loader
Foto

Galerie foto

Secretele Transilvaniei medievale, într-un nou reportaj la TVR 2

Sâmbătă, 6 februarie, Emilia Nicolaescu  a prezentat o nouă ediţie „Locuri, oameni şi comori”. De la ora 18:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+, vom ajunge în cea mai veche închisoare din ţară şi în Camera de Tortură a Muzeului de Istorie din Sighişoara.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Locuri, oameni şi comori
este o serie de 20 de episoade, care îşi propune dezvăluirea poveştii din spatele unei piese de muzeu sau a unui eveniment istoric. În spatele fiecărui lucru se află o poveste. Iar atunci când poveștile sunt despre comori, imaginația nu mai poate fi ținută în frâu.

Noua emisiune de pe postul TVR 2 dă viaţă unor exponate de muzeu. Ele nu pot vorbi explicit, dar aşteaptă resemnate ca cineva să le dezvăluie aventurile, importanţa şi semnificaţia. „Am descoperit locuri unice, oameni-eroi și comori fabuloase. În fiecare emisiune vom afla cum valori inestimabile ale istoriei naționale, au fost pierdute sau furate și cum multe dintre ele au fost recuperate și aduse acasă”, spune Emilia Nicolaescu, realizatoarea noii producţii.

În ediţia de sâmbătă, 6 februarie, Emilia Nicolaescu merge pe urmele muzeelor din Transilvania în descoperirea metodelor de tortură din Evul Mediu. Uneltele folosite, schingiuirea condamnaților și închisorile în care au zăcut aceștia, au făcut dintotdeauna deliciul mulțimilor.

În Evul Mediu nimic nu-i împiedica pe torționari să schingiuiască pâna la obținerea „adevărului” și nici să le ardă pe rug pe femeile bănuite de vrăjitorie. Ce se întâmpla în Transilvania acelor vremuri? Era la fel cu ce se întâmpla în toată Europa medievală sau aici autoritățile, domnii și călăii erau mai înclinați spre cruzime? „Erau metodele lui Vlad Țepes dintre cele mai sadice, sau se încadrau în «moda» timpului?”, e întrebarea la care Emilia Nicolaescu, realizatoarea emisiunii, va încerca să găsească răspunsul.

Vom ajunge astfel în cea mai veche închisoare din ţară, care se găseşte la Cluj şi în Camera de Tortură a Muzeului de Istorie din Sighişoara.  Alături de noi va fi şi istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei de la Cluj, care ne va oferi mai multe detalii despre metodele de tortură practice în Evul Mediu.

Photo credit Turnul cu ceas: https://octoberphotos.wordpress.com

Logo

 
Comori țesute: o călătorie prin frumusețea costumelor din Moldova

Descoperim esența tradițiilor și simbolurilor ce definesc fiecare regiune a României, într-un periplu dedicat portului popular.

Violonistul Emanuel Silaghi: despre specificul muzicii și dansului codrenesc

Săptămâna trecută am aflat de la etnologul Laura Melinda Tătăran despre un obicei stravechi codrenesc: " mărsu ' pă digănie". În ...

“Punctul Critic”, ediție specială din zonele cele mai afectate de inundații, un duplex București-Galați

TVR1 transmite miercuri, 25 septembie, de la ora 18:30, o ediție specială a emisiunii „Punctul critic” dedicată situației din județele Galaţi şi ...