REPORTAJ-ANALIZA
Andreea Dinklage, o tânără ambițioasă de 24 ani, născută în România, dar plecată în Germania de când avea 4 ani, a ajuns, prin muncă și studiu asiduu, să performeze ca expert integrare proiecte la compania "dsm -f irmenich" î n Barcelona, Spania. Aflați povestea succesului ei din interviul ce urmează!
Andreea Dinklage dezvăluie în a doua parte a interviului detalii despre rolul studiilor sale în construirea carierei, succese și planuri de viitor.
La festivitatea de absolvirea masterului din Lisabona, Nova School of Business and Economics / CEMS, unde a cântat în cadrul serbării în fața a 5.000+ de persoane
Cum te-au ajutat studiile absolvite? Cât de utile sunt și ce aplicabilitate au la locul de muncă?
Studiile absolvite m-au ajutat în primul rând prin cunoașterea diferitelor culturi și moduri de a aborda proiecte și de a rezolva probleme. M-au ajutat să îmi dezvolt gândirea și atitudinea pentru a ajunge unde vreau să ajung. Apoi, în timpul studiilor am învățat 5 limbi străine, din care acum vorbesc 3 cursiv pe lângă limbile mele native.
O altă componentă importantă a fost că am învățat să folosesc diferite programe la nivel avansat care mă ajută în munca de zi cu zi. În plus, am învățat despre metodologii și cadre care îmi permit să abordez diferite proiecte care, la prima vedere, par prea complicate de rezolvat, dar posibil a fi finalizate.
Am învățat să lucrez cu date, să le analizez și să trag concluzii. Am învățat despre domeniile finanțelor, marketing-ului, strategiei, sutenabilității, guvernanțe și inteligenței artificiale.
Deși nu folosesc tot ce am învățat în anii de studii, partea de „mindset”, capabilitățile de colaborare interculturale care fac parte din categoria „soft skills”, metodologiile, limbile străine, și programele digitale sunt foarte valoroase și utile nu doar la locul de muncă, ci și în viața de zi cu zi.
Campusul de vis din Carcavelos, Lisabona, Portugalia situat lângă mare
Ai avut vreo experiență academică și în România? Dacă da, cum a fost aceasta?
Din păcate, nu am avut ocazia să merg la școală sau la facultate în România. Singura comparație pe care o am în minte este legată de discuții cu vărul meu: când îi povesteam verișorului meu, care era cu două clase sub mine, ce făceam la matematică și la fizică în Germania, el îmi povestea că în România deja avusese subiectele respective la oră.
Andreea Dinklage la TVR în timpul practicii, împreună cu Carla Tompea, director al Direcției TV și Maria Grăjdan, brand manager
În anii de liceu ai fost elev practicant la TVR și am avut onoarea să îți fiu aproape. Poți descrie în câteva cuvinte cum ai perceput această experiență și la ce ți-a folosit?
Experiența la TVR a fost foarte impresionantă pentru mine ca elevă de 14 ani. Visul meu atunci era să devin moderatoare. Prin urmare, să văd televiziunea din interior, să învăț cum se dă viață conținutului de la TV, începând de la conceperea sa până la difuzare; să pot asista la spectacole din culise, fie ele preînregistrate sau live, a fost foarte impresionant și încă mă mai gândesc la experiențele mele de atunci. Am apreciat mult faptul că m-ați luat cu voi și cu cât entuziasm mi-ați arătat diferitele părți ale televiziunii. A fost o experiență deosebită și foarte diferită de tot ceea ce am văzut după studiul meu de business.
Deși, într-un final am ales alt drum, consider că fiecare experiență care ne arată o lume diferită, care ne permite să interacționăm cu oameni din medii diferite, este foarte valoroasă. Îți deschide ochii și îți dă o energie care te ajută să ajungi unde vrei tu.
Așa am simțit și legat de practica mea la TVR și vă sunt foarte recunoscătoare pentru această experiență!
Andreea Dinklage
Ce sfaturi ai pentru un viitor student care vrea să acceadă la studii universitare sau postuniversitare în afara țării proprii?
Deoarece în business învățăm că „networking-ul” este esențial, eu i-aș sfătui pe viitorii studenți, care vor să studieze în străinătate, să se sfătuiască cu prieteni sau cunoștințe care au plecat în țara în care se gândesc și ei să se ducă. Ii poate ajuta să își lămurească dubiile.
Dacă un studiu în intregime în străinătate nu este fezabil sau pare prea intimidant, i-aș sfătui să se intereseze de proiecte organizate de organizații internaționale sau de către Uniunea Europeană. Cunosc mulți care au plecat la un proiect, o practică sau pentru un semestru în străinătate în cadrul programului Erasmus, spre exemplu. O dată ce ai trecut pragul de a trăi în altă țară, nu o să vrei să te oprești din a obține mai multe experiențe în contexte diferite. Îți dă un sentiment de libertate, de autonomie, de a putea lua deciziile pe care vrei să le iei în medii noi și anturaje de care înainte nici nu știai că ar putea exista.
Care este cel mai mare succes profesional înregistrat de tine până în prezent? Povestește-mi despre el!
În loc să povestesc despre o singură realizare profesională, as vrea mai degrabă să menționez un ansamblu de realizări, care în combinație m-au făcut să mă simt împlinită. În ultimii 5 ani am trăit în 7 țări diferite și am avut oportunitatea să lucrez în 6 limbi diferite (chiar dacă în portugheză mi-a fost un pic mai greu), și să conduc o echipă de per total 40+ persoane în timpul studiului.
Când eram la școală îmi era rușine să vorbesc un cuvânt în franceză, iar acum comunic cursiv cu prietenii francezi și la serviciu. M-am simțit foarte neîncrezătoare timp de mult timp, dar am reușit să învăț să am încredere în mine și să conduc echipe și proiecte în contexte diferite. Faptul că am reușit să trec de bariere interne și externe ca să ajung unde la început mi se părea foarte puțin probabil că pot ajunge, consider eu că este cel mai mare succes al meu. Vreau să subliniez faptul că nu ar fi fost posibil fără ajutorul părinților mei, care m-au susținut și m-au împins să profit de toate oportunitățile posibile.
Andreea Dinklage
Ce planuri de viitor ai?
Un plan concret nu am, fiindcă depinde de multe variabile pe care nu le pot influența. În schimb, am intenția să produc impact pozitiv prin ceea ce fac, în domeniul sustenabilității sau al dezvoltării internaționale. Ma pasionează să „îmbunătățesc” sau să optimizez o situație, să rezolv probleme pe o scară cât mai largă. Ca și în studiu, nu am un plan anume, dar știu când ceva este ceea ce vreau și cand nu este. Vreau să învăț mai multe despre sustenabilitatea ecologică și socială în contexte diferite și să contribui la implementarea sa.
Te-ai gândit să evoluezi profesional la un moment dat și în România, țara ta natală? Ce ți-ai propus să faci pentru România prin prisma pregătirii tale?
Da, m-am gândit și încă mă mai gândesc:) De-a lungul studiilor mele de licență, dorința mea era să lucrez la Uniunea Europeană pentru proiecte legate de România. Însă, la un moment dat, în timpul studiilor mele, m-am decis sa mă axez pe sectorul privat. Așa că am încercat pe altă cale să ajung în România: pentru practica din anul trei de licență, am aplicat la o firmă multinațională în București, dar nu ne-am potrivit la durata stagiului de practică necesară. După aceea, mi-am continuat drumul explorând țări noi și după master asta am vrut să continui să fac.
Intenția mea era să păstrez legătura cu România, spre exemplu cum am făcut printr-un proiect în care am lucrat ca analist regional pentru piața din România.
În viitor mi-aș dori să lucrez la proiecte internaționale în ansamblu și să pot face legătura cu România. Mi-aș dori să pot oferi României o scenă în contextul internațional cu tot potențialul pe care îl are țara noastră.
Andreea Dinklage
Trăim într-o era a materialismului, a vitezei. Nu mai avem răbdare, vrem să obținem totul repede și fără prea mult efort. În final, te rog să transmiți un gând, un sfat pentru tinerii care nu investesc suficient în educație și pentru tinerii care vor să reușească să se autodepășească, să își clădească un viitor elegant!
Există atât de multe oportunități despre care, în lumea noastră personală actuală, nici măcar nu știm sau nu ne putem imagina. Pentru mine, educația este cheia pentru a accesa aceste lumi nedescoperite. Cu cât învățați mai mult, cu atât vă extidenți mai mult viziunea asupra lumii, vă extindeți orizontul. Cu cât învățați mai mult, cu atât veți avea mai mult acces la toate oportunitățilepe care poate nici nu vi le-ați imaginat.
Este un sfat pe care îmi imaginez că tinerii l-au auzit de atâtea ori, dar îi încurajez să afle și să experimenteze, să caute, să cerceteze, să iasă din zona lor de confort, să învețe ceva nou, să viziteze locuri necunoscute. Se vor surprinde pe ei înșiși cu câte vor descoperi și câtă satisfacție vor putea obține prin studiu, muncă, curiozitate și perservernță. Sună ca un cliseu, dar este adevarat!
Andreea Dinklage
***
Mulțumiri Andreei Dinklage pentru interviul acordat Mariei Grăjdan pentru TVR și mult succes în cariera ei care se conturează atât de promițător, inspirând prin puterea exemplului personal alți tineri. Vedeți și aici cum gândește un tânăr ambițios și hotărât!
Ați parcurs a doua parte a interviului și puteți citi sau reciti prima parte a interviului cu Andreea Dinklage publicată marți, 17 septembrie, accesând secțiunea Reportaj și analiză a site-ului TVR.
***
Credit foto: Andreea Dinklage
***
Interviu realizat de Maria Grăjdan