loader
Foto

Un îmblânzitor al limbii române, la „Nocturne”

TVR 1 vă prilejuiește o reîntâlnire cu un împătimit al cuvântului, care pare că a cedat tuturor farmecelor sale de filolog. Să-l asculţi pe profesorul şi scriitorul Radu Paraschivescu vorbind, spunând poveşti (în scris sau nu) ori comentând fotbal este întotdeauna o bucurie.

 

La „Nocturne”, Marina Constantinescu şi Radu Paraschivescu au iniţiat un itinerariu care ne poartă prin traducerile din limba engleză ale invitatului, prin mărturisiri despre cât este de greu să redai în română (Salman Rushdie i se pare cel mai complicat) construcţii şi calambururi din limba lui Shakespeare.

Sau a lui Beckham… pentru că la „Nocturne”, da, se vorbeşte şi despre fotbal, iar amintirile fug natural către nume uriaşe, precum cele al lui Cristian Ţopescu sau Ioan Chirilă. La Campionatul Mondial a ţinut cu Brazilia, „un cal favorit din grajdul său, alături de Olanda”, dar n-a fost să fie.

Izvorul lui de iniţiere, de inspiraţie şi tandreţe rămâne tatăl său. „Recviem vesel pentru tata” este o plecăciune, în notă comică, în faţa părintelui de la care a moştenit atitudinea, sarcasmul şi bucuria de a trăi: „Îmi place enorm viaţa. Fiecare oră, fiecare secundă”, mărturiseşte scriitorul.

Dintre romanele lui Radu Paraschivescu mai amintim: „Efemeriada”, „Ghidul nesimţitului”, „Fie-ne tranziţia ușoară. Mici rostiri cu tâlc”, „Toamna decanei: convorbiri cu Antoaneta Ralian”, „Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri”, „Două mături stau de vorbă. Scene românești” şi multe altele.

Revedeți interviul acordat Marinei Constantinescu la ”Nocturne” luni, 7 octombrie, de la ora 23:00.

Logo

 
Un îmblânzitor al limbii române, la „Nocturne”

Un îmblânzitor al limbii române, la „Nocturne”

publicat: Sâmbătă, 05 Octombrie 2024

TVR 1 vă prilejuiește o reîntâlnire cu un împătimit al cuvântului, care pare că a cedat tuturor farmecelor sale de filolog. Să-l asculţi pe ...

Opera „Pescuitorii de perle”, de Georges Bizet, la TVR Cultural

O producție a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, în regia lui Ștefan Munteanu, cu o coregrafie realizată de ...

„Oamenii spuneau că ar trebui să se mute din zonele inundabile, dar nu au bani să îşi construiască alte case!”

Campania umanitară „Împreună facem bine”, lansată de Televiziunea Română” în urmă cu 3 săptămâni, a avut un impact deosebit în rândul publicului: ...