loader
Foto

Mărturii de smerenie şi speranţă la TVR Internaţional

Sărbători Pascale cu programe speciale pentru românii de pretutindeni.

 

Românii din întreaga lume sunt aşteptaţi şi în acest an să trăiască bucuria Sărbătorilor Pascale împreună cu cei de acasă şi să urmărescă  emisiunile pregătite de TVR Internaţional pentru aceste zile.

În premieră, Denia Prohodului şi Slujba Învierii Domnului vor fi difuzate și pentru românii de pe continentul american.

Ediţii speciale, reportaje, documentare cu tematică religioasă, de reamintire a tradiţiilor pe care românii le păstrează din vechime vor fi difuzate la TVR Internațional încă de la începutul Săptămânii Patimilor.

Personalităţi de excepţie, din ţară şi din străinătate, sunt invitate în ediţiile speciale ale emisiunilor consacrate ale postului, pentru a împărtăşi  propriile trăiri şi experienţe de viaţă, vorbind despre spiritualitate, smerenie şi speranţă.

***

Luni, 18 aprilie, la ora 21.00, preotul Lucian Bostan, împreună cu  avocatul și scriitorul Andrei Vlădăreanu şi cu avocatul Dragoș Chirilă vorbesc despre "Lege, conștiință și păcat", în emisiunea Avocatul dumneavoastră.

Marţi, 19 aprilie, la Investiţi în România, cosmonautul Dumitru Prunariu, preot paroh Pompiliu Dinu – Parohia Şerban Vodă, Bucureşti, alături de Victoria Dunford - basarabeanca stabilită în Marea Britanie și decorată de Regina Elisabeta pentru implicare în acte de caritate vor discuta despre „Responsabilitatea socială, investiţie fără graniţe”.

Românii din afara graniţelor vor afla detalii despre programele pe care Departamentul pentru românii de pretutindeni le-a pregătit în această perioadă, de la secretarul de stat Gheorghe Cârciu, miercuri, 20 aprilie, la ora 21.00, în emisiunea Articolul VII.

(w882) Paraschiv

Christian Paraschiv, unul dintre cei mai importanţi artişti plastici ai generaţiei `80, membru fondator PROLOG, grup considerat o declarație de smerenie în lumea plină de orgolii a artei contemporane, este unul dintre invitaţii emisiunii A doua Românie de joi, 21 aprilie, alături de Dinu Flămând, poet, eseist, traducător şi jurnalist la Radio France Internationale.

(w882) Pictura ru

Renumitul medic cardiolog Gheorghe Cerin, doctor în științe medicale, responsabilul Unității de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, președintele Asociației Medicilor Români din Italia, membru al Societății Europene de Cardiologie, va veni  studioul emisiunii Un doctor pentru Dumneavoastră în a doua zi de Paşti, pe 25 aprilie, la ora 19.00.

***

Pentru că în preajma sărbătorilor, dorul de „acasă” se simte mai puternic, cei care trăiesc cu România în suflet o vor putea redescoperi, în ediţiile de colecţie din seria Exclusiv în România, difuzate de luni până vineri, de la ora 17.00. Fiecare episod aduce în atenţie istorie, cultură, credinţă, arhitectură, tradiţii, gastronomie, dar şi unicate europene şi mondiale din România, unele încă necunoscute şi neexploatate turistic.

O poveste despre viață, inimă și Dumnezeu va fi difuzată luni, 18 aprilie, la ora 16.00, într-o ediţie specială Dosar România. Este vorba despre povestea unui chirurg cardiovascular, care, timp de 40 de ani, a ținut în mână mii de inimi, a avut zeci de mii de pacienți și care a înțeles că nimic din tot ceea ce a făcut nu se putea realiza fără ajutorul și îndrumarea lui Dumnezeu.

Începând cu ora 17.30, de luni până vineri, respectiv 14.30 sâmbătă şi duminică, Andrei Victor Dochia poartă telespectatorii în Ţara Sfântă, împreună cu Părintele Profesor Constantin Necula, la Universul Credinţei - Paşi spre Înviere.

În Vinerea Mare, zi de doliu a creştinătăţii, românii de pretutindeni pot urmări în transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti Denia Prohodului, de la ora 18.10, urmată, la ora 21.00, de emisiunea Tainica lumină.

Sâmbătă, pe 23 aprilie, telespectatorii TVRi se pregătesc de sărbătoare, reamintindu-şi cele mai frumoase tradiţii româneşti, pe parcursul întregii zile: Cântec şi poveste – Pricesne, ora 10.00; O datină milenară, ouăle de Paşte, ora 11.00; Sărbătoarea Paştelui, istorie şi tradiţie, ora 12.00; Universul Credinţei - Zorii Învierii, ora 17.00.

(w882) Lese Paste

La ora 22:00, TVRi difuzează o ediţie specială a emisiunii Drumul lui Leşe, o precuvântare la Învierea Domnului, în care Grigore Leșe îl are ca invitat pe Preasfințitul Episcop Macarie al Europei de Nord.

La fel ca în fiecare an, la ora 23.10 românii vor putea urmări  împreună Slujba Învierii Domnului, oficiată la Catedrala Patriarhală din București.

În premieră, Denia Prohodului şi Slujba Învierii Domnului vor fi difuzate și pentru românii de pe continentul american, care respectă cu sfinţenie tradiţiile româneşti, sâmbătă dimineaţa, la 4.30, respectiv duminică, la 5.15. (ora României).

Duminică, în ziua celei mai mari sărbători a Creştinătăţii, românii spun HRISTOS A ÎNVIAT! şi se bucură de documentare tematice, concerte de excepție, tradiții și folclor, emisiuni care prezintă spiritul românesc autentic. Tradiţii vechi, cu rezonanţe profunde în sufletul românilor, sunt readuse în actualitate prin emisiuni consacrate: Tezaur folcloric, Vedeta populară, Drag de România mea.

La 19.15, TVR Internațional difuzează muzica folclorică românească cu Orchestra Română de Tineret, maestrul Cristian Mandeal și solistele Monica Bejenaru și Simina Croitoru –  un Concert  inedit cu melodii iubite de Brâncuși care îi declara Mariei Tănase: „Când te ascult cum le zici, Mărie, aș fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră".

Logo

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...