loader
Foto

Secretele istoriei: Jean de La Fontaine, omul cu fabulele

Povestitor de geniu, La Fontaine era un om cu multiple faţete, totodată monden şi visător, parizian şi provincial, erudit şi popular. Şi, înainte de orice, era un om liber.

 

Jean de La Fontaine a scris atâtea fabule de neuitat, subliniind în ele natura umană, încât a devenit filosoful cel mai popular al timpului său. Lucrările sale sunt și astăzi, la peste 300 de ani de la moartea sa, printre cele mai cunoscute și apreciate capodopere ale literaturii franceze și universale.

După ce a decis să părăsească Seminarul din Saint-Magloire, La Fontaine a început să studieze Dreptul la Paris, să frecventeze cercuri literare și să scrie, sub protecția unor nobili iubitori ai artei sale.

Din 1673, vreme de 20 de ani, La Fontaine a fost invitat al salonului protectoarei sale, Marguerite de La Sablière, un loc al întâlnirilor pentru oamenii de cultură ai vremii. În 1683 era ales membru al Academiei franceze.

Celebrele sale fabule, publicate în 12 cărți, în perioada 1668-1694, critică prin umor moravurile epocii, La Fontaine personificând caractere cu ajutorul necuvântătoarelor și avându-i ca subiecți pe curteni, dar și pe rege.

Realizator: Jean-Louis Remilleux

Prezentator: Stephane Bern

* ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

Documentarul ”Secrets d’histoire – Jean de La Fontaine, l’homme a fables” ( Franţa, 2019) se difuzează sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 20:00, la TVR Cultural.

Credit foto: Pixabay/StockSnap

Info: britannica.com/biography/Jean-de-La-Fontaine

Logo

 
Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...