loader
Foto

Remember Amza Pellea – filme de referinţă, la TVR Internaţional

TVR Internaţional a programat, în perioada 1- 3 aprilie, mai multe filme în care l-ați putut vedea pe Amza Pellea, actorul de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 85 de ani.

 

Amza Pellea s-a născut la Băilești, la 7 aprilie 1931. A absolvit cursurile Colegiului Național „Carol I” din Craiova. Amza Pellea a jucat la Teatrul Național din Craiova, la Teatrul Mic, Teatrul „Nottara”, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București şi a fost şi profesor la IATC.

Dincolo de reuşitele de pe scenă, personalitatea lui a străbătut vremea şi datorită interpretărilor pentru marele ecran – cinefilii de toate vârstele cunoscându-l în rolul domnitorului din Mihai Viteazul și în dublu rol în comedia „Nea Mărin miliardar”.

Personaj unic şi nemuritor pentru publicul românesc, Nea Mărin a fost conceput de marele actor - textele pentru înregistrările tv erau scrise în întregime de Amza Pellea. Lungmetrajul nu face decât să dea o nouă dimensiune interpretării despre păţaniile şi pildele olteanului de la sat ajuns în vârtejul urban.

(w235) Amza PellePe scena craioveană a jucat în „Ce înseamnă să fii onest”, de Oscar Wilde, „Ani de pribegie”, de Aleksei Arbuzov, „Gâlcevile din Chioggia”, de Carlo Goldoni, „Hamlet” de Shakespeare, „Fântâna turmelor”, de Lope de Vega.

Pe scena Teatrului de Comedie, spectatorii vremii l-au putut vedea, în anii 60-70, în „Svejk în al Doilea Război Mondial”, de Brecht, „Somnoroasa aventură”, de Teodor Mazilu, „Capul de rățoi”, de George Ciprian, „Un Hamlet de provincie”, de Cehov.

La Teatrul Național din București, Amza Pellea a jucat roluri în „Comoara din deal”, de Corneliu Marcu şi în „A treia țeapă”, de Marin Sorescu.

(w235) Amza PellePersonajele principale din filmele „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” şi „Osânda” ilustrează potenţialul dramatic al carismaticului actor: Amza Pellea a câștigat, în 1977, premiul pentru cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul Manolache Preda din „Osânda”, unde a jucat alături de Gheorghe Dinică și Ernest Maftei, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după „Velerim și Veler Doamne", de Victor Ion Popa.

Actorul a murit pe 12 decembrie 1983, la București, la 52 de ani.

TVR Internaţional a programat, la sfârşit de săptămână, mai multe filme în care îl puteţi (re)vedea pe Amza Pellea, în mai multe registre actoriceşti – de la umorul nebun din „Nea Mărin miliardar” la nuanţele tragismului din „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”.

Neamul Şoimăreştilor

Vineri, 1 aprilie, orele 15:00 şi 01:30

Regia: Mircea Drăgan

Cu: George Calboreanu, Ştefan Ciubotăraşu, Mihai Boghiţă, Ion Besoiu, Amza Pellea, Dina Cocea.

(w882) Neamul Şo

Pelicula istorică, de aventuri, este ecranizarea romanului omonim al lui Mihail Sadoveanu. Producţia cinematografică are acţiunea plasată în Moldova și Polonia secolului al XVII-lea, în timpul luptelor pentru domnia Moldovei. Povestea pune accentul pe dragostea imposibilă dintre un oştean viteaz, credincios domnitorului, şi fata boierului ce i-a ucis tatăl. Pe acest fond romantic urmărim şi lupta pentru luarea în stăpânire a pământurilor furate de boieri.

Filmul a primit Premiul de excelenţă pentru calitatea imaginii şi pentru ingeniozitatea mişcărilor de aparat, la al IV-lea Congres UNIATEC de la Milano şi, la Mamaia, Premiile pentru muzică şi pentru interpretare masculină, decernat lui Ion Besoiu. Filmările au avut loc în intervalul decembrie 1963 – august 1964, cu exterioare filmate la Suceava, Voroneţ, Suceviţa, Câmpulung Muscel, Sighişoara şi cu scene de interior filmate la Buftea.

Nea Mărin miliardar

Sâmbătă, 2 aprilie, orele 10:00 şi 18:00

Regia: Sergiu Nicolaescu

Scenariul: Vintilă Corbul, Eugen Burada, Amza Pellea

Cu: Amza Pellea, Draga Olteanu-Matei, Jean Constantin, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Stela Popescu, Ştefan Bănică.

(w882) Amza Pelle

„Creat în întregime de Amza Pellea, el este în întregime opera unui excelent actor şi fin observator al psihologiei oemenşti, înzestrat totodată cu multă invenţie umoristică, personajul neavând o configuraţie anterioară mitică, aşa ca Păcală sau Tândală. Acum Nea Mărin există în deplinătatea cuvântului, are o identitate incontestabilă, aceasta constituind principala lui virtute artistică, deloc neglijabilă. Sergiu Nicolaescu a trebuit doar să-i dea drumul în film, fiindcă oricare ar fi calitatea acestuia, Nea Mărin, şi încă miliardar, umple sălile de spectacol.” (Ovidiu S. Crohmălniceanu)

Dacii

Sâmbătă, 2 aprilie, orele 15:00 şi 01:00

Regia: Sergiu Nicolaescu

Scenariul: Titus Popovici

Cu: Amza Pellea, Pierre Brice, Emil Botta, György Kovács, Georges Marchal.

(w235) Amza PelleAcţiunea dramei se petrece în anii 86-88 d.Hr, când Domiţian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia. Expediţia a fost condusă de generalul roman Cornelius Fuscus.

Reconstituire a posibilei vieţi a „celor mai viteji dintre traci”, în Dacia anului 87, când primul atac al legiunilor romane, condus de Cornelius Fuscus este respins de vitejii daco-geţi. Dar răgazul păcii nu mai poate dura mult. Primul lungmetraj al lui Sergiu Nicolaescu, pe un scenariu de Titus Popovici, într-o coproducţie europeană. Depăşind locurile comune ale genului, realizatorii reuşesc performanţa unei drame istorice spectaculare într-un climat specific local”. (Tudor Caranfil)

* 1967 - Selectat pentru premiul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago;

* 1968 - Festivalul filmului de la Praga – Premiul III

 

Trei zile şi trei nopţi

Sâmbătă, 2 aprilie, ora 22:00

(w235) Amza PelleRegia: Dinu Tănase

Scenariul: Alexandru Ivasiuc, Roxana Pană

Cu: Petre Gheorghiu, George Constantin, Ion Caramitru, Amza Pellea, Gheorghe Dinică, Gabriel Oseciuc, Fory Etterle, Irina Petrescu.

Ecranizare a romanului "Apa" de Al. Ivasiuc.

În 1946, într-un oraş transilvănean de graniţă, un grup de speculanţi înfometează oraşul. Un paznic, care descoperă câteva vagoane de alimente ascunse, este ucis.

„Reconstituiri de atmosferă în care e interesant şi expresiv urmărită psihologia colectivă a mulţimii." (Tudor Caranfil)

Detaşamentul Concordia

Duminică, 3 aprilie, orele 15:00 şi 01:00

(w235) Amza PelleRegia şi scenariul: Francisc Munteanu

Cu: Ovidiu Iuliu Moldovan, Elena Albu, Cornel Coman, Gheorghe Cozorici, Ion Marinescu, Fory Eterle, Ion Dichiseanu, Amza Pellea

Mihai Ştefănescu, un locotenent pirotehnician, reuşeşte să scape de urmărirea Siguranţei şi ia legătura cu comuniştii din Ploieşti. Scopul lor este acela de a arunca în aer o rafinărie care alimenta armata germană. Însă întoarcerea armelor împotriva hitleriştilor impune apărarea rafinăriei.

 

Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte

Duminică, 3 aprilie, ora 22:00

(w235) Amza PelleRegia: Sergiu Nicolaescu Scenariul: Titus Popovici

Muzica: Tiberiu Olah

Cu: Amza Pellea, Cristian Şofron, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Ioana Bulcă, Octavian Cotescu

Dramă inspirată din nuvela „Moartea lui Ipu” a scriitorului Titus Popovici.

Vara anului 1944. Filmul prezintă cinismul şi ipocrizia conducătorilor unei comunităţi rurale transilvănene, care îl conving pe Ipu, cel considerat „nebunul satului”, să-şi asume vina uciderii unui ofiţer german pentru ca ei să scape de represalii.

* 1972 - ACIN - Premiile pentru interpretare masculină - Gheorghe Dinică - şi coloană sonoră – Anuşavan Salamanian

***

Filmele pot fi urmărite livestream pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

Logo

 
Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...