loader
Foto

Moartea unui actor legendar. Șase filme cult ale lui Alain Delon care au schimbat cinematografia

Alain Delon spunea că nu și-a jucat niciodată rolurile, ci le-a trăit. La despărțirea de unul dintre cei mai mari actori francezi, publicația „Le Monde” trece în revistă șase dintre filmele sale, care au schimbat cinematografia și l-au transformat pe Delon într-o legendă.

 

Alain Delon a devenit actor din întâmplare și a progresat cu fiecare rol pe care l-a interpretat, scrie Le Monde.

„Plein soleil” („În plin soare”): Nașterea unui star

Filmul regizat de René Clément în 1959, în Italia, înseamnă nașterea lui Alain Delon ca star: tânărul de 23 de ani, un necunoscut, devine faimos peste noapte pentru frumusețea sa „de diavol”, scrie Le Monde. Filmul se bazează pe cartea Patriciei Highsmith, „The Talented Mr. Ripley”, despre un psihopat.

(w882) Plein sole

„Plein soleil”. Sursă foto: imdb.com

„Il Gattopardo” („Ghepardul”): Îl uimește pe Visconti

Regizorul Italian Luchino Visconti vede în tânărul Delon un talent cu care vrea să continue să lucreze. Îl distribuie mai întâi în „Rocco și frații săi”, apoi în „Ghepardul” (cu Burt Lancaster), moment în care câștigă faima internațională, iar cuplul Delon-Claudia Cardinale devine un clasic.

„Ghepardul” este o adaptare a romanului scris de Giuseppe Tomasi di Lampedusa și prezintă societatea italiană din 1860, pe vremea lui Garibaldi, cu aristocrația aflată în declin. Filmul a câștigat Palme d’Or în 1963.

Citiți și: Alain Delon, Annie Girardot şi Claudia Cardinale în „Rocco şi fraţii săi”, la TVR 1, în 19 august

(w882) Ghepardul

„Ghepardul”, Delon și Claudia Cardinale. Sursă foto: imdb.com

„L'Insoumis” („Neînfrânt”), spirit rănit de conflictul din Algeria

Este unul dintre filmele mai puțin cunoscute în care a jucat Alain Delon, în regia lui Alain Cavalier (1964). Filmul vorbește despre violența războiului colonial din Algeria și are legătură și cu biografia actorului, care a fost înrolat în Marina franceză de la 17 ani și a servit și în Primul Război din Indochina.

(w882) L'insoumis

„L'Insoumis”, alături de Lea Massari. Sursă foto: imdb.com

„Le clan des Siciliens” („Clanul Sicilienilor”): Alături de o altă legendă a cinematografiei, Jean Gabin

În 1969, Henri Verneuil i-a adus împreună din nou pe Gabin și Delon, dar și pe Lino Ventura, în „Clanul sicilienilor”. Delon jucase cu Gabin pentru prima dată în 1963, în „ Mélodie en sous-sol” și va mai juca alături de el în „ Deux hommes dans la ville”.

(w882) Clanul Sic

Alain Delon, Jean Gabin și Lino Ventura în „Clanul Sicilienilor”. Sursă foto: imdb.com

„Le cercle rouge” („Cercul roșu”): „Fiul” lui Jean-Pierre Melville

În 1970, acest regizor aflat la apogeul carierei lucrează cu starul: relația dintre ei este „o fuziune”, notează Le Monde. Aceasta nu era prima colaborare dintre cei doi: legătura lor se formase încă de la „Le Samouraï” („Samuraiul”), din 1967, un film despre ucigașul profesionist Jeff Costello.

„Cercul roșu” este un film polițist cu o distribuție răsunătoare: Alain Delon, Bourvil, Gian Maria Volonté și Yves Montand. Este cunoscut pentru secvența jafului, lungă de aproape o jumătate de oră.

(w882) Le cercle

Alain Delon, Gian Maria Volontè și Yves Montand în „Le cercle rouge”. Sursă foto: imdb.com

„Monsieur Klein”, de două ori ambiguu

Ca actor și producător, Alain Delon a fost implicat complet în „Monsier Klein” (1976), în rolul unui dealer de artă lipsit de scrupule, care este confundat cu un evreu și este deportat după Razia de la Velodromul de iarnă din 1942 (a fost cea mai mare razie și operație de arestare în masă asupra evreilor făcută în Franța ocupată de naziști).

(w882) Domnul Kle

„Monsieur Klein”. Sursă foto: imdb.com

Citiți și: A murit Alain Delon. Marele actor francez avea 88 de ani

Un simbol al industriei cinematografice internaționale, Alain Fabien Maurice Marcel Delon (n. 8 noiembrie 1935, Sceaux, Seine, Franța – d. 18 august 2024, Douchy-Montcorbon⁠, Centre-Val de Loire, Franța) a jucat în peste 80 de filme, sub îndrumarea unor nume mari ale cinematografiei mondiale, precum Michelangelo Antonioni, Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville şi Jean-Luc Godard, şi alături de staruri ale cinematografiei - Romy Schneider, Jean Gabin, Yves Montand ori Lino Ventura.

Foto principală: Shutterstock.com/ Denis Makarenko

 
Mayumi Kanagawa, câștigătoarea Concursului „Enescu” la vioară: M-am bucurat să interpretez concertul de Saint-Saëns

Muziciana Mayumi Kanagawa și-a exprimat recunoștința că a putut cânta pe scena Ateneului Român unul dintre concertele ei preferate, de Camille ...

Gabriela Szabo: Nu atingi performanţa fără multă seriozitate şi disciplină

Gabriela Szabo a devenit campioană europeană la doar 15 ani, o vârstă la care majoritatea adolescenților își îndreaptă atenția către distracții ...

Aitana, un autentic safari african în Europa

Aitana, un autentic safari african în Europa

publicat: Joi, 19 Septembrie 2024

Situat în estul Spaniei, lângă orașul Penáguila, în munți, la o altitudine de 1000 de metri deasupra nivelului mării, la 145 km de La Zenia, ...