REPORTAJ-ANALIZA
Vine o vreme când îți revizuiești proiectele de viață. Descoperi odată cu vârsta ce ai învățat, ce ai pierdut și te întrebi după ce mai alergi. Înțelegi că prejudecățile și așteptările celorlalți ți-au consumat timp și energie. Tu ce-ți dorești, de fapt?
După ce ai sărbătorit 30-40 de ani, simți cât de prețioasă și rapidă e cursa prin viață. „Lista cu ce ți-ai dori să faci”, când n-ai bifat nici jumătate din ea, este înlocuită realist și imediat de „Lista cu ce n-ai mai vrea să faci niciodată”. Arăți că ai înțeles că nu trăiești pentru votul popular, ci îți prețuiești fiecare clipă (rămasă). Ce pun oamenii pe lista asta? Nu mai vor nunți, croaziere, nu mai vor să le facă pe plac celorlalți, nu mai acceptă jignirile, mai ales pe cele în public, la masa în familie sau la telefon, când rudele insistă pe un număr de copii și un număr cu soț trecut la întreținere.
Nu te supăra, dar mai am 20 de ani de trăit și nu vreau să-i irosesc
Anti-bucket list este lista lucrurilor pe care nu ți le mai dorești, pe care nu vrei să le mai faci. Conceptul este răspândit în presa de limbă engleză și în literatura de specialitate, în capitolele tot mai generoase în ultimul deceniu despre dezvoltare personală, afirmare și descoperire.
Stephen Gerard, om de afaceri, investitor și speaker american, și-a întocmit anti-bucket list-ul în septembrie 2023, pentru Forbes:
„Tocmai am împlinit 60 de ani și, dacă am noroc, cred că mai am 15-20 de viață activă. Când am scris lista asta, m-am simțit eliberat să pot spune, simplu și politicos, „Nu mă interesează”, despre unele activități și lucruri care îmi veneau în minte. Poate că anti-bucket list poate să ducă la adevărata listă de dorințe. Iată unele dintre dorințele de pe lista cu ce nu vreau să mai fac:
1. Călătorii. Să nu vă supărați când veți vedea țările de pe lista mea, știu că unele sunt fascinante și că merită să fie văzute. Dar pe mine nu mă interesează, nu voi călători acolo: China (am fost deja de două ori), India, Antarctica, Rusia, unele țări din America Centrală și America de Sud.
2. Vinuri. De mulți ani colecționez și mă concentrez doar pe vinuri din Italia, Franța și pe câteva din California. Altceva nu mă interesează.
3. Investiții. Nu am să investesc în lucruri care sună interesant, dar la care nu mă pricep. Nu mă apuc acum să cercetez și să devin expert. Deci nu am să investesc, de exemplu, în criptomonede.
4. Cercul de prieteni. Nu mai e o prioritate pentru mine să-mi fac prieteni noi. Viața mea e plină: am vecini, prieteni, parteneri de golf și de afaceri, amici din facultate, plus toată familia. Îmi sunt de ajuns.”
Credit foto: peopleimages.com, Shutterstock
Un articol de pe Bored Panda dezvăluie cum un utilizator Reddit i-a invitat pe ceilalți de pe platformă, în iunie 2024, să împărtășească lista de lucruri pe care nu le vor mai face. De la alergatul după celebritate până la cazarea în hosteluri, iată ce au scris oamenii:
Să-mi neglijez dantura, să evit dentistul.
Să-mi cumpăr apartament într-un bloc (de proprietari, cu asociație de proprietari).
Să am o relație cu un bărbat misogin.
Să merg la Disneyland care e o pierdere de timp și de bani.
Să comand ceva extrem de picant doar ca să-mi impresionez partenerul/ partenera.
Să plec în croazieră. Mâncare proastă, băuturi îndoite cu apă, aglomerație, un coșmar scump.
Să-mi consider toți colegii prieteni.
Să beau alcool.
Să particip la evenimente cu mii sau sute de mii de oameni. Poți descoperi că ești claustrofob, dar, în afară de asta, în general sunt riscante, te expun la multe pericole.
Să mai fac o nuntă. Dacă am divorțat și mi-e bine, de ce să mă obosesc cu o nouă căutare a unui partener și cu o nouă zi scumpă și stresantă?
Să-mi pierd vremea să le demonstrez celorlalți ce om bun sunt și ce bine ar fi dacă s-ar împrieteni cu mine.
Să stau în hosteluri. E bine că ele există pentru tinerii care nu își permit o cazare mai bună, dar după o anumită vârstă vreau confort, intimitate și vreau să mă bucur că am bani pentru un hotel curat.
Internetul este plin de astfel de liste, unele scrise la supărare, altele - după ce autorii lor au trecut de pragul psihologic și matematic al unor vârste: 40, 50, 60. Timpul lor a trecut și cu lecții învățate. Iată câteva dintre „non-dorințele” turiștilor cu experiență:
Să stau pe locul din mijloc în avion.
Să mănânc mâncare exotică, mai ales fix înainte de zbor.
Să merg la Roma în august.
Să îi insult pe localnici.
Să călătoresc cu un autobuz de noapte.
Să plec în croazieră, mai ales cu un grup enervant.
Să nu mă preocupe cazarea înainte de a pleca.
Dragii mei, sunt singură, fericită și mă duc așa durdulie la plajă. E viața mea!
Un vis de pe „Lista cu non-dorințe” devine acceptarea mustrărilor de la amici și rude că ești necăsătorit și că n-ai copii. Și înghițirea umilirii publice - că e stradă, televiziune ori presă tabloidă - că un corp supraponderal nu are ce căuta pe plajă, în condițiile în care Iată - și exemplele în social media abundă - ce siluete superbe au cutare modele, actrițe, influenceri! În ultimii ani, editoriale, comentarii și chiar adevărate manifeste au luat apărarea ori, mai bine spus, au susținut drepturile tuturor persoanelor, cu orice dimensiuni și oricâte kilograme, de a se bucura de vară, vacanță și, în fond, de viață personală și intimitate.
Credit foto: nazarovsergey, Shutterstock
E timpul să ia cineva atitudine! Și cineva chiar a luat. Nu, noi, femeile singure, nu suntem disperate după un partener, susține un articol din The Times. Mândră și măritată? Mai gândește-te, spune dr. Bella DePaulo, cercetătoare americană, necăsătorită. Dacă ai plâns când Tom Cruise i-a spus lui Renée Zellweger, în „Jerry Maguire”, Tu mă faci să fiu complet, nu citi mai departe. Dacă te-ai bucurat când Bridget Jones l-a întâlnit pe Mr. Right, Bella DePaulo are o veste pentru tine: te înșeli. DePaulo este cercetătoare și autoare de cărți; munca ei de-o viață schimbă felul în care ne uităm la singurătate și celibat (en: singleness, singlehood), începând cu ideea că ele ar fi ceva trist.
Pentru necăsătoriții cronici, spune ea, a fi singur nu e doar starea lor civilă, e chiar identitatea lor. Chiar dacă societatea ridică în slăvi cuplurile, cei singuri nu vor milă și nici nu au nevoie de ea. Viața ca persoană singură nu înseamnă că e mai puțin viață. Pentru cei singuri în inimă, neîndrăgostiți de cineva, viața lor este cea mai bună, mai plină de sens, mai împlinită și mai veselă viață, spune Bella DePaulo.
Ea are 70 de ani și nu a fost căsătorită niciodată. A avut câteva relații scurte cu bărbați, când a fost tânără, dar își dorește să nu le fi avut. Timp de mai mulți ani, în tinerețe, a crezut că doar se molipsește ea mai greu cu microbul căsătoriei, pentru că toți ceilalți păreau obsedați. Apoi și-a dat seama că n-o să se molipsească niciodată, pentru că era, cum spune chiar ea, singură în inimă (single at heart). Nu e singură pentru că e o singuratică sau pentru că nu l-a întâlnit pe Mr. Right. Doar nu vrea să fie într-un cuplu. Niciodată. Și nici n-a fost.
Credit foto: belladepaulo.com, Doug Ellis Photography
Ușor surprinsă, a descoperit că nu e singura care gândește așa. Cu doctorat la Harvard și fiind cadru didactic afiliat la Departamentul de Psihologie și Științe ale Creierului de la University of California din Santa Barbara, DePaulo a fost mult timp mirată de cât de diferit era tratată profesional și social de către colegii ei căsătoriți. La serviciu, i se dădeau orele de seară, care erau dificil de acoperit de către profesorii căsătoriți. În timpul săptămânii, toți luau prânzul împreună. În weekenduri, prânzul era luat între cupluri. Odată, la o petrecere, a întrebat-o pe o colegă necăsătorită dacă a avut experiențe similare și până la sfârșitul serii avea o mulțime de povești. Și-a dat seama că putea ieși o carte din asta, dacă nu chiar un domeniu de specializare. Era psiholog în domeniul minciunii și în depistarea minciunii, dar acum este cercetător cu normă întreagă în domeniul celibatului, cu o carte care îi susține teza „Single at Heart: the power, freedom and joy of single life”.
Sunt multe cărți despre cum să fii fericit cât timp cauți dragostea, spune ea, dar toate au premisa că a fi singur nu este ceea ce vrei, de fapt. Ea consideră că unii oameni vor să fie singuri ca mod de viață pozitiv și activ, nu ca o convalescență după o despărțire urâtă. Detaliile din viețile oamenilor singuri pe care i-a intervievat pentru cercetările ei au fost diferite: unii sunt mai sociabili decât alții, unii sunt mai preocupați de relații intime în timp ce alții nu sunt deloc interesați de ele. Dar toți au în comun trei elemente: sunt mai fericiți singuri decât au fost în cuplu, le place libertatea pe care o au și le place singurătatea. Contrar a ceea ce se crede, nu sunt mai puțin capabili să fie fericiți decât persoanele căsătorite. „Oamenii consideră că s-a demonstrat științific că, dacă ești căsătorit, ești mai fericit și mai sănătos, când, de fapt, sunt zeci de studii care arată că persoanele căsătorite ajung să fie la fel de fericite sau nefericite, ca atunci când ar fi singure.”
DePaulo mai crede că societatea „fetișizează” căsătoria și demonizează singurătatea: în filme, femeile singure sunt triste sau periculoase, iar bărbații singuri sunt niște ciudați, retrași în subsolul părinților unde se joacă toată ziua pe calculator. Este adevărat că oamenii au evoluat și au devenit animale sociale, dar poți fi animal social cu prietenii tăi și rudele tale. Evoluția nu înseamnă verighetă, spune ea, deși nu este împotriva căsătoriei. Ce o frustrează pe DePaulo este incorectitudinea și discriminarea cu care se confruntă cei necăsătoriți.
„Nu sunt împotriva relațiilor romantice, nici împotriva îndrăgostirii. Dar am o problemă cu supraaprecierea acestora și cu subaprecierea celorlalte relații importante din viața noastră, precum și cu mitologia că, dacă vei găsi acea persoană unică și i te vei dedica întru totul, toată viața ta va fi în ordine. Cum ar fi să fie adevărat! Încerc să schimb această mentalitate și să le spun oamenilor că lucrurile pe care le-au crezut întotdeauna adevărate nu sunt neapărat adevărate. Sau că nu sunt adevărate pentru toți.“
Dr. Bella DePaulo pentru tvr.ro, în august 2024:
Aveți date și despre comunitățile de cetățeni de origine est-europeană din SUA, referitoare la subiectul pe care îl cercetați?
Persoanele din țările Europei de Est au răspuns la chestionarul meu „Are you single at heart?” (Ești singur în inimă?) care a fost online și este, de asemenea, în cartea mea Single at Heart. Deci m-au ajutat să înțeleg ce înseamnă „singur în inimă”.
Cum credeți că influențează comunitățile tradiționale - de exemplu zonele rurale - alegerea modului de viață de celibatar? Migrația economică contribuie la emanciparea femeilor și le oferă varianta de a fi necăsătorite și realizate. Ce credeți despre asta?
Bună observație, bine spus. Oamenii care au siguranță financiară se susțin mai bine singuri, fără să trebuiască să se sprijine pe un partener ca să se descurce.
Ce replică sugerați, care să fie puternică, dar și politicoasă, ca răspuns la întrebări deplasate de genul „Ai copii? Ești căsătorită?” puse de rude, colegi sau necunoscuți într-un aeroport?
„De ce mă întrebi?” (Kris Marsh a sugerat acest răspuns în cartea ei „The Love Jones Cohort: Single and Living Alone in the Black Middle Class”.)
Il Gran Finale
În Țările de Jos, este legal să îți iei concediu pentru îngrijirea unui prieten sau a unei rude, după ce o organizație pentru drepturile persoanelor necăsătorite le-a susținut public timp de peste 30 de ani (CISA, Centre for Individuals Living Alone), conform informațiilor din iulie 2024 de pe grupul online de studii asupra celibatului Singlehood Studies Group, cu 200 de membri din întreaga lume.
Tornada mass-media pornită din SUA în august 2024 - după ce a reapărut în spațiul public o declarație politică împotriva femeii cu pisică și fără copii - a dus la o explozie în social media: vedete de cinema și meme virale au dat imediat replica și palme răsunătoare pe obrazul acestei expresii. Taylor Swift, un megastar mondial al momentului, a pozat pe coperta Time în decembrie 2023 cu o pisică în jurul gâtului și replicile media din această vară au readus în atenție acea fotografie. Taylor Swift nu are copii, nu e căsătorită. Reacția a fost pe placul Bellei DePaulo care nu are pisică: „Oamenii singuri și fără copii nu mai suportă să fie jigniți. Nu vă mai luați de noi, că nu mai acceptăm!”
Credit foto: Nataliabiruk, Shutterstock
***
Surse (de inspirație):
The Anti-Bucket List: Listing Things You Are Not Going To Do (forbes.com)
“Once Was Enough Forever”: 30 ‘Anti-Bucket List’ Things People Swear Never To Do Again | Bored Panda
The anti-bucket list: 15 things you never want to go through | Stuff
No, we single women are not desperate for a partner (thetimes.com)
Living Single | Psychology Today
Credit foto imaginea principală: Gorodenkoff, Shutterstock