loader
Foto

Galerie foto

„România neîmblânzită” - un documentar-eveniment, la TVR 2

Pentru prima dată la un canal de televiziune românesc, TVR 2 a difuzat miercuri, 1 decembrie, de la ora 13:35 filmul documentar „România neîmblânzită”, (România, 2018).

 

Cu o largă apreciere la nivel internațional, „România neîmblânzită” este atât o invitație la cunoaștere și un mod de a stimula interesul oamenilor pentru universul viu din jur, indiferent că este vorba de mamifere, păsări, pești, plante, insecte sau reptile, cât și un apel la tandrețe ecologică. „România neîmblânzită” este realizat de casa de producție „Off the Fence”, companie britanică parte din elita mondială a filmelor de profil. Regia îi aparține lui Thomas Barton-Humphreys, după un scenariu semnat de Thomas Barton-Humphreys și Alex Păun, iar versiunea în limba română îl are ca narator pe actorul Victor Rebengiuc, nume legendar care a marcat scena și cinematografia românească.

„Nu ați mai văzut un asemenea documentar despre România. Are cele mai incredibile filmări, dar și o poveste care se desface în capitole legate organic. România neîmblânzită este un eveniment”, spune jurnalistul Marius Constantinescu.

Pentru realizarea documentarului, s-au filmat în jur de 400 de ore, iar echipa de 22 de profesioniști a parcurs mii de km prin Munții Făgăraș, Munții Apuseni, Masivul Piatra Craiului, Delta Dunării, Histria Porțile de Fier, Râul Mureș, Viscri, Parcul Național Cozia, Parcul Natural Vânători-Neamț, Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, Parcul Natural Văcărești, București, Cluj, Iași și împrejurimile orașului Cluj. Cu tot cu post-producție, a durat 1 an, 6 luni și 3 zile.

Pentru acuratețea informației științifice, s-a colaborat cu o echipă de documentariști britanici, iar într-o a doua etapă, narațiunea a fost verificată și de apreciați specialiști din România.

Muzica filmului documentar „România neîmblânzită” este creația originală a compozitoarei britanice Nainita Desai. Piesele au fost înregistrate în două etape: o parte cu un grup de 16 instrumentiști profesioniști din Londra, iar celelalte, în Cardiff, cu BBC National Orchestra of Wales, cu 73 de instrumentiști.

La scurt timp după lansarea sa, în primăvara anului 2018, „România neîmblânzită” a devenit cel mai de succes film documentar intrat în cinematografele autohtone după 1989. Mai mult, valoarea sa a fost recunoscută și la festivaluri internaționale de profil, unde a primit Trofeul de argint pentru „Luptă împotriva încălzirii climatice“ — Deauville Green Awards (Franța, iunie 2019); Marele premiu pentru „Cea mai bună muzică într-un film documentar“ — festivalul NaturVision (Germania, iulie 2019) și Premiul „Descoperirea anului“ pentru compozitoarea Nainita Desai — Asociația Internațională a Criticilor de Muzică de Film (februarie 2020).

„Am descoperit foarte multe lucruri noi și îmi dau seama câte ar mai fi de învățat. Filmul mi-a deșteptat interesul, curiozitatea, bucuria de a privi”, spune actrița Maia Morgenstern, despre „România neîmblânzită”, film documentar difuzat miercuri, 1 decembrie, de la ora 13:35, la TVR 2 (reluare joi, 2 decembrie, ora 7:10).

(w882)

Logo

 
Contractul de întreținere. Drepturi și obligații

Contractul de întreținere. Drepturi și obligații

publicat: Marţi, 12 Noiembrie 2024

Ce presupune „Contractul de vânzare - cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager”? Cât de des optează oamenii pentru o astfel de ...

Mariana Cîmpeanu: ’Toate drumurile duc la atelier, orice aş face’’

Toamnă pe strada Biserica Amzei. Nici nu ne gândeam că multe dintre culorile acestea prăfos aurii sau siluetele arborilor aflaţi în plină ...

Cariere de succes: Cătălina Bălan și pasiunea pentru politologie, publicistică și poezie (I)

Cătălina Bălan s-a născut în Republica Moldova și locuiește la București de peste douăzeci de ani. A urmat cursurile Facultății de Științe ...