loader
Foto

Simona Amânar Tabără, legendă a gimnasticii românești și mondiale

Multiplu medaliată olimpică, mondială și europeană, Simona Amânar aparține generaţiei de excepţie a gimnasticii româneşti în anii '90, atunci când România devenea o forţă a lumii în acest sport.

 

Simona Amânar Tabără, o legendă a gimnasticii românești și mondiale, s-a născut la Constanța și a început să practice acest sport la vârsta de 6 ani, construindu-și o carieră impresionantă. De-a lungul carierei sale, a obținut 7 medalii olimpice, 10 medalii la campionatele mondiale și 12 medalii la campionatele europene, devenind una dintre cele mai distinse sportive din istoria gimnasticii.

Printre realizările sale remarcabile se numără săritura extrem de dificilă care îi poartă numele, executată pentru prima dată la Olimpiada din Sidney 2000. Această mișcare, parte din familia Yurchenko, include o rotație de 900° și este considerată una dintre cele mai complexe din gimnastica feminină.

Amânar a fost inclusă în International Gymnastics Hall of Fame, devenind a doua sportivă română onorată astfel, după Nadia Comăneci. De asemenea, a primit distincții precum Ordinul Național „Serviciul Credincios” și Ordinul „Meritul Sportiv” pentru contribuțiile sale în sportul românesc.

După retragerea din competiții, Simona Amânar a continuat să influențeze gimnastica românească ca vicepreședintă a Federației Române de Gimnastică timp de 12 ani și ca director al Academiei Olimpice Române. A devenit cadru universitar la Facultatea de Vest din Timișoara și a fost onorată cu titlul de Maestru Emerit al Sportului. În 2018, a fost numită director al Academiei Olimpice Române, continuând să inspire și să ghideze generațiile viitoare de gimnaști.

 

Dacă doriți să o revedeți pe sportiva Simona Amânar, o puteți face urmărind ediția de miercuri, 25 septembrie, a emisiunii „Remember”, de la 15.00, pe TVR SPORT, sau puteți revedea pe canalul de You Tube al TVR interviul pe care aceasta i l-a oferit Irinei Păcurariu la „Reţeaua de idoli”.

Foto: TVR

 

Logo

 
Frontierele neexplorate ale creierului

Frontierele neexplorate ale creierului

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

O ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră” despre legătura dintre medicină și muzică, metodele de prevenire a bolii cronice de rinichi și ...

Materialitate şi experiment la Cetate

Materialitate şi experiment la Cetate

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

În comuna Cetate din județul Dolj, pe malul Dunării, funcționează de mai mulți ani un centru internațional al artelor numit  Cetate Arts Danube ...

Simona Amânar Tabără, legendă a gimnasticii românești și mondiale

Multiplu medaliată olimpică, mondială și europeană, Simona Amânar aparține generaţiei de excepţie a gimnasticii româneşti în anii '90, atunci ...