Începem abrupt: va fi inteligența artificială viitorul sau sfârșitul cinematografiei?
Cu doar doi ani în urmă, actorii și scenariștii au paralizat Hollywood-ul cu greve, cerând protecție împotriva IA. Acum, tehnologia se strecoară în televiziune, filme și jocuri video, iscând controverse tot mai aprinse. Două filme premiate recent la Oscaruri au folosit IA.
IA la Hollywood este „inevitabilă”, spune Bryn Mooser, co-fondator al Moonvalley, care a creat instrumentul generator de IA Marey, plătind diverși regizori pentru mostre video.
„Artiștii ar trebui să fie la masă”, este el de părere, adăugând că este mai bine să construiască instrumentul pentru cineaști decât să fie „călcați în picioare de marile companii de tehnologie”.
Inteligența artificială a fost multă vreme descrisă ca un personaj negativ la Hollywood. Însă creatorii inteligenței artificiale, și nu tehnologia în sine, sunt cei care au primit cele mai multe critici în viața reală. Companiile folosesc date disponibile publicului pentru a-și construi modelele de inteligență artificială - care includ materiale cu drepturi de autor partajate online -, iar creatorii acuză că munca le este furată.
OpenAI, Google și alte companii de tehnologie se confruntă cu mai multe procese intentate de scriitori, actori și organizații media, care susțin că munca lor a fost parazitată pentru a antrena IA fără consimțământul lor. Studiouri precum Paramount, Disney și Universal, care dețin drepturile de autor asupra filmelor și emisiunilor TV, au fost îndemnate de scenariști să facă același lucru, deși niciunul nu a luat măsuri legale, relatează BBC.
„Cu toții am luptat din greu pentru legile privind drepturile de autor și nimeni nu dorește să își vadă munca furată pentru ca altcineva să profite de pe urma ei”, spune Mooser.
„Nu semnăm nimic și nu cumpărăm nimic”
Între timp, Hollywood-ul a început să se joace cu noua tehnologie. Filmele nominalizate la Oscar „Emilia Perez” și „The Brutalist” au folosit inteligența artificială pentru a modifica vocile actorilor. Adrian Brody a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor, ținându-se cont și de faptul că vocea lui a fost ajustată cu ajutorul IA pentru a obține un accent autentic de limbă maghiară. Și actori precum Tom Hanks și Harrison Ford au fost ajutați de IA.
Tehnologia este aparent peste tot. OpenAI a găzduit un festival de film despre inteligența artificială în Los Angeles la începutul acestei luni. Joe și Anthony Russo, regizori Marvel, au declarat pentru Wall Street Journal că intenționează să investească 400 de milioane de dolari în instrumente IA pentru regizori.
Dar impactul asupra modului în care aceasta va modifica viitorul industriei de divertisment rămâne neclar. Inteligența artificială generativă, de exemplu, permite computerelor să învețe și să rezolve probleme în moduri care pot părea umane, deși mult mai rapid. Mulți se tem că tehnologia le va înlocui locurile de muncă, pe măsură ce IA este utilizată pentru a genera scenarii, animații, decoruri, voci și actori umani.
Dacă întrebați chatbotul popular al OpenAI, ChatGPT, care sunt locurile de muncă de la Hollywood cele mai vulnerabile în fața IA, acesta îți va spune că actorii „de fundal” se află în capul listei, iar „actorii și regizorii bine cotați” sunt considerați cei mai în siguranță, deoarece „puterea brandului face ca talentele de top să fie de neînlocuit”.
La o petrecere a Moonvalley, toată lumea vorbea despre noua tehnologie, dar toată lumea se ferea de presă, temându-se de declarații oficiale. Zeci de „monștri sacri” din industrie bătuseră drumul până în cartierul la modă Silver Lake, din vestul Los Angeles-ului, chiar dacă afară ploua cu găleata. Așa ceva nu vezi în fiecare zi.
„Suntem aici pentru a învăța”, a spus un director care își tocase o oră nervii în trafic pentru a ajunge la petrecere. „Nu semnăm nimic și nu cumpărăm nimic, dar suntem interesați”.
O chestiune de siguranță națională
Mooser și cofondatorul său Naeem Talukdar vorbesc cu pasiune despre modul în care inteligența artificială va transforma Hollywood-ul și va permite regizorilor să creeze blockbustere cu bugete mult mai mici. Desigur, asta ar putea duce la o epidemie de filme proaste, însă ar putea, de asemenea, fi și un bun detector de noi talente.
„Această tehnologie este complet lipsită de sens dacă artistul nu se află în centrul ei. În cele din urmă, tehnologia trebuie să fie supusă artistului”, spune Talukdar.
Incursiunea Hollywood-ului în utilizarea inteligenței artificiale vine și pe fondul noului plan IA pe care administrația Trump îl pregătește în competiția sa cu Beijingul.
Companiile de tehnologie susțin că nu pot concura cu China în temeiul legilor americane existente privind drepturile de autor și că au nevoie de acces neîngrădit la artă - de la Mickey Mouse la Matrix - pentru a-și antrena modelele de inteligență artificială, spunând că aceasta este o chestiune de siguranță națională.
De cealaltă parte, regizorii de la Hollywood spun că firmele BigTech încearcă să submineze industria divertismentului, care asigură peste 2,3 milioane de locuri de muncă în SUA.
„Credem cu tărie că poziția de lider mondial a Americii în domeniul inteligenței artificiale nu trebuie să se facă în detrimentul industriilor noastre creative esențiale”, a atras atenția un grup de peste 400 de staruri de la Hollywood - condus de actrița și scenarista Natasha Lyonne, care a contribuit la dezvoltarea Moonvalley - într-o scrisoare deschisă adresată administrației Trump, solicitând detalii publice despre Planul său de Acțiune privind IA.
Printre semnatarii scrisorii se numără vedete de primă mână precum Ben Stiller, Sir Paul McCartney și Cate Blanchett.
„Tehnologia va fi în toate”
Mulți de la Hollywood sunt pur și simplu îngroziți de ceea ce va însemna IA pentru viitorul lor.
La începutul acestei luni, în fața unui birou Disney Character Voices, zeci de actori au pichetat împotriva companiilor de jocuri video, din cauza refuzului acestora de-a ajunge la un acord privind utilizarea inteligenței artificiale în jocuri.
„Folosirea actorilor adevărați este cheia pentru drama și plăcerea pe care oamenii le obțin din jocurile video”, a declarat actorul DW McCann. „Oamenii au trăit experiențe pe care inteligența artificială pur și simplu nu le poate înțelege.”
Actorii doresc un contract care să garanteze că vocile și înfățișarea lor nu vor fi folosite fără consimțământ pentru a antrena modele IA care îi vor înlocui în viitor.
Mooser spune că inteligența artificială le va permite regizorilor să creeze o artă uimitoare, dacă va fi făcută cum trebuie. În condițiile în care oamenii se află la butoane, spune el, inteligența artificială i-ar putea ajuta să creeze decoruri și lumi pe care nu le-ar putea inventa cu ușurință; și să facă acest lucru mult mai repede decât ar face-o în mod obișnuit cu ajutorul graficii computerizate și al efectelor speciale.
„Încercăm să le spunem, uite, tehnologia va fi în toate. Haideți să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că artiștii nu vor fi călcați în picioare de marile companii.”
Sursă foto: betto rodrigues/Shutterstock.com