loader
Foto

Galerie foto

„Şantaj” şi „Nuntă în Basarabia” într-o nouă Duminică a Filmului Românesc

Duminică, 17 ianuarie, TVR 2 difuzează filmele româneşti „Şantaj” şi „Nuntă în Basarabia”.

 

„Duminica Filmului Românesc” vă propune pe 17 ianuarie întâlnirea cu personajele unui film poliţist regizat de Geo Saizescu şi cele ale unei comedii romantice, în regia lui Nap Toader.

„Şantaj” – ora 14.10

(w882) Ileana Sta

Ecranizare a romanului Rodicăi Ojog Braşoveanu „Omul de la căpătul firului”, filmul urmăreşte desfăşurarea unei investigaţii poliţiste.

În centrul acţiunii pline de suspans se află maiorul Minerva Tutovan, personaj principal interpretat de Ileana Stana Ionescu, o femeie autoritară, dar în acelaşi timp şi sufletistă, mai ales în relaţie cu fostul ei elev şi actual colaborator interpretat de Sebastian Papaiani.

Din distribuţie mai fac parte Dem Rădulescu, Amza Pellea, Tamara Buciuceanu, Ion Besoiu, Ioana Bulcă, Vladimir Găitan, Geo Saizescu, Octavian Cotescu, Silviu Stănculescu, Costel Constantin, Mitzura Arghezi, Nineta Gusti, Nae Lăzărescu.

Filmul poliţist regizat de Geo Saizescu a avut premiera în 1982.

„Nuntă în Basarabia” – ora 22.40

(w882) Nuntă În

Comedia romantică „Nuntă în Basarabia” este coproducție moldo-româno-luxemburgheză, în regia lui Nap Toader.

Filmul face haz de întâlnirea obiceiurilor diferite, dar şi a prejudecăţilor, cu ocazia nunţii unui român cu o basarabeancă, atunci când „felicitările, masa şi dansul” au loc la Chișinău.

„Nuntă în Basarabia” este al doilea lungmetraj al lui Nap Toader, după „Italiencele” din 2004. Scenariul este inspirat din propria experiență a regizorului, el fiind un oltean care s-a căsătorit cu o basarabeancă.

Distribuţie: Vlad Logigan, Victoria Bobu, Constantin Florescu, Igor Chistol, Igor Caras, Sergiu Voloc.

Într-un interviu din anul lansării filmului, 2010, regizorul și-a caracterizat producţia artistică drept o coliziune de flori, nu un pod de flori.

La ediția 2011 a Premiilor Gopo, „Nuntă în Basarabia” a obținut trei nominalizări: Igor Caras-Romanov pentru rolul Senia la categoria „cel mai bun actor într-un rol secundar într-un film de lung metraj ficțiune”, Anatol Ștefăneț la categoria „cea mai bună muzică originală (lungmetraj)”, precum și Vlad Logigan și Victoria Bobu la categoria specială MTV „cel mai bun sărut”.

Filmul a primit premiul special al juriului la Tallinn Black Nights Film Festival.

Irina Margareta Nistor remarca, în „România Liberă”, comicul de situație din acest film, pe care îl compara cu cel al gagurilor din filmele mute.

Logo

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...