loader
Foto

Cele mai savuroase filme cu Mâncarea în rolul principal (II)

Festinul nostru cinematografic, inspirat de bucătării, podgorii, petreceri și arome, include filme americane și franțuzești, dar rețetele și recomandările pot ajunge oriunde în lume, în orice farfurie.

 

Meniul din prima parte a ofertei noastre cinematografice poate fi citit aici. Astăzi vă propunem să aflați detalii dintr-o fabrică de dulciuri, din mai multe podgorii americane, de pe un domeniu francez, precum și de la un banchet opulent din Hollywood.

(1) Willy Wonka & the Chocolate Factory (Willy Wonka și Fabrica de Ciocolată)

(w882) Wonka film

Începem petrecerea de azi cu prima ecranizare, cea din 1971, a unei celebre cărți pentru copii - Charlie and the Chocolate Factory, din 1964, a lui Roald Dahl. Povestea îi are protagoniști pe Charlie Bucket, copilul interpretat de Peter Ostrum, și pe Willy Wonka, proprietarul fabricii de ciocolată, interpretat de Gene Wilder.

(w882) Wonka film

Acest film (musical, fantasy și comedie pentru întreaga familie) a fost regizat de Mel Stuart, a primit o nominalizare la Oscar pentru coloana sonoră, iar Gene Wilder a fost nominalizat la Golden Globe pentru cel mai bun actor într-un musical. Aventurile micului Charlie în fascinanta lume a dulciurilor, pe tărâmul de vis al unei fabrici de ciocolată, au fost ecranizate de mai multe ori - atât pentru televiziune, cât și pentru marele ecran, au cunoscut și dramatizări în lumina rampei, dar și succesul jocurilor video. Una dintre cele mai cunoscute adaptări este filmul din 2005, cu Johnny Depp în rolul lui Willy Wonka.

(2) The Party (Petrecerea)

(w882) Party film

Comedia lui Blake Edwards din 1968 este programată de posturile de televiziune mai ales de Revelion, dar poate fi revăzută pe platforme de streaming pentru lecțiile de actorie susținute impecabil de Peter Sellers care joacă un figurant invitat din greșeală la o dineu luxos în Hollywood. Umorul de situație este rafinat până la detalii de decor, comicul se naște ca la carte, din surpriză ori din escaladarea la maximum a așteptării ulterior răsplătite - practic râzi și când te aștepți să cadă tortul, și când nu cade tortul, dar și când, la finalul scenei, tortul se face praf.

(w882) Party film

Chelnerul jucat de Steve Franken este unul dintre personajele clasice și memorabile din comediile știute de noi. Am inclus acest film în meniul nostru de astăzi pentru momentele delicioase care se petrec în jurul farfuriilor, în bucătărie, în living sau la masă, dar mai ales ca un omagiu pentru această producție nemuritoare, cu un titlu simplu și vandabil.

(3) The Menu (Meniul)

(w882) The Menu f

O comedie neagră, așa cum am avut și în prima parte a banchetului nostru cinematografic, de data aceasta a unui regizor britanic, Mark Mylod; o satiră socială, un horror desfășurat în timpul servirii unui meniu atipic, de către un chef și el bizar, jucat de Ralph Fiennes, nominalizat la Golden Globe pentru rol.

(w882) The Menu f

Actrița care joacă invitata ce îl sfidează pe chef, neimpresionată de viziunea și atmosfera propusă, a fost și ea nominalizată la Golden Globe - este vorba despre Anya Taylor-Joy.

(w882) The Menu f

Filmul din 2022 i-a mai inclus pe Janet McTeer (Hera din serialul Kaos), pe John Leguizamo (din serialele ER și Bloodline).

(w882) The Menu f

S-a lansat și a rulat în aceeași perioadă cu Triangle of Sadness, cu care seamănă cumva (ce și cum mănâncă bogații, la ce extravaganțe ajung), fiind marcate, ambele producții, de aceleași note de satiră socială. Dintre cele două, Meniul e preferatul meu, altfel nu s-ar fi aflat pe această listă.

(4) Sideways (In vino veritas)

(w882) Sideways f

Doi prieteni pleacă în zona podgoriilor californiene, în săptămâna dinaintea nunții unuia dintre ei, fostă vedetă tv. Cel care a avut inițiativa zilelor de degustări și golf este profesor de engleză și scriitor nepublicat, divorțat și cu totul devotat amicului său. Întâmplările celor doi cu două femei, chelnerițe pasionate și ele de vinuri, se derulează astfel încât cavalerul de onoare devine eroul principal, pe umerii lui apasă greul excursiei, în timp ce viitorul mire vede peste tot doar ocazii de distracție.

(w882) Sideways f

Acest film împlinește 20 de ani și, la fel ca vinul, a devenit mai bun. Cu fiecare vizionare, experiența ni se îmbogățește și, dacă în 2004 nu observaserăm de ce era așa de amărât prietenul viitorului mire, astăzi, la a patra revedere, am reținut și tonul cu care l-a anunțat telefonic editoarea de soarta manuscrisului, am observat și nuanțele relației cu mama, am remarcat și amănuntele inocenței cu care primea curtea ce i-o făcea o admiratoare.

(w882) Sideways f

Distribuția i-a reunit pe Paul Giamatti, Virginia Madsen, Sandra Oh (la acel moment, soția regizorului) și Thomas Haden Church.

(w882) Sideways f

Alexander Payne (pe numele lui Papadopoulos, cu părinți de origine greacă) este regizor și scenarist aici. A făcut studii de istorie la Stanford, urmate de studii despre cinematografie în California.

(w882) Sideways f

Payne a adaptat pentru ecran romanul Sideways al lui Rex Pickett, împreună cu Jim Taylor, cei doi luând și Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat. Filmul a avut alte patru nominalizări, deci dacă nu mă credeți pe mine și v-a scăpat în ultimii 20 de ani, aveți încredere în Academia Americană de Film și căutați-l.

(5) Sabrina

(w882) Sabrina fi

Humphrey Bogart și Audrey Hepburn au jucat în Sabrina din 1954, în regia lui Billy Wilder. Dramaturgul Samuel A. Taylor a adaptat, pentru această ecranizare, piesa lui de teatru din 1953 Sabrina Fair.

Împreună cu Billy Wilder, Samuel A. Taylor a fost nominalizat la Oscar pentru scenariu, Sabrina mai primind patru nominalizări. Oscarul câștigat a fost pentru costume, acordat lui Edith Head. Taylor a mai scris scenariul pentru filmul Vertigo al lui Alfred Hitchcock.

În prima Sabrina, fiica șoferului unei familii americane bogate pleacă la Paris, la o școală de gastronomie, Institutul Le Cordon Bleu, iar când se întoarce acasă fiul cel mic al angajatorilor tatălui ei o remarcă, în sfârșit, după ani în care ea suspinase, invizibilă pentru el. De ea se îndrăgostește fiul cel mare al familiei.

(w882) Sabrina fi

Scene importante au loc la petreceri și la institutul parizian pentru bucătari, altele implică mese și pahare de șampanie, așa se face că atât Sabrina din 1954, cât și Sabrina din 1995, cu Harrison Ford și Julia Ormond, au intrat în oferta noastră savuroasă de astăzi.

(w882) Sabrina -

Sabrina din 1995 pleacă tot la Paris, dar de data aceasta nu la un institut culinar, ci la revista Vogue, să învețe despre modă. Remake-ul a avut trei nominalizări la Golden Globes și două la Oscaruri, iar regizor a fost Sydney Pollack. În alte roluri îi putem admira pe Fanny Ardant, Patrick Bruel, Paul Giamatti (cu 10 ani înainte de a face rolul din Sideways), Elizabeth Franz și Greg Kinnear (despre care am mai vorbit și la Little Miss Sunshine, pe care avea să-l facă peste 12 ani).

(6) La passion de Dodin Bouffant (Dragoste la foc mic)

(w882) La passion

Încheiem petrecerea cu un film unde o reîntâlnim pe Juliette Binoche, după 23 de ani de la Chocolat. Este tot într-o bucătărie, de data aceasta bucătăreasă înnăscută și pricepută pe domeniul unui înstărit gurmand, un recunoscut amfitrion local, în Franța rurală a sfârșitului de secol XIX.

(w882) La passion

Între Eugénie și Dodin există mai mult decât o colaborare culinară, iar pasiunea lor presară tristețe în această poveste regizată de franco-vietanamezul Tran Anh Hung. Filmul pornește de la cartea lui Marcel Rouff La Vie et la Passion de Dodin-Bouffant, gourmet.

(w882) La passion

Rouff a mai scris, printre altele, La France gastronomique, guide des merveilles culinaires et des bonnes auberges françaises, împreună cu Curnonsky, volume ilustrate de André Galland. Cartea La Vie et la Passion de Dodin-Bouffant, gourmet a mai avut o adaptare - în 1972, tot în Franța, ca film de televiziune.

(w882) La passion

Filmul cu Benoit Magimel și Juliette Binoche a fost propunerea Franței la Oscaruri în 2024, iar regizorul a primit trofee pentru realizarea lui la Festivalurile de la Cannes și San Sebastian.

(w882) La passion

V-am inspirat să căutați rețete, să gătiți și să vă invitați prietenii la masă? Poftă bună!

***

Credite foto filme © - via imdb.com:

Willy Wonka & the Chocolate Factory: Warner Bros.

The Party: Mirisch Corporation

The Menu: Searchlight Pictures/ Eric Zachanowich - 20th Century Studios

Sideways: Fox Searchlight Pictures/ 20th Century Fox

Sabrina: Paramount Pictures

La passion de Dodin Bouffant: Gaumont, France 2 Cinéma

 
„NĂSCUŢI ÎN LIBERTATE”, o competiție-dezbatere despre drepturi și obligații în democrație, la TVR 2

La 35 de ani de la Revoluția Română, momentul care a înlocuit totalitarismul cu libertatea și a spulberat aproape patru decenii de dictatură ...

Cele mai savuroase filme cu Mâncarea în rolul principal (II)

Festinul nostru cinematografic, inspirat de bucătării, podgorii, petreceri și arome, include filme americane și franțuzești, dar rețetele și ...

„Intrare liberă” la dezbaterile Astra Film Fest. Mirela Nagâţ şi invitaţii ei discută despre era feudalismului digital şi despre rolul femeii în societate

Două dezbateri desfăşurate la Sibiu, în cadrul Astra Film Fest, se văd la TVR Cultural miercuri şi joi, 23 şi 24 octombrie. Mirela Nagâţ, ...