loader

Regina Ana a României la 90 de ani, într-o ediţie specială Ora Regelui

RECOMANDARI

Miercuri, 18 septembrie, de la ora 21.55, la TVR 1 şi online, pe TVR+

 

Miercuri seară, de la ora 21.55, TVR 1 difuzează o ediție specială Ora Regelui, în cadrul căreia telespectatorii pot urmări documentarul Ana a Romaniei. Portretul Reginei la 90 de ani, realizat de Marilena Rotaru. Emisiunea poate fi văzută şi online, pe www.tvrplus.ro.

La 18 septembrie 1923, în al XVI-lea arondisment al Parisului, s-a născut prințesa Anne de Bourbon-Parma, devenită, prin căsătoria în exil cu Regele Mihai, la 10 iunie 1948, Regina Ana a României. A copilărit în Franţa, dar, după izbucnirea războiului, în 1939, la 16 ani, a plecat împreună cu familia în Spania şi în Statele Unite ale Americii, viaţa ei fiind una atipică pentru o prinţesă.

La New York a studiat pictura şi, pentru a-şi câştiga existenţa, a lucrat ca vânzătoare într-un magazin. La nouăsprezece ani s-a înrolat voluntar în armata franceză. A fost împreună cu regimentul ei în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania, până la sfârşitul războiului, fiind decorată cu medalia Crucea de război a Franţei. Alături de Regele Mihai, Regina Ana a trăit şi cei 50 de ani de exil, timp în care nu a renunţat să clădească Familia Regală a României şi, aşa cum ea însăşi mărturiseşte, „să se identifice cu sufletul țării”.

„Regina Ana împlineşte astăzi 90 de ani. Nici o soţie de rege, de domnitor sau de împărat nu a mai atins o asemenea longevitate. Frumuseţea  este atât a numărului, cât şi a faptului că Regina Ana nu a adăugat ani vieţii, ci a dat viaţă anilor. Alături de Regele Mihai, Regina Ana este purtătoarea Coroanei Române, care a dat identitatea şi prosperitatea Regatului Român”, declară realizatoarea Marilena Rotaru, cea care şi-a dedicat cea mai mare parte a carierei sale reflectării vieţii şi activităţii Familiei Regale a României.

 

Realizator: Marilena Rotaru

 

Despre Ora Regelui la TVR 1:

Emisiunea Ora Regelui reflectă prezentul românesc prin prisma valorilor şi principiilor Coroanei. Pe durata unei ore, programul cuprinde reportaje, interviuri şi dialoguri pe teme culturale, diplomatice, religioase, politice, juridice, economice, constituţionale – toate din perspectiva reprezentării statale şi a intereselor fundamentale româneşti. Ora Regelui încearcă, prin dovezi şi mărturii, să facă lumină în istoria României, reinterpretată şi modificată în ultimii 70 de ani, să ofere românilor adevărul despre perioada monarhiei, despre rolul Regelui Carol I în modernizarea ţării sau câştigarea independeţei, despre cum a ajutat Casa Regală România, despre rolul Regilor României în evoluţia societăţii româneşti. În emisiunea Ora Regelui de la TVR 1, telespectatorii pot urmări imagini de arhivă cu şi despre toţi regii şi reginele României, începând cu Regele Carol I şi Regina Elisabeta, Regele Ferdinand, Maria, copiii acestora, Regina Mamă Elena, Regele Mihai, Principesa Moştenitoare Margareta, dar şi imagini actuale, din viaţa de zi cu zi a Casei Regale a României. În programul realizat de echipa de patru profesionişti ai TVR - realizatorii Camelia Csiki, Bogdan Şerban Iancu, Marilena Rotaru şi producătorul Maria Cristina Ţilică - apar oameni de ştiinţă, de artă, diplomaţi, scriitori, precum şi analişti români şi străini. De asemenea, sunt ilustrate cele mai semnificative şi prestigioase prezenţe regale româneşti în capitalele lumii. Întreaga colecţie a emisiunii Ora Regelui poate fi urmărită şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro.

 
Care sunt semnele care arată că un copil este victima hărțuirii și ce pot face părinții

Un copil victimă a hărțuirii se va lupta cu sentimentele de vină și rușine, va ajunge să fie foarte retras, să refuze mâncarea și să aibă ...

Interviu-eveniment la TVR Cultural cu remarcabilul tenor Plácido Domingo

Artistul cu o prodigioasă carieră artistică neîntreruptă de peste o jumătate de secol a acordat un interviu în exclusivitate Televiziunii ...

Istorii ascunse: Comoara din peştera Ponorici – Cioclovina

Arheologii și speologii au lucrat împreună în peştera Ponorici – Cioclovina cu apă, acolo unde a fost descoperit cel mai mare depozit european ...