loader
Foto

Secretele istoriei: Ludovic al II-lea al Bavariei

Cunoscut în istorie ca Ludovic al II-lea sau Otto Friedrich Wilhelm de Wittelsbach, dar adeseori numit „regele lebădă” sau „regele nebun”, a fost proclamat rege al Bavariei la 10 martie 1864.

 

Ludovic al II-lea al Bavariei (1845-1886) a fost un mecena pentru Richard Wagner. La cererea compozitorului, Ludovic a pus să se construiască un teatru în Bayreuth, Festspielhaus, unde are loc un festival încă din 1874.

Prin intermediul arhitecturii, tânărul rege a reuşit să dea viaţă visurilor sale cele mai tainice. Mare admirator al palatului Versailles şi al lui Ludovic al XIV-lea, Ludovic al II-lea a zidit minunate castele în întreaga Bavarie.

”Regele venera teatrul și opera și, prin urmare, s-a dedicat aproape în întregime preocupărilor sale artistice, dezvoltând o manie extravagantă pentru construcții în munții Bavariei pe care i-a iubit.” (Enciclopedia Britannica)

Deși educat în spiritul disciplinei și demnității, Ludovic al II-lea a fost mai degrabă interesat de activitățile culturale decât de afacerile statului, pe care, potrivit guvernului bavarez, nu le-ar fi tratat cu responsabilitate.

De numele său se leagă, printre alte construcții începute și neterminate, proiectarea Castelului (Schloss) Neuschwanstein, devenit reședința sa favorită, a Castelului Linderhof și a Castelului Herrenchiemsee, proiecte foarte costisitoare care i-au creat mari probleme financiare.

Sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 20:00, documentarul ”Secrets d’histoire-Louis II de Baviere, le roi perche” (Franţa, 2015) se transmite pe TVR Cultural.

Realizator: Jean-Louis Remilleux

Prezentator: Stephane Bern

Info: britannica.com

Foto: free photo/pixabay.com/photos/castle-towers-architecture

Logo

 
Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...