loader
Foto

Galerie foto

Filme din Seria Haiducilor la "Duminica filmului românesc" de la TVR 2

Pe 12 martie, TVR 2 dedică „Duminica filmului românesc” regizorului Dinu Cocea. Trei dintre filmele sale sunt programate la orele 14.10, 20.10 şi 22.10.

 

A semnat regia filmelor „Iancu Jianu Haiducul" (1980), „Iancu Jianu zapciul" (1980), „Ecaterina Teodoroiu" (1979), „Stejar - Extrema urgenţă" (1974), „Paraşutiştii" (1972), „Zestrea domniţei Ralu" (1971), „Haiducii lui Şaptecai" (1970), „Săptămâna nebunilor" (1970), „Răpirea fecioarelor" (1968), „Răzbunarea haiducilor" (1968) şi „Haiducii" (1966).

Dinu Cocea a semnat, de asemenea, scenografia pentru „Iancu Jianu Haiducul" (1980), „Iancu Jianu zapciul" (1980), „Săptămâna nebunilor" (1970), „Răpirea fecioarelor" (1968) şi „Răzbunarea haiducilor" (1968). Toate aceste filme au avut un mare succes de public în ţară, dar şi în străinătate, unde au fost distribuite inclusiv în perioada când el se afla în Franţa, fugit din ţară. Pentru meritele sale, a primit aprecieri chiar în cetatea filmului, la Hollywood, însă nu s-a mai ocupat de cinematografie decât într-o foarte mică măsură.

(w882)

Valoros regizor şi scenarist român, Dinu Cocea s-a născut la 22 septembrie 2013 în comuna Periş, judeţul Ilfov. Din păcate, Dinu Cocea a ajuns în dizgraţia regimului comunist din cauza proiectului de film „Pe apa sâmbetei”, în care relata istoria unui baraj prost construit pe Argeş. S-a stabilit la Paris în 1986, după o carieră extraordinară consumată în ţară şi care, din păcate, nu a mai continuat în occident. Regizorul seriei „Haiducii", Dinu Cocea, a decedat la vârsta de 84 de ani, la Paris.

TVR 2 dedică duminica de 12 martie filmelor româneşti ale regizorului Dinu Cocea. Astfel, la TVR 2 urmărim pe 12 martie trei dintre filmele regizorului:

De la ora 14.10, avem întâlnire cu Ion Besoiu, Marga Barbu şi Amza Pellea în filmul istoric „Haiducii”, producţie România, 1966. Este primul film din seria „Haiducilor". În Muntenia secolului XVIII, în plină epocă fanariotă, Amza, căpitanul unei cete de haiduci, este trădat de fratele său de cruce, Sârbu, şi ajunge la ocnă. Ros de ambiţii şi însetat de avere, Sârbu intră în slujba domnitorului fanariot şi devine căpitan de arnăuţi. El se însoară cu fiica vel-vistiernicului Dudescu, pe care îl acuză apoi de trădare pentru a-i lua averea. Dar Amza, evadat de la ocnă, a jurat să se răzbune pe cel care l-a vândut.

(w882)

De la 20. 10, TVR 2 a programat al doilea film din seria Haiducilor – „Răpirea fecioarelor”, producţie România, 1968. Actorii Emanoil Petruţ, Marga Barbu şi Toma Caragiu interpretează rolurile principale.

Printr-o înţelegere tacită cu doamna Haricleea, care doreşte să-şi îndepărteze soţul de la tron, bandele lui Pazvanoglu, paşa de Vidin, atacă fără milă satele, răpind fete. Haricleea îşi trimite fiul la adăpost, la o mănăstire, dar haiducii lui Amza îl răpesc, pentru a-l da în schimbul încetării jafurilor. În timp ce haiducii urmăresc un boier, care vrea să fugă din ţară cu averea, Pazvanoglu atacă din nou. La rândul lor, haiducii, ajutaţi de Anita, pătrund în palatul paşei şi eliberează fetele.

De un nou regal actoricesc avem parte la TVR 2, de la ora 22.10 când Emanoil Petruţ, Marga Barbu, Toma Caragiu, Olga Tudorache joacă în cel de-a treilea film al seriei Haiducilor – „Răzbunarea haiducilor”. Filmul de aventuri, producţie România, 1968, poartă aceeaşi semnătură a regizorului Dinu Cocea.

(w882)

Muntenia, începutul secolului XIX, în plină epocă fanariotă. După mazilirea soţului ei, dotată cu bijuteriile cumpărate din banii furaţi de la boieri, Doamna Haricleea Hangerli vrea să ajungă la Stambul pentru a unelti ca fiul ei să fie numit domnitor al ţării. Se îmbarcă pe o corabie, dar este ucisă pe drum. Între timp, pentru a reintra în graţiile sultanului, Pazvanoglu, Paşa din Vidin, decide să-i ducă acestuia copii răpiţi din satele româneşti de pe malul Dunării. Corabia paşei este sabotată de haiduci, iar copiii sunt transbordaţi pe o altă corabie, furată de haiducii lui Amza. Pe corabie au loc lupte între turci şi români, iar în final haiducii reuşesc să-i ducă pe copii în satele de unde fuseseră furaţi.

Din toamna anului 2013, TVR 2 dedică duminicile filmului românesc. În fiecare duminică, la ora prânzului şi seara, sunt programate filme din ciclul mari actori, mari regizori, mari producţii cinematografice. La TVR 2 au avut duminici dedicate regizorii Sergiu Nicolaescu, Dan Piţa, Alexandru Tatos, Lucian Pintilie, Mircea Veroiu, Mircea Daneliuc, Malvina Urşianu, Stere Gulea Lucian Bratu sau Mircea Mureşan, precum şi actorii Amza Pellea, Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică, Victor Rebengiuc. Duminica filmului românesc a mai adus la TVR 2 creaţii cinematografice reprezentative pentru actorii Florin Piersic, Ştefan Iordache, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Octavian Cotescu.

Credit foto: mediascop.ro; aarc.ro; libertatea.ro

Logo

 
Violonistul Emanuel Silaghi: despre specificul muzicii și dansului codrenesc

Săptămâna trecută am aflat de la etnologul Laura Melinda Tătăran despre un obicei stravechi codrenesc: " mărsu ' pă digănie". În ...

“Punctul Critic”, ediție specială din zonele cele mai afectate de inundații, un duplex București-Galați

TVR1 transmite miercuri, 25 septembie, de la ora 18:30, o ediție specială a emisiunii „Punctul critic” dedicată situației din județele Galaţi şi ...

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Primele dovezi că omul se împodobea, vin de acum zeci de mii de ani, pe când bijuteriile erau șiraguri de scoici, de dinți de animale, ...