru a se odihni. Ritmul vieții ne face, de multe ori, să reducem din orele de odihnă în timpul săptămânii și să încercăm să recuperăm în weekend, acest fenomen este cunoscut sub numele „jet lag social” și induce un deficit de somn cronic, care, în ani de zile, poate duce la multiple deficiențe”, punctează medicul.

Citiți și: Ce facem pentru un somn bun în timpul codului roșu de caniculă? De ce trebuie evitat somnul de prânz

Sursă foto main: Shutterstock

Logo

 
Despre revenirea lui Trump la Casa Albă, sâmbătă, la „Breaking Fake News”

Tot atunci, despre inundaţiile din Valencia şi despre statul Alaska, un etern măr al discordiei între Rusia şi SUA. Pe 23 noiembrie, de la 14.30, ...

Mici și mari secrete pentru a fi ales. Viorica Capdefier și Domnica Cîrciumaru ne descoperă instituția directorului de casting la „Nocturne”, pe TVR 1

Sunt două personalități ale cinematografiei din țara noastră, amândouă membre ale Academiei Europene de Film. Ba mai mult, una dintre ele are ...

Performanța sportivă, influențată de un cumul de factori

Pe lângă talent, abilități și disponibilitatea de a se antrena susținut, sportivul are nevoie de un mediu care îl stimulează să se autodepășească ...