loader
Foto

Galerie foto

Secrete şi mistere: „Omul cu masca de fier”

Luni, 13 aprilie, de la ora 22.00, la TVR 1, un nou episod al seriei documentare „Legende şi mistere” a reflectat o poveste fascinantă despre „Omul cu masca de fier”.

 

În Franţa secolului al XVII-lea, regele Ludovic al XIV-lea, temându-se de ameninţarea reprezentată de fratele său geamăn, l-a condamnat la o viaţă cumplită, ascunzându-i chipul după o mască de fier. Această întâmplare şocantă continuă să uimească şi să fascineze istoricii şi publicul deopotrivă.

În Franţa secolului al XVII-lea, Regele Ludovic XIV este poate cel mai puternic om de pe planetă. Este cunoscut drept Regele Soare, iar curtea lui, la Versailles, este absolut magnifică – chiar în inima celei mai bogate naţiuni. Cu toate acestea, o frică permanentă îl terorizează: ameninţarea fratelui său geamăn, care i-ar putea lua tronul. Ludovic ordonă ca o mască de fier să fie adusă şi purtată de fratele său în permanenţă. Iar dacă va scoate masca de pe chip, fratele lui este ameninţat că va muri. Din acel moment, istoricii continuă să îşi dispute adevărul asupra poveştii acestui personaj atât de nefericit. Şi de 250 de ani, multe întrebări au rămas fără răspuns.

(w500)

credit foto: wikipedia.org

În acest episod al seriei Secrete şi mistere, o echipă de cercetători încearcă să afle adevărul. După o investigaţie ce i-a purtat din cotloanele temniţelor secolului al XVII-lea până la cele mai înalte eşaloane ale curţii Regelui Soare, experţii pot afirma acum că adevărul este chiar mai scandalos decât însuşi mitul Omului cu masca de fier.

Mitul modern izvorăşte din scrierile a doi francezi foarte cunoscuţi. Filosoful Voltaire şi scriitorul Alexandre Dumas – amândoi au scris amândoi despre prizonier. Abordarea încântătoare a lui Dumas despre evenimentele petrecute este probabil mult mai cunoscută, mai ales pentru că face parte din poveştile celor Trei Muschetari. Cu toate acestea, contribuţia din punct de vedere istoric a lui Voltaire este deosebit de importantă în încercarea de a descifra adevărul.

Călătoria ne-a purtat prin întunecatul secol al XVII-lea, chiar în inima Franţei – un timp şi spaţiu în care legea era reprezentată de cuvântul regelui. Nici chiar nobilimea nu era protejată. Practica torturii şi întemniţarea fără niciun proces erau larg răspândite. În această perioadă caracterizată de frică şi arest la întâmplare, mai mulţi prizonieri de rang înalt au fost depersonalizaţi, lipsiţi de identitate.

Care a fost cel mai cunoscut prizonier din poveste? A fost el cu adevărat fratele regelui? Sau a existat o cu totul altă motivaţie pentru a răspândi legenda? Descoperim toate acestea în noul episod al seriei Secrete şi mistere, episod dedicat Omului cu masca de fier. Luni, 13 aprilie, de la ora 22.00.

Producător şi regizor - Lisa Marconi

Povestitor - Struan Rodger

Despre seria Legende şi mistere

(w882)

TVR 1 difuzează, din 17 martie, seria documentară Legende şi mistere (MYSTERY FILES, producţie Regatul Unit, 2009-2011). De la legendele cu Cleopatra şi Regele Arthur până la „recentele” evenimente ale Revoluţiei Ruse, istoria abundă în mistere fascinante. Le descoperim în seria de 26 de episoade Legende şi mistere, difuzată de TVR 1 luni şi marţi, de la 22.00.

Misterele ne-au inspirat şi nedumerit, dar cât ştim cu adevărat despre ele? Şi putem separa legenda de adevăr? Realizatorii seriei Legende şi mistere dau praful la o parte de pe dosarele celor mai cunoscute şi emblematice mistere ale lumii şi realizează o serie dinamică ce încearcă să dea răspuns întrebării „care este adevărul din spatele celor mai grozave legende din istoria omenirii?”

Logo

 
Aniversăm un an de TVR Folclor! Cântece din folclorul nostru aduc sărbătoarea satului românesc în grădina TVR

Iubitorii de folclor se vor bucura să urmărească porţie dublă de „Tezaur folcloric” în această săptămână: o primă ediţie - sâmbătă, 30 noiembrie, ...

Soprana Lise Davidsen, în concert la Palatul Schönbrunn

Soprana Lise Davidsen, în concert la Palatul Schönbrunn

publicat: Marţi, 26 Noiembrie 2024

Mii de oameni se reunesc, an de an, în grădinile impresionante ale Palatului Schönbrunn, pentru a se bucura de una dintre cele mai bune ...

Biografii necesare: ’’Moda, eterna poveste’’

Biografii necesare: ’’Moda, eterna poveste’’

publicat: Marţi, 26 Noiembrie 2024

Antoaneta Tică este designer vestimentar şi profesor la Universitatea Națională de Arte din București, Departamentul Modă și Departamentul ...