loader
Foto

Scor strâns la referendumul pentru aderarea R. Moldova la UE. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, în turul doi al prezidențialelor

REPORTAJ-ANALIZA

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a finalizat, luni seară, numărarea voturilor în toate cele 2.219 secţii de votare constituite pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

 

Datele centralizate de CEC arată că, în primul tur al prezidenţialelor, au votat 1.546.077 alegători, iar dintre aceştia, cei mai mulţi, 656.354, adică 42,45%, au optat pentru actuala lideră de la Chişinău, Maia Sandu, transmite Agerpres.

Pe locul al doilea s-a situat fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, care candidează din partea Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) şi care a acumulat 401.726 voturi, reprezentând 25,98% din totalul alegătorilor.

Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo se vor cofrunta în turul al doilea al prezidenţialelor, care va avea loc pe 3 noiembrie.

În ceea ce privește rezultatul referendumului de aderare la UE a Republicii Moldova, după centralizarea voturilor din 2.219 secții de votare (100%), alegătorii pro-europeni au obținut o victorie la limită: DA - 50,46% (751.235 de voturi), NU - 49,54% (737.639 de voturi).

„Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” – a fost întrebarea la care au trebuit să răspundă prin vot cetățenii Republicii Moldova.

Ce acuzații aduce Maia Sandu

„Moldova s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei”, a transmis în noaptea de duminică spre luni președinta Maia Sandu, după primele rezultate preliminare privind votul la referendum, relatează TVR Info.

„Moldova s-a confruntat azi şi în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei din ţara noastră. Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate. Avem probe şi informaţii precum că ţinta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exerciţiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică şi panică în societate. Nu vom renunţa să apărăm libertatea şi democraţia. Aşteptăm rezultatele finale şi vom reveni cu decizii”, a afirmat Maia Sandu.

Cristina Gherasimov, vicepremier al Republicii Moldova și șefă a integrării în UE, a declarat zilele trecute pentru POLITICO că guvernul consideră aderarea la UE ca fiind o chestiune „existențială”, date fiind amenințările Moscovei. „Nu există un plan B” pentru câștigarea referendumului, a adăugat ea.

La alegerile de duminică s-au prezentat la urne 1.561.726 alegători, 51.65% din totalul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale. Cei mai activi au fost cetățenii cu vârsta între 36 și 65 de ani.

Sursă foto: Belish / Shutterstock.com

 
Munca etnologului și a antropologului în România, în dezbatere la „Deceniul ascuns”

Seria documentară "Deceniul ascuns-mărturii din România anilor 80'” a ajuns la finalul primului sezon. Sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 17:00, la ...

Andreea Răsuceanu:

Invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion", sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 10:00, este Andreea Răsuceanu – scriitoare și critic ...

Creștere fulminantă a cazurilor de tuse convulsivă în România, în 2024. De ce sunt atât de mulți copii afectați și cum poate fi prevenită boala

Cu patru decese la sugari și peste 2.000 de îmbolnăviri până la finalul lunii octombrie, față de 16 cazuri în tot anul 2023, infectările cu tuse ...