loader
Foto

Un sfert de veac de „Garantat 100%”. Cu Cătălin Ştefănescu

„Contează ce faci cu invitatul cu care stai de vorbă, cât de mult și de autentic e conținutul care rămâne în urma acestei întâlniri”, ne spune, din experienţă, vedeta TVR.

 

„Garantat 100%” împlineşte 25 de ani de emisie. Într-un scurt interviu, realizatorul şi moderatorul Cătălin Ştefănescu face un „bilanţ” al întâlnirilor prilejuite de emisiunea de la TVR 1. Pe 13 octombrie, la ora 23.00, jurnalistul ne aşteaptă să descoperim povestea primului invitat al noului sezon „Garantat 100%”.

 

E o toamnă specială pentru Cătălin Ştefănescu. Pentru că este a douăzeci şi cincea toamnă în care, cu şarmu-i caracteristic, îşi provoacă interlocutorii la un dialog ce curge ca nicăieri altundeva. Pentru că, într-o atmosferă parcă vrăjită, invitaţii se deschid şi se lasă văzuţi într-o lumină aşa cum nu au mai făcut-o. De un sfert de veac, din fotoliul sau de pe canapeaua din faţa sa, ni se dezvăluie Oameni. Iar semnătura lui Cătălin Ştefănescu girează întâlniri una şi una.

În această toamnă, „Garantat 100%” continuă la TVR 1 cu un nou sezon. Din 13 octombrie, urmărim alte dialoguri pline de farmec, naturaleţe şi acel quelque chose ce ne ţine ochi şi urechi în faţa micilor ecrane. Cum priveşte realizatorul şi moderatorul Cătălin Ştefănescu cei 25 de ani de emisiune, ce amintiri deosebite are şi cum vede viitorul întâlnirilor „Garantat 100%” ne spune chiar el, într-un scurt interviu.

Un sfert de veac de dialoguri frumoase... E mult? E puţin? Ce înseamnă pentru tine?

C.Ş.: Înseamnă o bucurie imensă. Un pic de nostalgie. Și un pic de amărăciune. Bucurie, că mi-am făcut și îmi fac meseria așa cum am crezut și așa cum cred de cuviință. Nostalgie, pentru că aveam 30 de ani când am început această emisiune. Amărăciune, pentru că nu de puține ori a trebuit să existe o luptă pentru supraviețuirea emisiunii.

Dacă te gândeşti acum, pe loc, care dintre ediţiile „Garantat 100%” îţi vine în minte şi de ce?

C.Ş.: Poate că prima. Pentru pasiunea, entuziasmul și respectul față de profesie, care animau întreaga echipă. Toate astea s-au păstrat până azi. Le sunt foarte recunoscător colegilor de la Cluj, unde am început acest proiect, așa cum le sunt recunoscător colegilor de la București, cu care lucrez de atâția ani. E o bucurie să-i întâlnesc în fiecare zi de filmare – nu zic asta așa, pentru că dă bine la interviu, ci pentru că așa e. Și le sunt profund recunoscător sponsorilor noștri, fără de care emisiunea nu ar fi supraviețuit.

(w882) Cătălin

Ai ratat vreun invitat pe care ţi l-ai fi dorit foarte mult să vină la „Garantat 100%”?

C.Ş.: Nu știu dacă „ratat” e cuvântul potrivit. Deși cred că așa aș fi formulat și eu cu niște ani în urmă. Cu timpul, am înțeles că nu contează lista de invitați. Că nu felul ăsta de repertoriu contează. E ca și când ai avea un insectar, în care ai și exemplare rare. Contează ce faci cu invitatul cu care stai de vorbă, cât de mult și de autentic e conținutul care rămâne în urma acestei întâlniri. O replică întâlnită uneori e „Am văzut că l-ai avut pe…”. Nu doar că sună rău. E, într-un fel, o dovadă a felului în care se gândește azi în meseria asta. Pentru unii, e suficient ca o personalitate cunoscută să fie trecută pe listă. Bifată. Ca să-ți răspund, da, evident, sunt mulți cu care nu am reușit să filmez un dialog.

Dintre întânirile de la „Garantat 100%”, a fost vreuna care să fi avut vreun impact major asupra ta, să te fi influenţat în mod neaşteptat?

C.Ş.: Toate întâlnirile mă influențează într-un fel anume. La „Garantat 100%”, încercăm să facem un serviciu public. Adică, exact ceea ce e în fișa postului și în esența ideii de televiziune publică. Încercăm să facem o emisiune de cultură care să fie de folos publicului, adică să inspire, să trezească gustul pentru lectură, pentru descoperirea feluritelor chipuri ale artei, să cultive ideea de dialog civilizat, să folosească o limbă română cât mai corectă. Și, nu în ultimul rând, să promoveze lucruri de interes pentru spațiul nostru public, pentru modelul civilizațional la care aspiră societatea noastră.

Iei în calcul modificări în formatul „Garantat 100%” din sezoanele viitoare? Ce schimbări ţi-ai dori să faci în emisiune? Îşi au locul?

C.Ş.: Nu știu. Chiar nu știu. Suntem aici, împlinim 25 de ani de când există emisiunea asta, nu ne e rușine cu ceea ce am făcut până acum și credem că întotdeauna se poate mai bine.

Cum te vezi peste 25 de ani?

C.Ş.: E un exercițiu care-mi lipsește. Nu știu dacă e bine sau nu. Dar nu mă gândesc la asta.

Ce mai e... Garantat 100% în zilele noastre?

C.Ş.: Bună întrebare. Pentru unii, iubirea. Pentru alții, Divinitatea. Tot aici pot intra și banii, puterea, smerenia, ura, generozitatea, indiferența, solidaritatea, prietenia, cinismul, dușmănia – sunt atâtea și atâtea, în funcție de felul fiecăruia de a vedea lumea. Pentru emisiunea noastră, garantat 100% e spiritul ideii cu care am început acum 25 de ani. O idee care nu s-a stins. Și nici n-a obosit.

 

„Am fost mereu cu un picior în Occident, dar cu sufletul în România” – Edi Schneider, aka DJ Phantom, invitat în prima ediţie din noul sezon „Garantat 100%”

Duminică, la ora 23.00, Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă la TVR 1 să descoperim povestea primului invitat al noului sezon „Garantat 100%”.

Născut la Sebeş, dar crescut în Germania până spre vârsta adolescenţei, Eduard Schneider a studiat în Germania și în Franța, iar în 1996, la 26 de ani, a decis să se întoarcă în România. Un an mai târziu, înființa studioul Schneider Productions, împlinindu-și, astfel, visul din adolescență. A produs acolo albume pentru cele mai mari case de discuri din România, viceoclipuri, reclame, scurtmetraje și filme documentare. Din 2010, este cetățean de onoare al municipiul Sebeș.

(w882) Cătălin

„Am fost mereu cu un picior în Occident, dar cu sufletul în România. Îmi place atât de mult viitorul, cât îmi place şi trecutul, dacă ar fi să fac o călătorie în timp ar fi foarte greu. Dar eu cred că putem să tragem învăţături din tehnologia veche şi să o combinăm cu tehnologia de ultima oră”, consideră Edi Schneider, cunoscut de mulţi dintre noi ca DJ Phantom, după numele de scenă pe care şi-l luase când a început să facă muzică.

Ce l-a determinat să se îndrepte spre acest domeniu, ce sentimente îi trezeşte vizita în Televiziunea Română sau cum a ales să facă din fabrica unde au muncit bunicii săi unul dintre cele mai performante studiouri de producţie din ţară aflăm chiar de la el, duminică, 13 octombrie, de la ora 23.00, în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”, la TVR 1.

Logo

 
La mulţi ani, TVR 3! Postul TVR dedicat vieţii comunităţilor locale împlineşte 16 ani

Pe 10 octombrie 2008, Televiziunea Română oferea telespectatorilor cel de-al cincilea post al său, menit să unească românii din toate zonele ţării.

Un sfert de veac de „Garantat 100%”. Cu Cătălin Ştefănescu

„Contează ce faci cu invitatul cu care stai de vorbă, cât de mult și de autentic e conținutul care rămâne în urma acestei întâlniri”, ne spune, ...

Viața și minunile Sfântei Cuvioase Parascheva (I)

Viața și minunile Sfântei Cuvioase Parascheva (I)

publicat: Joi, 10 Octombrie 2024

Iașul găzduiește, în aceste zile ( 8-15 octombrie), unul dintre cele mai așteptate și importante pelerinaje din România. Sute de mii de ...