România la final de mandat la Preşedinţia Consiliului UE, în direct la TVR

TVR.RO | actualizat: Luni, 15 Iulie 2019
Ceremonia de încheiere a mandatului României a fost în direct, vineri, 12 iulie, de la ora 18.30, la  TVR 1, TVR+, canalul YouTube al TVR, pagina de Facebook TVR 1. În cele 6 luni de mandat, Televiziunea publică a transmis 65 de evenimente majore.

Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene a ajuns la final, iar TVR, în calitatea de broadcaster oficial, va transmite, în direct, concertul de gală. Evenimentul care marchează închiderea mandatului va avea loc astăzi, 12 iulie a.c., la Ateneul Român şi va putea fi urmărit la TVR 1, TVR+, canalul YouTube al TVR sau pagina de Facebook TVR 1.

Pentru producţia acestui eveniment, TVR implică numeroase resurse umane şi tehnice, pentru ca telespectatorii să nu rateze niciun moment: de la sosirea invitaţilor, concertul extraordinar susţinut de Orchestra Română de Tineret până la poza finală. TVR va realiza transmisiunea de la Ateneu cu 15 camere, un CAR Full HD şi un DSNG (autospecială pentru transmisii pe satelit). Mai mult, TVR a amenajat în foaier un ministudio, unde miniştri şi demnitari vor acorda interviuri despre mandatul României la Preşedinţia UE.

Transmisiunea TVR de la Ateneul Român va începe la ora 18.30, cu sosirea oficialilor - Prim-ministrul, miniştri, parlamentari, europarlamentari etc. – şi va continua cu concertul extraordinar al Orchestrei Române de Tineret, care va interpreta Hora din Muntenia, de Theodor Rogalski, Balada pentru vioară şi orchestră op. 29, de Ciprian Porumbescu, Hora Staccato, de Grigoraş Dinicu, La danse de la forêt, de Gheorghe Zamfir, Rapsodia Română nr. 1, de George Enescu. Dirijor al Orchestrei Române de Tineret va fi Cristian Mandeal, iar soliştii pe care îi vom urmări sunt Alexandru Tomescu şi Nicolae Voiculeţ.

(oar_w460) SUMMIT Sib

În cele şase luni în care România a deţinut Preşedinţia Consiliului UE, Televiziunea Română a acoperit şi produs toate evenimentele dedicate acestui moment istoric. Din ianuarie până acum, TVR a a filmat şi transmis, în regim de live, nu mai puţin de 65 de evenimente majore pe canalele sale şi pe EbS, serviciul de informaţii TV al Uniunii Europene, însumând sute de ore, preluate de zeci de televiziuni. De exemplu, de la SUMMIT-ul de la Sibiu, din 9 mai, au fost difuzate aproape 7 ore, imagini preluate de 117 canale TV, de la Reuniunea Informală a miniştrilor afacerilor externe (31 ianuarie 2019, Bucureşti), au fost peste 2 ore de transmisiuni, utilizate de 71 de posturi TV.

Pe lângă transmisiunile directe, principalele momente ale mandatului României au fost reflectate în emisiunile de ştiri şi actualităţi ale TVR prin reportaje, interviuri, ediţii speciale, corespondenţe şi campanii. Televiziunea Română a difuzat producţii dedicate Preşedinţiei Conisliului UE pe toate canalele sale naţionale, regionale şi internaţionale, dar şi pe platformele online.

(oar_w460) CAR6

Televiziunea Română este preocupată în permanenţă să asigure accesul tuturor cetăţenilor la programe şi evenimente de interes naţional, conform misiunii sale publice.

TVR a organizat sau găzduit evenimente de amploare, din domenii variate - politice, economice sau sportive, având capacitatea de mobilizare din punct de vedere tehnic şi editorial pentru producţii complexe, la standarde de calitate.

Cel mai recent eveniment de amploare acoperit mediatic de TVR, în calitate de partener media oficial, a fost Vizita Papei Francisc în România, când Televiziunea Română a realizat transmisiuni pe parcursul a trei zile, însumând mai mult de 30 de ore de transmisiuni în direct şi peste 10 ore de documentare, la TVR 1.

 

Despre exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE

România exercită, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene, la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România reprezintă Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând în strânsă coordonare cu Preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Preşedinţia rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe.