De-a lungul pontificatului său, Papa Francisc a pledat pentru cei mai vulnerabili și a adoptat poziții îndrăznețe pe subiecte diverse, de importață publică - drepturile comunității LGBTQ, conflictele globale, schimbările climatice.
„Milostivirea lui Dumnezeu este eliberarea noastră și fericirea noastră. Trăim din îndurare și nu ne putem permite să stăm fără milostivire: este aerul pe care îl respirăm. Suntem prea săraci pentru a pune condiții, trebuie să iertăm, pentru că avem nevoie să fim iertați”. Dacă există un mesaj care a caracterizat pontificatul lui Francisc mai mult decât oricare altul și care este destinat să rămână este cel despre milostivire, scria Andrea Tornielli, într-un editorial publicat pe Vatican News.
Citiți și: Povestea primului suveran pontif provenit din America de Sud
Jurnaliștii de la Reuters și Washington Post au adunat câteva dintre momentele și pozițiile cheie ale pontificatului Papei Francisc.
Surprinzându-i pe mulți dintre observatorii familiarizați cu politicile Bisericii Catolice, Jose Mario Bergoglio a fost ales papă la un conclav organizat în martie 2013, după demisia Papei Benedict. El a ales numele „Francisc” în onoarea Sfântului Francisc din Assisi, subliniind angajamentul său pentru sărăcie, pace și grijă pentru mediu.
A fost primul papă non-european din ultimii 1300 de ani, primul pontif provenit din America Latină și primul iezuit care a ajuns la Vatican. Iezuiții sunt cunoscuți pentru preocuparea lor față de educație și justiție socială, lucrând și pledând în favoarea celor marginalizați de societate.
A respins multe dintre privilegiile papalității – nu a dorit să locuiască în apartamentele din Palatul Apostolic și s-a ferit de veșmintele bogate.
Deschidere față de persoanele gay, apel la solidaritate pentru migranți
Și-a atras numeroase critici din aripa conservatoare a Bisericii Catolice, pentru faptul că a deschis biserica și pentru persoanele LGBT și pentru catolicii divorțați.
„Dacă o persoană e gay și îl caută pe Domnul, cine sunt eu să judec acea persoană?”, a spus Papa Francisc în 2013.
În 2015, a devenit primul pontif care s-a adresat Congresului american. În acel discurs, i-a îndemnat pe politicienii americani să îi primească cu brațele deschise pe imigranți, care „vin în nord în căutarea unei vieți mai bune”.
Unul din cele mai puternice momente ale pontificatului său a fost în 2019, când s-a aplecat să le sărute picioarele liderilor din Sudanul de Sud, pe care i-a invitat la Vatican ca să pledeze pentru pace, după un război civil cu aproape 400.000 morți.
În martie 2020, după izbucnirea crizei COVID-19, Papa Francisc a ținut o predică în Piața Sf. Petru aproape goală, spunând că „toți suntem în aceeași barcă”. Când a apărut primul vaccin anti-COVID, în 2021, Francisc a publicat un mesaj video în care îi încuraja pe oameni să se vaccineze, spunând că reprezintă „un act de iubire”.
În iulie 2022, le-a cerut scuze indigenilor pentru politica dusă de Biserica Catolică de a școlariza cu forța copiii indigeni și de a-i asimila în societatea creștină. „Regret modurile în care mulți creștini au sprijinit mentalitatea colonizatoare a puterilor care au asuprit populațiile indigene”.
A criticat planul de deportare în masă al președintelui Trump. A numit femei în poziții de conducere la Vatican
În februarie 2025, într-o scrisoare trimisă episcopilor americani, Papa Francisc a criticat planul de deportare în masă al președintelui Donald Trump: „Ceea ce se construiește pe bază de forță, și nu pe adevărul despre demnitatea egală a fiecărei ființe umane, începe prost și se va termina prost (…)i îndemn pe toți credincioșii Bisericii Catolice (…) să nu cedeze narațiunilor care discriminează și provoacă suferințe inutile surorilor și fraților noștri migranți și refugiați”.
Papa Francisc a efectuat 47 de călătorii în afara Italiei, vizitând peste 65 de state și teritorii. Nu s-a întors niciodată în Argentina.
A făcut o serie de schimbări la Vatican, punând accentul pe transparență, asumarea răspunderii, a inițiat o reformă fiscală și a numit mai multe femei în poziții de conducere. A fost considerat un lider imprevizibil, după ce, de-a lungul pontificatului său, nu o dată i-a pus în dificultate pe oficialii de la Vatican cu declarațiile sale impredictibile. A reușit să țină frâiele Bisericii după scandalurile sexuale în care au fost implicați clerici.
„De-a lungul anilor de pontificat, cel de-al 266-lea succesor al lui Petru a arătat chipul unei Biserici apropiate, capabilă să dea mărturie de tandrețe și compasiune, să îi primească și să îi îmbrățișeze pe toți, chiar cu prețul asumării unor riscuri și fără să se preocupe de reacții.
„Prefer o Biserică accidentată, rănită și murdară pentru că a ieșit pe străzi”, scrisese Francisc în „Evangelii gaudium”, foaia de parcurs a pontificatului său, „mai degrabă decât o Biserică bolnavă de închidere și de confortul de a se agăța de propria siguranță.
O Biserică ce nu se încrede în capacitățile umane, în protagonismul unor influenceri care se referă doar la ei înșiși și în strategiile de marketing religios, ci se face transparentă pentru a face cunoscut chipul milostiv al Celui care a fondat-o și care o face să trăiască, în ciuda tuturor, de două mii de ani”, mai nota Andrea Tornielli, într-un editorial publicat pe Vatican News.
Foto: Shutterstock.com/ AM113