Straniul caz al reginelor de stup îi macină de multă vreme pe oamenii de știință, care se întreabă dacă nu cumva regina albinelor deține secretul unei vieți lungi și sănătoase.
În timp ce albinele regine și cele lucrătoare au un ADN aproape identic, primele se bucură de ceea ce ar putea fi considerate privilegii regale. Acestea sunt mai mari, fertile pe tot parcursul vieții și supraviețuiesc ani în șir, în comparație cu albinele lucrătoare, al căror ciclu de viață se rezumă la câteva luni.
Acum, cercetătorii iau în considerare aprofundarea biologiei apicole în speranța că studierea „longevității” albinelor regine va duce la „deblocarea” unor terapii radicale pentru prelungirea duratei de viață a oamenilor și a anilor de fertilitate, scrie The Guardian.
Ambițiosul proiect este una dintre ideile Agenției pentru Cercetare Avansată + Invenție (ARIA), un organism guvernamental britanic finanțat cu 800 de milioane de lire sterline pentru cercetări cu risc ridicat; cercetări care, dacă se vor dovedi de succes, ar putea remodela societatea.
„Aceste idei nebunești sunt cele care au potențialul de-a transforma cu adevărat viața tuturor”, a declarat Yannick Wurm, unul dintre cei opt directori de programe anunțați luni de ARIA. Wurm, care este și profesor de genomică evolutivă și bioinformatică la Universitatea Queen Mary din Londra, va supraveghea proiecte care ar putea studia albinele și termitele în beneficiul oamenilor.
O „rachetă de semnalizare”
„Dacă reușim să deslușim și să facem inginerie inversă cu privire la modul în care natura a rezolvat aceste provocări pentru ele, putem obține ceva înnoitor în ceea ce privește amânarea îmbătrânirii, fertilitatea umană, transportul de organe și furnizarea de noi mijloace de combatere a bolilor”, a declarat el.
Considerată creația lui Dominic Cummings, fostul consilier principal al lui Boris Johnson, ARIA este inspirată de Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA. Agenția americană este creditată cu lucrări fundamentale în domeniul tehnologiei, de la internet și GPS la avioane de luptă invizibile și Siri, asistentul virtual al Apple.
ARIA și-a anunțat prima tranșă de directori în 2023, ceea ce a condus la proiecte de cercetare despre siguranța inteligenței artificiale, roboți, dextroză și plante sintetice. Agenția oferă directorilor libertatea de a finanța cu aproximativ 50 de milioane de lire sterline cercetări în domenii speculative și slab explorate.
Albinele regine tinere se împerechează în timpul zborului și stochează sperma de la mulți masculi într-un organ numit spermatecă. Reginele eliberează apoi sperma de-a lungul vieții pentru a-și fertiliza ouăle. În stup, lucrătoarele hrănesc regina cu jeleu regal, o secreție bogată în nutrienți și vitamine, despre care se crede că duc la prelungirea vieții albinei, împreună cu antioxidanți specifici și microbi intestinali. Anul trecut, oamenii de știință au prelungit viața albinelor lucrătoare prin transplantarea microbilor intestinali de la regine.
Alte proiecte ARIA care sunt luate în considerare pentru cercetare sunt înlocuirea materialelor plastice cu materiale programabile inspirate din natură; exploatarea energiei din atmosferă pentru a permite zborul potențial nelimitat și găsirea unor modalități de manipulare a sistemului imunitar înnăscut - prima linie de apărare a organismului - pentru a combate bolile infecțioase, cancerul și afecțiunile autoimune.
Ivan Jayapurna, care s-a alăturat ARIA de la Universitatea din California, Berkeley, vrea să se concentreze asupra modului în care poate fi revizuită fabricarea materialelor și înlocuirea celor plastice cu alternative durabile, inspirate din natură. După epoca de piatră, epoca bronzului și epoca fierului, el crede că ne aflăm acum în epoca plasticului și trebuie să trecem mai departe.
„Plasticul este un exemplu util pentru a ilustra cum arată un material modern prost, dar, de fapt, este timpul să regândim modul în care producem toate materialele, nu doar plasticul.”
Fiecare program Aria se desfășoară pe o perioadă de trei până la cinci ani, însă multora le va lua mai mult timp pentru a da roade. „Descriem adesea programele noastre ca pe o rachetă de semnalizare”, a declarat Pippy James, director de produs la ARIA. „Nu înseamnă neapărat că la sfârșitul acelui program specific am ajuns la versiunea viitorului. Trebuie să ne obișnuim cu eșecul. S-ar putea ca un singur lucru pe care îl finanțăm să devină următorul internet, iar toate eșecurile de pe parcurs să ne fi adus în acest punct.”
Sursă foto: MiSchu/Shutterstock.com