loader
Foto

Secretele istoriei: Ludovic al II-lea al Bavariei

Cunoscut în istorie ca Ludovic al II-lea sau Otto Friedrich Wilhelm de Wittelsbach, dar adeseori numit „regele lebădă” sau „regele nebun”, a fost proclamat rege al Bavariei la 10 martie 1864.

 

Ludovic al II-lea al Bavariei (1845-1886) a fost un mecena pentru Richard Wagner. La cererea compozitorului, Ludovic a pus să se construiască un teatru în Bayreuth, Festspielhaus, unde are loc un festival încă din 1874.

Prin intermediul arhitecturii, tânărul rege a reuşit să dea viaţă visurilor sale cele mai tainice. Mare admirator al palatului Versailles şi al lui Ludovic al XIV-lea, Ludovic al II-lea a zidit minunate castele în întreaga Bavarie.

”Regele venera teatrul și opera și, prin urmare, s-a dedicat aproape în întregime preocupărilor sale artistice, dezvoltând o manie extravagantă pentru construcții în munții Bavariei pe care i-a iubit.” (Enciclopedia Britannica)

Deși educat în spiritul disciplinei și demnității, Ludovic al II-lea a fost mai degrabă interesat de activitățile culturale decât de afacerile statului, pe care, potrivit guvernului bavarez, nu le-ar fi tratat cu responsabilitate.

De numele său se leagă, printre alte construcții începute și neterminate, proiectarea Castelului (Schloss) Neuschwanstein, devenit reședința sa favorită, a Castelului Linderhof și a Castelului Herrenchiemsee, proiecte foarte costisitoare care i-au creat mari probleme financiare.

Sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 20:00, documentarul ”Secrets d’histoire-Louis II de Baviere, le roi perche” (Franţa, 2015) se transmite pe TVR Cultural.

Realizator: Jean-Louis Remilleux

Prezentator: Stephane Bern

Info: britannica.com

Foto: free photo/pixabay.com/photos/castle-towers-architecture

Logo

 
Un nou episod Remix: Muzica românească în Brașov (II)

A doua ediție a Remixului dedicat muzicii Brașovului pornește cu primii ani ’90 și ia pulsul mișcării underground de sub Tâmpa. Apar alte două ...

Simona Podaru – „Cel mai implicat părinte”

Simona Podaru – „Cel mai implicat părinte”

publicat: Joi, 24 Octombrie 2024

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 25 octombrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Raimonda Boian – „Hrană pentru trup... și suflet”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 25 octombrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...