loader
Foto

Documentarul „Secretele istoriei – George Sand", în 22 iulie, la TVR Cultural

RECOMANDARI

Realizatorul Jean-Louis Remilleux şi prezentatorul Stephane Bern i-au invitat pe telespectatorii TVR Cultural, sâmbătă, 22 iulie, de la ora 20:00, să descopere în documentarul producţie franceză a anului 2020, viaţa fascinantă a scriitoarei cu pseudonim masculin, George Sand.

 

Considerată ca fiind unul dintre cele mai romatice şi incomode personaje din secolul al XIX-lea, scriitoarea cu un pseudonim masculin, George Sand (1 iulie 1804 – 8 iunie 1876), pe numele său adevărat, Amantine-Aurore-Lucile-Dupin, baroana Dudevant, George Sand şi-a propus să aibă aceeaşi independenţă precum un bărbat: se îmbrăca în redingotă, fuma trabucuri şi avea amanţi.

Reprezentantă rebelă a romantismului francez, George Sand a fost cunoscută atât pentru opera sa literară, cât şi pentru poveştile amoroase pe care le-a avut cu nume ale culturii acelei epoci, cele mai sonore fiind poetul Alfred de Musset şi melancolicul compozitor Frederic Chopin.

(w882)

Viaţa sentimentală tumultuoasă, nonconformismul vestimentaţiei, dar şi lupta pentru feminism, au pus-o pe George Sand în totală contradicţie cu canoanele societăţii conservatoare care domina Europa acelor vremuri. Dar dincolo de apariţia nonconformistă în societate, George Sand era extrem de feminină şi fermecătoare.

În primăvara anului 1833, îl cunoaşte la Paris pe tânărul scriitor Alfred de Musset (11 decembrie 1810 – 2 mai 1857), reprezentant de seamă al romantismului francez şi autorul romanului autobiografic „Confesiunea unui copil al secolului”. Dineul organizat de directorul publicaţiei „Revue des deux mondes” a fost prilejul pentru ca tânărul să o observe pe Sand, să o considere o femeie de o frumuseţe aparte şi să se îndrăgostească iremediabil de ea. Curând, sentimentele de prietenie s-au transformat într-o dragoste profundă şi tumultoasă.

Pentru Musset, George Sand a devenit o adevărată muză, inspirându-l în crearea ciclului de patru poeme intitulat "Nopţile" (Noapte de mai, Noapte de decembrie, Noapte de august, Noapte de octombrie). Povestea lor sentimentală a fost un şir de despărţiri şi regăsiri din care au rămas marturie numeroase scrisori.

(w882)

Într-o scrisoare trimisă de poet către George Sand, scrisă într-una din perioadele de ruptură a relaţiei lor, acesta scria: „Niciodată un om n-a iubit cum te iubesc eu, sunt pierdut, vezi tu, sunt copleşit, inundat de dragoste. Nu ştiu dacă mai trăiesc, mănânc, merg, respir sau vorbesc, ştiu doar că te iubesc, că nu mai pot îndura, că mor, şi că e îngrozitor să mori din dragoste. […] Te iubesc sufletul, sângele, carnea mea. Mor de iubire, de o iubire nesfârşită, fără nume, nebunească, disperată, pierdută. Eşti iubită, adorată, idolatrizată până la moarte. Nu mă voi vindeca, nu, nici nu voi încerca să trăiesc, şi prefer asta, căci e mai bine să mor iubindu-te decât să trăiesc astfel…”.

George Sand şi Frederich Chopin s-au cunoscut într-un salon parizian. Era în anul 1836, iar cel care le-a făcut cunoștință a fost Franz Liszt. Iniţial, Frederich Chopin nu o găseşte atractivă pe scriitoare, mai ales că pianistul era şi logodit cu Maria Wodzińska. Povestea lor începe doi ani mai târziu, în 1838 şi, în scurt timp, scriitoarea celebră, și apreciatul interpret și compozitor devin un cuplu la modă. Mereu bârfiţi şi comentaţi, relația lor romantică dureaz opt ani, cu despărţiri şi împăcări spectaculoase. Sfârșitul poveștii se petrece în 1846, an în care George Sand va publica romanul care îl are ca erou pe Chopin, intitulat „Lucretia Floriani”.

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Fronturile pe care se va desfășura lupta pentru alegerea unui nou Papă

Un conclav format din 135 de cardinali ar putea alege pe cineva foarte diferit de Papa Francisc.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...