loader
Foto

Cum este să trăiești în cele mai inovatoare țări din lume

REPORTAJ-ANALIZA

Odată cu avansul inteligenței artificiale, a mașinilor autonome și a aparatelor conectate la wi-fi, putem observa cum inovația este pretutindeni în zilele noastre. Dar anumite țări sunt cunoscute în special pentru dezvoltarea de tehnologii de ultimă generație de care beneficiază atât locuitorii, cât și vizitatorii.

 

BBC a vorbit cu locuitorii și cu turiștii din unele dintre țările clasate pe primele locuri în Indexul global al Inovării 2024 pentru a afla cum tehnologia de ultimă generație avantajează viața de zi cu zi.

Pentru a afla care sunt țările cu cel mai mare impact în aceste domenii, Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale a publicat recent Indicele Global al Inovării 2024, clasând 130 de economii în baza unor domenii precum sistemul educațional, infrastructura tehnologică și crearea de cunoștințe (precum brevetele depuse sau aplicațiile mobile).

Elveția

Această mică țară europeană a avut un an remarcabil în clasament, cu poziții înalte în Indexul orașelor inteligente și în Indexul global al locuibilității. Prin urmare, poate că nu este o surpriză faptul că s-a plasat în acest an pe primul loc în ceea ce privește inovarea. De fapt, 2024 marchează al paisprezecelea an consecutiv în care Elveția își menține prima poziție.

La baza acestui punctaj stau rezultatele sale inovatoare de top la nivel mondial, atât în ceea ce privește cunoștințele și tehnologia (măsurate prin active precum brevetele, evaluarea companiilor tehnologice și exporturile de înaltă tehnologie), cât și prin rezultate creative (măsurate prin elemente precum filmele naționale, crearea de aplicații mobile și mărcile comerciale). De asemenea, Elveția înregistrează scoruri ridicate în ceea ce privește colaborarea și brevetele în domeniul cercetării și dezvoltării între universități și industrie.

„Elveția este foarte axată pe inovare și promovează o cultură a sprijinului și a creativității”, a declarat Rosamund Tagel, rezidentă în Zurich și fondatoare a Glow Concierge. „Există o etică a muncii axată pe soluții care este înrădăcinată în copii de la o vârstă fragedă, ceea ce îi determină pe oameni să lucreze pentru a rezolva probleme comune și pentru a ajuta populația în ansamblu.”

Ca exemplu, ea menționează compania elvețiană Climeworks, care este capabilă să elimine excesul de dioxid de carbon din aer.

În calitate de antreprenor, Tagel consideră că Elveția nu duce lipsă de oportunități de afaceri și de resurse disponibile. „Când mi-am început afacerea, existau mai multe surse de finanțare disponibile, precum și acceleratoare și incubatoare de start-up”, a spus ea. Guvernul oferă consultanță pas cu pas și resurse pentru cei care doresc să înceapă o afacere aici, cu sfaturi specifice destinate cetățenilor străini.

Cei care călătoresc frecvent apreciază, de asemenea, modul în care inovația face viața mai ușoară aici. Jurnalista de turism Simone Harvin a călătorit recent prin Elveția și a constatat că tehnologia transportului public este una dintre cele mai bune din lume. „Aplicația SBB [Căile ferate naționale elvețiene] mi-a permis să mă conectez la diferitele moduri de transport din țară - trenuri, autobuze, telecabine - și să-mi planific cu ușurință călătoriile dintr-un oraș în altul”, a declarat ea. „Hiper-planificatorului din mine i-a plăcut să poată vedea care trenuri au mai mulți pasageri și care vagoane oferă facilități precum restaurante.”

Ea a profitat, de asemenea, de serviciul de bagaje door-to-door al SBB. „A putea să vă lăsați lucrurile la check-out într-un oraș, cu o zi de explorare fără bagaje la activ, este cea mai bună modalitate de a profita la maximum de călătoriile uluitoare cu trenul din Elveția”, a spus ea.

Suedia

Situată pe locul al doilea în clasament, Suedia a devenit un lider în domeniul tehnologiei, în special în industriile IA și auto. Cele mai mari scoruri se înregistrează la infrastructură și sofisticarea afacerilor, urmate îndeaproape de cunoștințe și rezultate tehnologice.

Stockholm, capitala Suediei, este denumită uneori „fabrica de unicorni” pentru succesul său în dezvoltarea de startup-uri tehnologice precum Spotify și Klarna, a declarat Daniel Langkilde, fondatorul companiei de inteligență artificială Kognic. Dar el recomandă, de asemenea, să vizităm Göteborg, al doilea oraș ca mărime al țării, pentru a aprecia cu adevărat spiritul noilor tehnologii.

„Trăind aici, sunt constant inspirat de spiritul de inovare care ne înconjoară. Ecosistemul inovator al Suediei joacă un rol imens în modelarea vieții mele de zi cu zi”, a spus el, menționând că orașul găzduiește companii precum Volvo și centre de cercetare în domeniul IA, ceea ce duce la un spirit de creativitate și colaborare.

Dar tehnologia aici nu este doar de dragul tehnologiei. „Ceea ce iese în evidență în ceea ce privește inovarea aici este cât de profund se integrează cu durabilitatea, o piatră de temelie a culturii suedeze”, a spus el. „De la tehnologia avansată a vehiculelor electrice la soluțiile urbane inteligente [de la gestionarea deșeurilor la planificarea urbană], Suedia nu inovează doar de dragul progresului, ci se concentrează pe îmbunătățirea vieții și pe creșterea sustenabilității.”

Pentru a avea o idee în acest sens, el recomandă vizitarea Lindholmen Science Park, un centru de inovare axat pe inteligența artificială, mobilitate și tehnologii ecologice. Zona găzduiește frecvent evenimente, cum ar fi modul de utilizare a realității virtuale în educație, precum și restaurante și hoteluri.

Statele Unite ale Americii

Silicon Valley, centrul din California în care își au sediul companii de tehnologie precum Google, Apple și Meta, a fost în mod constant un actor important în inovarea tehnologică globală. Aflată pe locul al treilea în indice, America se clasează pe primul loc dintre toate țările în ceea ce privește sofisticarea pieței și pe locul al doilea în ceea ce privește sofisticarea afacerilor. De asemenea, se situează printre primele atât în ceea ce privește cererile de brevete și mărci comerciale interne, cât și externe.

Acest lucru nu îi surprinde pe antreprenori precum Richard Robins, care spune că spiritul de inovare a fost încorporat în țară încă de la fondarea sa. „Benjamin Franklin, unul dintre eroii mei istorici personali, reprezintă bine atitudinea fondatorilor Statelor Unite, al căror temperament era foarte concentrat pe îmbunătățirea guvernării și pe dezvoltarea de tehnologii care să aducă beneficii societății”, a declarat Robins, proprietar al The Technology Vault. „Fundația Americii a fost construită pe premisa rezolvării problemelor pe baza experienței și a gândirii de viitor.”

În timp ce Silicon Valley rămâne un oraș-cheie important în materie de inovare (în special datorită proximității sale față de principala universitate de cercetare, Universitatea Stanford), alte centre regionale precum Silicon Alley din New York (centrul tehnologic de lângă Flatiron District din New York) sau Cloud City din Seattle au incubat o serie de startup-uri de succes și companii tehnologice importante, de la Peloton la Amazon.

Nu fiți surprinși dacă veți vedea mașini fără șofer care transportă pasageri în multe orașe din țară, inclusiv Austin, Texas, Los Angeles și San Francisco. Waymo, una dintre primele companii de mașini autonome, poate fi apelată printr-o aplicație la fel ca Uber și utilizează camere sofisticate pentru a ajunge de la o destinație la alta - totul fără șofer.

Regatul Unit

Clasat pe locul cinci în clasament, Regatul Unit a obținut scoruri ridicate în ceea ce privește sofisticarea pieței și rezultatele creative (locul trei în clasamentul general), precum și la capitolul cunoștințelor și rezultatelor tehnologice (locul cinci în clasamentul general). Este o țară în care inovarea a contribuit la ușurarea vieții de zi cu zi, mulți britanici menționând sistemul de carduri Oyster, prin care putem folosi cardul de credit sau un card digital pentru a naviga în sistemul de transport public din Londra, fiind extins recent la mai multe stații feroviare naționale, inclusiv, cel mai recent, la Aeroportul Stansted.

„Acest lucru a făcut viața într-unul dintre cele mai aglomerate orașe mult mai ușoară”, a declarat Justin Bagri, blogger de călătorie la Julina Explores, care este stabilit în Marea Britanie. „Mai puțin stat la cozi pentru completarea cardului, fără griji că trebuie să cumpărați un bilet de o zi (pentru a economisi bani) dacă intenționați să călătoriți mult în ziua respectivă, sistemul face totul pentru dumneavoastră.”

Inovarea apare și aici în moduri mai puțin așteptate, dar nu mai puțin utile. Evie Graham, care conduce firma de gestionare a deșeurilor Waste Direct din Londra, a implementat recent planificarea rutelor pentru colectarea deșeurilor pe baza inteligenței artificiale. „Această abordare britanică unică combină datele istorice cu modelele de trafic în timp real”, a declarat ea. „Vizitatorii pot vedea această tehnologie în acțiune în întreaga Londră, de la pubele inteligente care compactează automat deșeurile la sisteme de colectare subterane în cele mai noi dezvoltări.”

În timp ce majoritatea călătorilor își petrec timpul în centrul Londrei, unul dintre cele mai noi centre de inovare este Here East din Stratford, construit special pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, dar care găzduiește acum start-up-uri, companii de inovare timpurie și universități. Comunitatea organizează o serie de evenimente gratuite, deschise tuturor, de la masterclass-uri VR la demonstrații de skateboarding, iar zona găzduiește un bar arcade, cafenele și fabrici de bere artizanală.

Coreea de Sud

Lider în Asia și pe locul al șaselea în clasamentul general, Coreea se remarcă prin clasarea pe primul loc în ceea ce privește capitalul uman și cercetarea și pe locul al doilea în ceea ce privește rezultatele creative. Țara, care găzduiește inovatori în domeniul tehnologiei precum Samsung și LG și producători auto de top precum Kia și Hyundai, a început recent să investească mai mulți bani în ecosistemul său de startup-uri, investițiile de risc crescând semnificativ de la an la an. Guvernul a lansat, de asemenea, Startup Korea în 2023, inclusiv o nouă viză care facilitează stabilirea antreprenorilor internaționali în țară.

Tehnologia joacă un rol tot mai important în viața de zi cu zi atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori. Elle Farrell-Kingsley, cercetător în domeniul inteligenței artificiale, călătorește mult în Coreea de Sud pentru muncă și observă cât de avansate pot părea chiar și lucrurile banale. „Una dintre preferatele mele a fost un robot asistat de inteligență artificială din Muzeul Național al Coreei”, a spus ea. „QI, un robot care funcționează cu inteligență artificială, utilizează tehnologia de recunoaștere a vorbirii pentru a ajuta vizitatorii să navigheze prin sălile de expoziție. QI a putut să mă identifice și să mă însoțească, să răspundă comenzilor mele vocale și să mă ajute în mai multe limbi - chineză, engleză și japoneză, precum și în limbajul semnelor pentru persoanele cu deficiențe de auz.”

Ea a remarcat, de asemenea, utilizarea ceasurilor care servesc și funcția de traducători. „Oamenii șopteau la încheietura mâinii și ceasul traducea o întrebare, astfel încât puteau fie să-l folosească pentru a ști ce să spună în engleză, fie să traducă ceea ce spuneam eu. Foarte Bond-esque”.

În timp ce capitala Coreei, Seul, are o cultură foarte avansată din punct de vedere tehnologic, al doilea oraș ca mărime al țării, Busan, și-a câștigat porecla de „San Francisco al Coreei de Sud” pentru accentul pus pe infrastructura orașelor inteligente și pe inovarea tehnologică.

Sursă foto: trabantos / Shutterstock.com

 
Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

publicat: Vineri, 13 Decembrie 2024

Este cunoscut critic de film, membru în diferite jurii cinematografice naţionale şi internaţionale şi are o vocea inconfundabilă. ...

Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

„Care pe care”, la TVR 1: Călătorie printre cuvinte, cu patru tineri frumoși, mari iubitori ai limbii române corecte

Cei patru curajoși se vor lua la trântă cu toate dihăniile care chinuie limba română în noua ediţie a emisiunii „Care pe care”, sâmbătă, 14 ...