loader
Foto

Secretele istoriei: Ludovic al II-lea al Bavariei

RECOMANDARI

Cunoscut în istorie ca Ludovic al II-lea sau Otto Friedrich Wilhelm de Wittelsbach, dar adeseori numit „regele lebădă” sau „regele nebun”, a fost proclamat rege al Bavariei la 10 martie 1864.

 

Ludovic al II-lea al Bavariei (1845-1886) a fost un mecena pentru Richard Wagner. La cererea compozitorului, Ludovic a pus să se construiască un teatru în Bayreuth, Festspielhaus, unde are loc un festival încă din 1874.

Prin intermediul arhitecturii, tânărul rege a reuşit să dea viaţă visurilor sale cele mai tainice. Mare admirator al palatului Versailles şi al lui Ludovic al XIV-lea, Ludovic al II-lea a zidit minunate castele în întreaga Bavarie.

”Regele venera teatrul și opera și, prin urmare, s-a dedicat aproape în întregime preocupărilor sale artistice, dezvoltând o manie extravagantă pentru construcții în munții Bavariei pe care i-a iubit.” (Enciclopedia Britannica)

Deși educat în spiritul disciplinei și demnității, Ludovic al II-lea a fost mai degrabă interesat de activitățile culturale decât de afacerile statului, pe care, potrivit guvernului bavarez, nu le-ar fi tratat cu responsabilitate.

De numele său se leagă, printre alte construcții începute și neterminate, proiectarea Castelului (Schloss) Neuschwanstein, devenit reședința sa favorită, a Castelului Linderhof și a Castelului Herrenchiemsee, proiecte foarte costisitoare care i-au creat mari probleme financiare.

Sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 20:00, documentarul ”Secrets d’histoire-Louis II de Baviere, le roi perche” (Franţa, 2015) se transmite pe TVR Cultural.

Realizator: Jean-Louis Remilleux

Prezentator: Stephane Bern

Info: britannica.com

Foto: free photo/pixabay.com/photos/castle-towers-architecture

 
Documentarul de sâmbătă seară, în premieră la TVR INFO: „Yalta - pacea imposibilă”, producţie Franţa 2024

La TVR INFO, seara de sâmbătă este dedicată documentarelor care ne prezintă fapte istorice din perioada recentă ori din trecut. Pentru a ne ...

Standardul înalt – motorul real al performanței sportive, nu al presiunii

În sportul de performanță, înțelegerea corectă a conceptului de „standard înalt” poate face diferența între progres real și epuizare psihică.

Paște în Bucovina | VIDEO

Paște în Bucovina | VIDEO

publicat: Vineri, 04 Aprilie 2025

În tumultul cotidian, marcat de agitația traficului, incertitudinile meteorologice și alte provocări ce alimentează știrile, nevoia de o evadare ...