loader
Foto

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

Caii nu pot fi înlocuiți peste tot de tricicluri, dar aceasta este o soluție ecologică convenabilă, care pare a fi din ce în ce mai căutată pentru transportul de mărfuri, activitățile sportive, dar și pentru agricultură.

 

Prima fabrică de tricicluri electrice din țară, și printre puținele din Europa, a fost înființată în anul 2016, în satul Haieu, din comuna Sântimbru.

Sunt vehicule ce folosesc un motor electric încărcabil la priză, fiind o opțiune ecologică de transport individual, convenabilă economic și care nu poluează. Triciclul este ușor de manevrat și poate atinge o viteză de maxim 45 km folosind 4-5 baterii de 60 V, având o autonomie de peste 35-50 km, putând transporta o încărcătură de câteva sute de kg.

Grija pentru mediu și folosirea resurselor regenerabile chiar cu panouri fotovoltaice pe capotă, faptul că pot fi conduse fără permis, le fac foarte căutate și atractive. Pot fi folosite în activități de transport marfă, casnice, sportive și în agricultură, înlocuind ... calul, la căratul baloților, sacilor, în hale și depozite sau de pe câmp în fermă. Ele pot avea platformă și pot fi basculante.

Bihoreanul Andrei, tânăr întreprinzător în lumea afacerilor, are o fabrică unde, cu peste 35 de salariați, face o gamă largă de tricicluri, mașinuțe, scutere, accesorii și piese de schimb.

Participă: ing. Andrei Tăut - manager și dir.gen. MOVE ECO, sat Haieu, Sanmartin; ing.Sebastian Malia - dir.executiv fabrică de utilaje mici.

(w882)

***

Și cum suntem într-o zonă din Dealurile Crișanei și a Pădurii Craiului (în apropierea Sitului Natura 2000), acoperită cu păduri de stejar, carpen, tei și cireși sălbatici, cu pajiști de stepă, am ales să o vizităm. Tânărul Andrei ne-a adus aminte de dorul de cai și de o plimbare în șa prin natura celor șapte sate ale comunei, printre lanurile de porumb, cartofi, printre grădini cu leguminoase, pănă la Centrul de echitație Il Cavallino. Acesta este un proiect născut din pasiunea pentru caii de rasă și de dorința de a pune la dispoziția celor care-i iubesc un loc unde să poată veni pentru a deprinde arta echitației.

Dan, proprietarul Centrului, are o experientă de peste 10 ani în domeniu, deținând 30 de exemplare din rase diferite și câțiva ponei. La ieșirea din Băile Felix, funcționează și un manej unde se pot iniția doritorii în practica călăriei, cu oameni instruiți, care se ocupă de dresaj, de îngrijirea cailor. Caii care sunt docili sunt folosiți atât la cursele pentru începători, dar și la plimbările la pas sau la galop pentru avansați. Aici se oferă și servicii de hipoterapie, ajutor în tratamentul neurologic și neuromuscular. Pot fi organizate plimbări în zona Avenului Betfia, într-o Rezervație paleontologică cu fosile glaciare și colonii imense de lilieci. Craterul, cu o adâncime de 86m, este închis temporar. Totuși, lângă această ”poartă spre centrul pământului”, este o construcție metalică, un punct de belvedere spre Băile Felix și Oradea.

Calul nu poate fi înlocuit peste tot de tricicluri, dar Andrei și Dan ne-au arătat din Observator frumusețea ariilor protejate și a rezervației naturale.

Oieritul în zonă este reglementat pentru protejarea covorului vegetal, doar melcul de livadă se colectează și comercializează. Locuitorii se ocupă cu agricultura și viticultura.

***

Un maramureșean din Ieud, în vârstă de 50 de ani, a venit în aceste locuri, a rămas, s-a căsătorit, are și doi băieți, Ștefan, de 16 ani și Hari, de 14 ani. Cu spirit antreprenorial, Dumitru a făcut afaceri în domeniul energiei regenerabile ( eoliană și fotovoltaică), dar agricultura i-a devenit dragă. Deține un teren intravilan, unde a plantat vitță de vie, dar ca orice gospodar are solarii pentru legume, grădină cu flori și pomi fructiferi. După ce a fost 5 ani prefect de Bihor, acum are o preocupare nouă, în aer liber, pe care n-a studiat-o in cele trei facultăți absolvite.

Participă Dan Onița- investitor Centrul hipic din Haieu,jud. Bihor; Dumitru si Simona Țiplea - gospodari, com.Betfia-Bihor.

O nouă ediție a emisiunii ”Ferma” vă așteaptă cu noutăți pe TVR 2 duminică, 29 septembrie, de la ora 9:00.

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

Foto: Pixabay

 

 

Logo

 
Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Caii nu pot fi înlocuiți peste tot de tricicluri, dar aceasta este o soluție ecologică convenabilă, care pare a fi din ce în ce mai căutată ...