loader
Foto

Octavian Fülöp, supraviețuitor al Holocaustului: Să luptăm pentru libertate. Fără libertate, nu există democrație

REPORTAJ-ANALIZA

„Am stat opt luni, 240 de zile, la umbra crematoriilor și a camerelor de gazare. Am trecut prin toate ororile posibile. Eu nu pot explica ce a însemnat pentru mine venirea americanilor, când s-au deschis porțile lagărului și am devenit liber. Liber”, spune Octavian Fülöp, supraviețuitor al Holocaustului, într-un mesaj difuzat la împlinirea a 80 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

 

27 ianuarie - o dată care ne amintește despre momentul în care ororile la care au fost supuși milioane de oameni pentru simplu fapt că au fost considerați altfel au început să ia sfârșit; o dată care ne vorbește despre eliberare, dar și despre cât de fragilă și importantă este libertatea.

„Libertatea nu vine singură. Trebuie luptat pentru ea. Fără libertate, nu există democrație, nu există educație” - sunt cuvintele lui Fülöp Otto (Octavian), ultimul supraviețuitor din București, deportat din Transilvania de Nord la Auschwitz.

Otto Fülöp avea 13 ani când, împreună cu părinții, bunicii și alte rude, a fost deportat în lagărele de exterminare Auschwitz-Birkenau. Mărturie stă numărul tatuat pe braț, B 14.849 (tatuat în noiembrie 1944, înainte de evacuare). Familia, rudele, prietenii, colegii de școală, toți au fost exterminați la sosirea în lagăr”, arată Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, într-un mesaj postat de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

După eliberare, Otto (Octavian) Fülöp s-a întors în România, unde a descoperit că din toată familia mai erau în viață doar un unchi și o mătușă. El a devenit profesor de istorie.

Citiți și: 27 ianuarie, Ziua Internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului. 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

„Mă numesc Fülöp Octavian. La ora actuală, în România, sunt cel mai tânăr supraviețuitor al lagărului Auschwitz. La vârsta de 13 ani, am fost deportat cu toată familia lărgită, părinții și toate rudele din partea ambilor părinți, am fost deportat în lagărul de concentrare Auschwitz II – Birkenau. Am stat opt luni, 240 de zile, la umbra crematoriilor și a camerelor de gazare. Am trecut prin toate ororile posibile și imposibile la Birkenau – mă refer la hrană, bătaie, selecțiile criminalului Mengele, la toate selecțiile și sinuciderile și anumite boli care existau acolo.

La data de 25 ianuarie, seara, cu ultimul transport, am plecat de la lagărul de concentrare Birkenau pe jos, șase kilometri, până la Auschwitz I. Acolo am stat câteva ore și am pornit în așa-zisul „drum al morții”, la care am participat într-un ger cumplit. Eu nu pot explica, eu nu sunt poet, ce a însemnat pentru mine când, în Gunskirchen, cu venirea americanilor, s-au deschis porțile lagărului și am devenit liber. Liber!

Mesajul (meu, n.r.) către tineret: Să luptăm pentru libertate! Libertatea nu vine singură. Trebuie luptat; la nevoie, dăm și viața. Sunt convins că, fără libertate, nu există democrație, nu există educație. Numele meu este Octavian Fülöp, supraviețuitor al Holocaustului”, este mesajul pe care Octavian Fülöp l-a înregistrat într-un material realizat de Claims Conference (Conference on Jewish Material Claims Against Germany).

Citiți și: Banalizarea discursului fascist în România. Interviu cu cercetătoarea Adina Marincea, care studiază extremismul românesc din prezent

Povestea lui Octavian Fülöp a fost inclusă într-o expoziție de benzi desenate realizate de elevii de la Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, Colegiul Național „George Barițiu” și Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de auz, în cadrul proiectului „Imagini din trecut. Holocaustul în Cluj”. Recent, poveștile spuse prin intermediul benzilor desenate au fost incluse în albumul „Au fost lângă noi... 12 povești despre Holocaustul din România”.

Sursă imagine: Raportul Guvernului României privind implementarea Strategiei pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei  2021-2023

 
Sanda Ladoşi: „Ca jurat, nu trebuie să le vând iluzii copiilor!”

„Chiar dacă sunt mici, nu trebuie să-i tratăm ca pe niște jucării. Ei sunt mici, dar mintea lor este mare, ei înțeleg foarte bine, foarte multe ...

Ediție specială de Paște cu Fuego la TVR 2 – „Unirea prin cântec”

România şi Republica Moldova îşi dau mâna într-o ediţie specială de Paşti a emisiunii „Drag de România mea!”. Ne bucurăm de program special, cu o ...

„Pelerinaje” şi „Mănăstiri de la capătul lumii” – două noi episoade din seria „Mănăstiri din Europa”,  la TVR INFO

Seria documentară despre viaţa în mânăstirile ortodoxe şi catolice ale Europei continuă cu două noi episoade interesante la TVR INFO. Sâmbătă, ...