loader
Foto

Românii de pretutindeni şi poveştile lor, la TVR Internaţional

În fiecare an, în ultima duminică a lunii mai este sărbătorită Ziua Românilor de Pretutindeni. TVR Internațional difuzează, în această săptămână, programe speciale.

 

În fiecare an, în ultima duminică a lunii mai este sărbătorită Ziua Românilor de Pretutindeni. Cu această ocazie, duminică, 30 mai a.c, vom cunoaşte, la TVR Internaţional, prin intermediul unor scurte interviuri difuzate pe parcursul întregii zile, români din lumea largă şi din comunitățile istorice, care ne vor vorbi deschis despre ei.

Îi vom cunoaşte aşa cum sunt în viaţa de zi cu zi – departe de casă, dar cu România în suflet - ne vor împărtăşi din experienţele lor de peste hotare, despre momente grele, dar şi despre bucurii, despre dorurile lor, despre speranţă şi nădejde, despre modul în care promovează şi reprezintă ţara noastră peste hotare.

Telespectatorii din toate colțurile lumii vor putea urmări, pe lângă aceste mini-interviuri cu români din străinătate, ediții speciale ale emisiunilor tradiționale, filme şi programe de divertisment, realizate special pentru ei.

În preambulul aceste sărbători, pe parcursul săptămânii 24-30 mai, TVR Internațional difuzează programe speciale, care abordează teme de interes pentru cei aflaţi peste hotare, invitaţii încercând să ofere sfaturi şi să găsească soluţii la problemele cu care aceştia se confruntă în viaţa de zi cu zi.

În fiecare seară, de luni până vineri de la ora 21.00, TVRi a programat ediții speciale, în premieră, ale emisiunilor interactive ale postului, în care vor fi prezentate programe şi proiecte concrete adresate românilor din afara granițelor:

-        Luni, 24 mai, la Avocatul Dumneavoastră, Angela Avram şi invitaţii săi vorbesc despre dreptul la salarii egale, pentru munca egală în Uniunea Europeana.

-        Marţi, 25 mai, Octavian Dragomir Jora aduce informaţii utile despre programe cu fonduri europene pentru românii din diaspora, oferite de invitaţii ediţiei speciale Investiţi în România.

-        Miercuri, 26 mai, la Articolul VII, Mihaela Crăciun va discuta despre provocările generate de pandemie pentru diplomaţia română în relația cu cetățenii români stabiliți în străinătate şi despre acţiunile de sprijin oferite cetăţenilor români din diaspora.

-        Joi, 27 mai, Corina Dobre aduce în atenţie, în emisiunea A doua Românie, programele şi evenimentele organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, dar şi de reprezentanţi ai mediului asociativ din străinatate.

Medici români de succes, din ţară şi din afara graniţelor sunt invitaţi în ediţiile speciale ale emisiunii Un doctor pentru Dumneavoastră, de miercuri şi joi, 26 şi 27 mai, de la ora 19.00.

Duminica, 30 mai, de Ziua Românilor de Pretutindeni, telespectatorii vor afla, prin intermediul unor scurte interviuri realizate sub genericul Cu România în suflet, mărturii ale unora dintre românii care prin ceea ce fac, promovează România în țara în care trăiesc.

Duminică, de la 14.30, TVR Internaţional a programat filmul „Inima albastră”, o producţie a anului 2018, cu Maia Morgenstern şi Lazăr Andrei-Rareş în rolurile principale. O dramă despre o femeie din România care, din cauza problemelor financiare, îşi anunţă familia - părinţii şi cei doi copii - că pleacă să muncească în străinătate, la Roma. După câţiva ani de suferinţe şi dor, mama se întoarce definitiv acasă, unde o aşteaptă doar veşti bune.

Tot duminică, de la 18.30, telespectatorii pot urmări „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½capitole”, cu scenariul şi regia semnate de Claudiu Mitcu şi Mihai Mincan.

(w882) Emigrant B

Filmul reprezintă o interpretare neconvențională a unuia dintre cele mai mari fenomene de migrație din Europa secolului al XXI-lea, conform unui raport ONU, România fiind pe locul doi, după Siria, pe lista ţărilor cu cei mai mulţi emigranţi între 2007 şi 2015.

Un road movie atipic, un fel de ghid turistic neoficial al unei Europe diferite de cea din pozele agențiilor de turism. Rezultatul final este o colecție de tablouri în mișcare, unele situate la granița cu pateticul, altele îmbibate de umor negru, o serie de viniete care descriu viețile unor oameni uitați sau ignorați în țara natală. Oameni care trăiesc departe de casele lor, permanent „străini”, permanent pe drumuri.

Duminică seara, la ora 21.00,  TVRi va difuza o ediţie specială a emisiunii „Dăruieşte Românie!” sub genericul „Dăruieşte Românie! Ambasador al copiilor de pretutindeni”, în care Carmen Târnoveanu şi artiştii invitaţi vor sărbători împreună românii de toate vârstele şi din toate colţurile lumii.

Logo

 
Țăst Show – Storceag de cegă și tocăniță de mistreț, la Runcu | VIDEO

Emisiunea "Țăst Show" de la TVR Craiova ne oferă o incursiune delicioasă în gastronomia tradițională românească, cu un episod dedicat ...

Ziua Națională a Vinului: O sărbătoare a tradiției și calității | VIDEO

„Vinul nostru uimitor de bun” este sloganul sub care se va desfășura, în acest an, Ziua Națională a Vinului din Republica Moldova, un eveniment ...

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

publicat: Duminică, 22 Septembrie 2024

Anul 1944 reprezintă un moment crucial în evoluția orașului Iași, un an marcat de devastarea și transformările profunde cauzate de conflagrația ...