REPORTAJ-ANALIZA
Jucăriile plușate cuceresc lumea. Pe TikTok, videoclipurile etichetate #Plushies , care prezintă diverse creaturi și obiecte de pluș, au fost urmărite de aproximativ 8 miliarde de ori.
În magazine au izbucnit scandaluri. La magazinul pop-up Jellycat, din Marea Britanie, cumpărătorii trebuiau să facă rezervare. Păpușile Labubu - figurine de elf în costume pufoase produse de Pop Mart, o companie chineză de jucării – câștigă tot mai multă popularitate în Asia.
Melissa Symonds de la Circana, o firmă de cercetare a consumatorilor, spune că jucăriile de pluș au devenit a doua categorie ca mărime pe piața britanică a jucăriilor. Vânzările au crescut cu aproximativ 58% din 2021, scrie The Economist.
Piața globală valora aproape 12 miliarde de dolari în 2023 și se preconizează că va crește cu o rată anuală de 8% până în 2030.
Aceste jucării sunt atât de profitabile, încât Warren Buffett a cumpărat, în 2022, compania-mamă a Squishmallows, un furnizor american de animale de pluș, numind-o „mină de aur”.
Dar nu copiii mici sunt cei care generează cererea, ci „kidults” (cei cu vârsta de 12 ani și peste). Aceștia reprezintă în prezent peste un sfert din vânzări și, în 2023, i-au depășit pentru prima dată pe preșcolari, cei mai mari „consumatori” de jucării în general, subliniază The Economist.
Când a început totul?
Avântul a început în timpul pandemiei, pe măsură ce adolescenții (Gen Z) și adulții tineri (Milenialii), blocați acasă în mijlocul unei agitații globale, căutau alinare în jucării drăguțe.
Lucy Dray, proprietara unui magazin online de jucării plușate numit Baby Beans, spune că plușurile „aduc oamenilor fericire și liniște”, două stări care „pot fi destul de greu de găsit în lumea în care trăim”.
Psihologii pop de pe rețelele de socializare au propovăduit, de asemenea, beneficiile reconectării cu sinele mai tânăr. Un influencer a sugerat că ursuleții de pluș de lux „îi vindecă copilul interior”.
Și cum mulți amână nașterea copiilor până la sfârșitul vârstei de 20 de ani sau începutul vârstei de 30 de ani, kidults au mai mulți bani pentru a-și permite astfel de răsfățuri. O Squishmallow poate varia între 10 și 250 de dolari. Iar cele în ediție limitată ajung și la 1.500 de dolari.
Unii vor susține că nebunia plușurilor este un alt semn al unei generații „infantilizate”. Dar astfel de simboluri au prosperat în multe epoci. În anii 1980 au fost Cabbage Patch Kids. În anii 1990 - Beanie Babies.
Dave Neale de la Universitatea Cambridge, care studiază jocurile, spune că „am putea ajunge la o dispariție a noutății în cazul anumitor jucării”. „Dar nu cred că acest lucru este posibil în cazul jocurilor în general, deoarece acestea sunt atât de vaste și variate”.
Pentru moment, plușurile rămân în dormitoarele tuturor. Când Paco the Salamander, un influencer în domeniul jucăriilor, a glumit pe TikTok spunând că este „gata să se maturizeze” și să scape de colecția sa considerabilă de plușuri, cei abonați la canalul său au insistat că „niciodată nu ești prea bătrân” pentru un asemenea „tezaur”.
Pentru producătorii de jucării, asta înseamnă multe zerouri.
Sură foto: Aleksandra Budnik / Shutterstock.com