loader
Foto

Galerie foto

Românii din Ucraina: Familia unită de război | VIDEO

Din 30 aprilie, de la ora 14:30, TVR Internațional continuă difuzarea emisiunii „La un pas de România” cu o nouă serie de ediții dedicate românilor din Ucraina.

 

Tisa desparte acum două țări, dar au fost vremuri când râul era doar unul care trecea printre satele maramureșenilor.

Cândva, Maramureșul se întindea până spre nord spre Carpații Păduroși. Când Ucraina și-a declarant independența de Uniunea Sovietică, maramureșenii din dreapta Tisei au putut călători mai ușor și au ajuns mai repede la rudele din România.

(w882) tisa pod

Deschiderea punctelor de trecere a frontierei cu România i-a ajutat pe toți ucrainenii, nu numai pe români, mai ales în  februarie 2022 când Ucraina a fost invadată de armata rusă.

 

Din estul devastat de război au venit în Slatina Transcarpatiei de azi, mulți ucraineni. Printre ei și unii cu origini românești în Maramureșul din dreapta Tisei. Echipa emisiunii „La un pas de România” a fost martora unei astfel de întâlniri emoționante într-un aprtament din Sighetu Marmației, la început de martie 2022.

(w882) familie de

Familia cu rădăcini în Maramureșul istoric este un exemplu pentru ce efecte pot avea tratatele de pace sau acordurile semnate la masa tratativelor. Oamenii se transformă în numere. Grădinile celor care trăiesc la granițele desenate cu creionul de conducători vremelnici sunt tăiate în două de gardurile de sârmă ghimpată. Gardurile sau râurile de graniță nu pot, însă, tăia apartenența la un neam și la o limbă și la credința că aceste linii de pe hărțile lumii vor deveni amintire .... cândva...în viitor.” ( Aura Dobre - producător ”La un pas de România”)

(w882) tisa

Program de difuzare:

TVR Internațional - sâmbătă, de la 14.30

TVR 3 - sâmbătă, de la 16.30

Emisiunile se regăsesc și pe Canalul Oficial de Youtube al TVR.

***

Echipa tv: ImagineRudolf Szilagyi, sunetMarius Stanciu, montajNicoleta Georgescu, lecturaConstantin Lupescu, ilustrație muzicalăCătălin Grigore, maestru de sunetElena Moise

Producător și realizator Aura Dobre

Logo

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...